Warzywa są źródłem wielu witamin i składników odżywczych, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Istnieje jednak także druga strona medalu. Nie bez powodu niekiedy czujesz się wzdęta po zjedzeniu sałatki lub określonej grupy warzyw. Jak się bowiem okazuje, nawet zdrowa żywność może sprawić, że mamy wzdęcia, nasz żołądek się powiększa, a niekiedy odczuwamy nawet bolesne dolegliwości. Choć nie powinnaś unikać tych warzyw w codziennej diecie, warto ograniczyć ich spożywanie przed ważnym wyjściem czy ciężkim dniem w pracy.
O czym dokładnie mowa? I jak poradzić sobie ze uczuciem ciężkości, gdy już zjadłaś zieleninę z naszej listy? Jak się okazuje, antidotum znajdziesz w swojej... lodówce!
Fot. Thinkstock
Zielenina ta zawiera cukier, rafinozę. Do jego strawienia nasz organizm potrzebuje dużej ilość błonnika. Nie chodzi jednak o to, aby w jednym momencie zjeść go bardzo dużo! Powinno jeść się go regularnie, tak aby jego poziom w organizmie utrzymywał się wciąż na tym samym, odpowiednim poziomie, a co za tym idzie - usprawniał pracę jelit. Łatwiejsze do strawienia są gotowane warzywa. Być może dlatego wzdęcia powoduje także kolejny składnik na naszej liście, który na pewno was zaskoczy, jako że warzywo to należy do grona niesławnych superfoods.
Fot. Thinkstock
Niestety, jak się okazuje, nawet jarmuż może stać się przyczyną wzdęć. Dlatego powinnaś jeść go często pod warunkiem, że zadbasz również o produkty bogate w błonnik w codziennej diecie.
Fot. Thinkstock
Co jeść, aby pozbyć się wzdęć i mieć płaski brzuch?
Imbir nie tylko pomaga nam w zadbaniu o nasz system immunologiczny, ale także niweluje uczucie ciężkości i przepełnienia, jak i ułatwia trawienie. Dlatego jedz go na co dzień, dodając do swoich posiłków. Będziesz zdrowa i smukła!
Fot. Thinkstock
Warto pić wodę, aby pozbyć się wzdęć. Musisz jednak robić to małymy łyczkami, regularnie przez cały dzień, a także 15-30 minut przed posiłkiem. Zaś po zjedzeniu należy odczekać przynajmniej 40-60 minut, aby nie rozrzedzić soków żołądkowych.
Fot. Thinkstock
Większość przetworzonej żywności, którą spożywamy na co dzień zawiera duże ilości sodu, który zatrzymuje wodę w organiźmie. Najlepszym lekarstwem na to jest potas, który pomaga utrzymać równowagę pomiędzy tymi dwoma składnikami odżywczymi w organizmie. Jeśli więc twoje uczucie przepełnienia jest wynikiem wczorajszej, bardzo słonej kolacji, do porannej owsianki dodaj kilka kawałków banana.