Warzywny sposób na zdrowie: Triki, dzięki którym schudniesz i wypiękniejesz!

To działa!
Warzywny sposób na zdrowie: Triki, dzięki którym schudniesz i wypiękniejesz!
10.10.2011

Choć specjaliści alarmują, że systematycznie przybieramy na wadze, z badań przeprowadzonych przez TNS Pentor wynika, że dysponujemy przynajmniej podstawową wiedzą z zakresu dietetyki. Za najbardziej zdrowe uważamy gotowane mięso (72 proc. badanych) i duszone warzywa, które wskazało 42 proc. ankietowanych. I co ciekawe, co druga Polka życzyłaby sobie, żeby kuchnia polska wiązała się z większą ilością warzyw i sałatek w jadłospisie. Jest się z czego cieszyć? Na pewno, jednak jeśli chodzi o warzywa, im więcej o nich wiemy, tym lepiej.

Pomidor raz dziennie

Jedno jest pewne: kolorowe, smaczne i pełne witamin warzywa to idealny sposób na wzmocnienie odporności organizmu, zwłaszcza jesienią. – Obecna aura sprawia, że musimy szczególnie zadbać o odporność organizmu, dostarczając mu dużej dawki witamin i wartościowych składników odżywczych. Dobrym sposobem jest odpowiednie wzbogacenie codziennego jadłospisu – twierdzi Zofia Urbańczyk, dietetyk z Centrum Naturhouse. Podkreśla, że w kuchni powinny zagościć warzywa, z których dobroczynnego wpływu na zdrowie często nie zdajemy sobie sprawy. Wystarczy jeść jednego pomidora dziennie, żeby dostarczyć organizmowi m.in. wzmacniającą odporność witaminę C, a także witaminę E oraz beta-karoten, które pomagają usunąć szkodliwe dla organizmu wolne rodniki, witaminę PP – usprawnia metabolizm cukru i cholesterolu oraz witaminy z grupy B (działają korzystnie na układ nerwowy).

Warzywa dla urody

Na tym nie koniec. – Pomidory zawierają również dużo potasu oraz cenny likopen, czyli związek wykazujący właściwości przeciwrakowe, zmniejszający ryzyko zawału serca i miażdżycy oraz poprawiający wygląd skóry – wyjaśnia dietetyk Zofia Urbańczyk. Co ważne, nasz organizm go nie produkuje, więc trzeba dostarczać go razem z pożywieniem. Na całe szczęście pomidory w 90-procentach składają się z wody, dzięki czemu są niskokaloryczne i mogą być składnikiem diety odchudzającej. Zawierają także błonnik powodujący uczucie sytości. Równie wartościowa, co pomidor, jest dynia. Zawiera m.in. błonnik, beta-karoten, kwas foliowy i witaminy z grupy B. – Ponadto, dynia pobudza trawienie, redukuje tkankę tłuszczową i eliminuje toksyny z organizmu – mówi Zofia Urbańczyk. Warto pamiętać, że dynia jest lekkostrawna, ma mało kalorii, a zawarte w niej pestki korzystnie wpływają na kondycję włosów, skóry i paznokci! Więcej o warzywach, które mają dobroczynny wpływ na urodę, w osobnym tekście.

pomidory

Marchewkę gotuj w całości

Kolejne warzywo to bomba witaminy A, która wspomaga odbudowę skóry – cykoria. Jak wyjaśnia Zofia Urbańczyk, zawiera również mangan regulujący procesy trawienia. Cykoria usprawnia produkcję soków żołądkowych, zapobiega wzdęciom oraz stymuluje spalanie tłuszczów. – Jest także wykorzystywana w produkcji suplementów diety, jako składnik preparatów na bezsenność – zaznacza specjalistka. I jeszcze ciekawostka na temat marchewki. Pełno w niej falkarinolu, który redukuje ryzyko rozwoju raka nawet o 33 proc.! Okazuje się jednak, że przeciwnowotworowe działanie marchewki jest silniejsze, jeśli marchewkę gotujemy w całości. Naukowcy z Uniwersytetu w Newcastle udowodnili, że krojenie tego warzywa przed włożeniem do garnka skutkuje zmniejszeniem ilości falkarinolu o 25 proc. – Krojenie marchewki powoduje, że podczas gotowania wypłukuje się więcej składników odżywczych – stwierdziła autorka badań dr Kirsten Brandt.

