Latem natura oferuje nam mnóstwo świeżych warzyw i owoców. Sklepowe półki uginają się pod ciężarem soczystych jabłek, przepysznych jagód czy aromatycznych pomidorów i ogórków. Czy jednak my, Polacy, potrafimy w ogóle docenić zalety sezonowych owoców? Czy może, tak jak zimą, najbardziej smakują nam cytrusy i banany?
Według danych Głównego Urzędu Statystycznego przeciętny obywatel naszego kraju z roku na rok zjada coraz mniej warzyw i owoców. Jeszcze dwa lata temu na jedną głowę przypadało około 17 kg jabłek! Teraz mało kto potrafi zjeść przez 12 miesięcy 13 kg tego owocu.
W Polsce dramatycznie spada również popularność innych sezonowych owoców. Najchętniej sięgamy po jagody, truskawki i czereśnie. Inne owoce pestkowe, takie jak śliwki czy morele, kupujemy bardzo niechętnie. Na śniadanie czy podwieczorek wolimy raczej zjeść sprowadzanego z odległych kontynentów banana niż cieszyć się soczystym smakiem wyhodowanych we własnym ogródku owoców.
Jeżeli chodzi o warzywa, to na naszych stołach niekwestionowane triumfy wciąż święcą pomidory i ogórki. Zainteresowanie marchewką, pietruszką czy cebulą spada w naszym kraju drastycznie – donosi dziennik.pl.
Dane są naprawdę niepokojące. Wielu ekspertów zastanawia się, dlaczego tak wielu Polaków nie potrafi docenić własnych rodzimych produktów, zachwycając się stale naszpikowaną chemią zachodnią żywnością?
Michalina Żebrowska
Zobacz także:
Dziennik odchudzania. Warto prowadzić?
Zapisywanie tego, co zjadłaś, może pomóc ci w odchudzaniu. Podpowiadamy, jak prowadzić dziennik odchudzania.
12-latki na diecie: Dziewczynki głodzą się, żeby zrzucić tłuszczowe fałdki!
Specjaliści od żywienia alarmują, że samowolna dieta w tak młodym wieku może być bardzo niebezpieczna dla zdrowia.