Wężymord czarny korzeń
To roślina wieloletnia z rodziny astrowatych, nazywana również skorzonerą. Kwiaty ma w odcieniu żółtym, korzeń koloru czarnego, zaś jadalny miąższ jest biały. Zawiera witaminę E, B1, B2, żelazo, wapń, fosfor.
Oprócz zastosowania kulinarnego, wężymord może być wykorzystywany leczniczo. Korzeń ma bowiem właściwości wykrztuśne i napotne, poprawia trawienie, działa moczopędnie. Obrany korzeń ugotowany do miękkości w osolonej wodzie, jest świetnym dodatkiem warzywnym do dań.
Pasternak
Należy do rodziny selerowatych. W naszym kraju jest to roślina dość pospolita, którą można znaleźć na łąkach czy przydrożach. Jego korzeń – koloru białego – jest podobny do pietruszki i ma silny zapach.
W kuchni pasternak sprawdza się jako składnik zup czy sałatek, ale może też być serwowany wersji solo, np. gotowany na gęsto. Jest bogaty w białko, pektyny, skrobię oraz witaminę C. W lecznictwie wykorzystuje się go do wyrobu olejku pasternakowego, będącego źródłem flawonoidów oraz olejków eterycznych.
Miechunka pomidorowa
Należy do rodziny psiankowatych, podobnie jak pomidor czy papryka. Jej kwiaty są żółte, wyglądem zbliżone do kwiatów ziemniaka, zaś owoce w postaci jagody mają odcień fioletowy bądź żółty. Miechunkę można spożywać na surowo, dodając ją do sałatek. Głównie jednak jest warzywem wykorzystywanym przy przygotowywaniu przetworów, sosów, zup oraz innych dań na ciepło.
Batat
To należące do rodziny powojowatych warzywo nazywane jest również wilcem ziemniaczanym bądź słodkim ziemniakiem. Bataty rosną w Ameryce Południowej i Środkowej, a ich jadalne bulwy mogą ważyć nawet 3 kg.
Bataty można piec i gotować albo podawać w formie purée. To zdrowe warzywo, bo obok skrobii zawiera witaminę C, kwas foliowy oraz magnez.
Maniok jadalny
Ten brazylijski krzew posiada drobne, ciemnożółte kwiaty zebrane w grona. Jego bulwy o długości 30-60 cm mają brązowy kolor, zaś miąższ jest biały.
Otrzymany z manioku sok można poddać fermentacji, zyskując alkohol - Kasiri. Należy pamiętać, aby przed spożyciem, dokładnie obrać i ugotować manioki. W formie surowej, to warzywo trujące. Zawarta w nim linimaryna, pod wpływem działania enzymów trawiennych, zamienia się w cyjanowodór.
Rukiew wodna
Jest rośliną wodną, dlatego można ją znaleźć głównie wokół stawów i strumieni. Jadalne są jej liście, zaś w przypadku młodych roślin, można ją jeść w całości. Ma nieco pieprzny smak, podobny do rzeżuchy.
Liście rukwi mogą być gotowane i stosowane jako składnik sałatek, kanapek bądź zup. Można także przygotować z nich zdrowy koktajl, który będzie doskonałym źródłem witamin K, A, C, B1, B2 oraz kwasu foliowego. Rukiew również wapń, potas, magnez, dzięki czemu działa moczopędnie i tonizująco na żołądek.
Portulaka pospolita
Jest rośliną jednoroczną z rodziny portulakowatych, docenianą już w starożytnym Egipcie. Ma płożące, rozgałęziające się łodygi, mięsiste liście oraz małe, żółte kwiaty. Rośnie na przydrożach oraz polach uprawnych.
Portulaka to warzywo niezwykle soczyste, bogate w orzeźwiający sok. Jej liście można przygotowywać podobnie jak szpinak, a łodygi przyrządzać według tego samego przepisu co szparagi. Portulaka, jako roślina bogata w kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3, ale również witaminę A, C, żelazo, wapń, potas, magnez, sód, jest szeroko stosowana w lecznictwie.
Więcej artykułów z działu DIETY przeczytasz tutaj.
Zobacz także:
Dieta strukturalna: Na czym polega, czy jest skuteczna?
Informacje od A do Z.
Na jakich talerzach jeść, aby schudnąć?
Odpowiednia zastawa stołowa zadziała lepiej, niż niejedna dieta!