Białko i skrobia

Żeby ustrzec się przed jesiennym przeziębieniem, należy jeść jak najwięcej warzyw dodających wigoru. Oprócz pomidorów to m.in. papryka, kalafior i czosnek. Ta pierwsza ma mnóstwo witaminy C oraz beta-karoten, a odmiana czerwona zawiera również rutynę. – Istotne, że podczas gotowania lub pieczenia nie traci swoich cennych właściwości, co odróżnia ją od kalafiora, który nie powinien być przetwarzany, aby mógł zachować wszystkie walory zdrowotne – mówi dietetyk Zofia Urbańczyk. Jak już wiesz, z marchewką jest podobnie. Warto jeść również warzywa, które zawierają dużo białka. To np. zielony groszek, kukurydza, brukselka, bób. Pałaszuj także te, które mają dużo skrobi – seler, zielony groszek czy pietruszka (korzeń).

pomidory

Dobre dla mam i dzieci

Dla kobiet koronnym argumentem przemawiającym za pałaszowaniem warzyw powinny być ich właściwości dietetyczne. – Pomocne w utrzymaniu zgrabnej sylwetki są także szparagi, które charakteryzują się niską kalorycznością. Co więcej, przyśpieszają przemianę materii, a także wspomagają pracę nerek i wątroby – argumentuje dietetyk Zofia Urbańczyk. Cenne składniki znajdują się również w brokułach, które zawierają sulforafan, związek o udowodnionych właściwościach przeciwrakowych. – Obecne w nich – mówi Zofia Urbańczyk – witaminy i minerały korzystnie wpływają na gospodarkę wapniową i przeciwdziałają osteoporozie. A dzięki zawartości chromu są pomocne w łagodzeniu cukrzycy.

Brokuły zalecane są zwłaszcza kobietom w ciąży i małym dzieciom. Dlatego koniecznie sprawdź warzywną dietę Fuhrmana.

Warzywa do picia

Pamiętajmy, że warzywa można również spożywać w postaci świeżych, naturalnych soków przygotowanych bez dodatku soli i cukru – dostarczają nam wielu niezbędnych składników odżywczych oraz witamin, wypełniają także żołądek i zaspokajają głód. O najzdrowszych napojach świata tego typu przeczytasz w oddzielnym artykule. Właśnie dlatego od kilku lat stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków prowadzi ogólnopolski program dla uczniów, rodziców, nauczycieli i lekarzy „5 porcji warzyw, owoców lub soku”. Chodzi o propagowanie zdrowych nawyków żywieniowych. W ramach akcji odbywają się lekcje w szkołach, a ich uczestnicy dostają specjalnie przygotowane materiały. Uczniowie zdobytą wiedzę mogą wykorzystać podczas konkursu „Piję sok przez cały rok”, który ma zachęcić najmłodszych do promowania idei zdrowego odżywiania w swoim otoczeniu.

Ewa Podsiadły-Natorska

Zobacz także:

Proste potrawy z polskich warzyw na niedzielny obiad

Sprawdź, jakie dania można wyczarować z rodzimych warzyw.

Uwaga na NOWALIJKI! Wczesnowiosenne warzywa mogą być nawet rakotwórcze!

Warzywa – tak, ale z nowalijkami ostrożnie.

Polecane wideo

Komentarze (18)
Ocena: 5 / 5
Anonim (Ocena: 5) 10.10.2011 23:07
tylko że pomidorów nie mogą jeść osoby o grupie krwi B
zobacz odpowiedzi (1)
Anonim (Ocena: 5) 10.10.2011 21:28
polecam tzw przeczyszczacze ; otręby pszenne, kefiry,maslanki, z warzyw brokuły czy kalafior....
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 10.10.2011 20:17
przepraszam waga 58kg:) kawa czyni cuda:)
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 10.10.2011 20:15
schudłam ok 6 kg w ciągu wakacji:) jak to zrobiłam?? wiele dziewczyn będzie twierdził że wyniszczyłam swój organizm, ale wg mnie to nieprawda ponieważ lepiej się czuję, mam lepszą przemianę materii i ... naprawdę lepiej wyglądam. ( waga 68kg) piłam ok 3 razy dziennie kawę nestle ricorre z łyżeczką cukru i mlekiem ( ok 1/3 szklanki), zwykłym nieprzegotowanym mlekiem. w tej kawie jest 30% kawy, 70% kawy zbożowej i odrobina cykorii:) piłam ją rano po śniadaniu, po obiedzie i ok godziny 16 ostatnią kawę. dla mnie kawa ta jest pyszna, a przy okazji chudnę:P
zobacz odpowiedzi (2)
Anonim (Ocena: 5) 10.10.2011 13:53
Czy pomidor to nie jest owoc?
zobacz odpowiedzi (4)

Polecane dla Ciebie