Superfood - co to jest?

Poznaj superżywność, która znakomicie wpływa na nasz organizm. Wielu produktów możesz nawet nie podejrzewać o tak wszechstronne działanie.
Superfood - co to jest?
09.04.2015

Wśród produktów spożywczych, które widzimy w sklepach, na straganach czy w delikatesach, można znaleźć prawdziwe perełki. Na szczególną uwagę zasługuje superfood, czyli superżywność albo superjedzenie. Chodzi o produkty, które odznaczają się bardzo wysoką wartością odżywczą, a ich spożywanie doskonale wpływa na zdrowie, chroniąc nas przed rozwojem różnych chorób i wzmacniając nasz organizm.

O rosnącej sprzedaży superżywności opowiada  agencji informacyjnej Newseria Sylwester Strużyna, prezes zarządu firmy Bio Planet. „Zdecydowanie najlepiej sprzedaje się olej kokosowy. Inne topowe produkty to kasza jaglana i jaja ekologiczne. Sprzedają się także płatki jaglane, suszone owoce, daktyle, śliwki”.

O superfood mówi się, że to naturalne suplementy diety. I rzeczywiście działają na nas lepiej niż jakiekolwiek tabletki. Są naszpikowane witaminami, minerałami, przeciwutleniaczami, cennymi kwasami, błonnikiem – wszystkim tym, co odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Spożywanie superżywności to najlepsza profilaktyka zdrowia. Zwolennicy medycyny naturalnej przekonują, że dzięki superjedzniu można zabezpieczyć się przed rozwojem wielu groźnych chorób, a nawet wyleczyć te, które już się pojawiły.

Co mam jeść?

Wśród superżywności możemy wyróżnić grupę produktów lokalnych, jak i zagranicznych. Zdziwisz się, jak wiele uprawianych w Polsce produktów dobroczynnie wpływa na nasze zdrowie. Oto najcenniejsze polskie superfoods:

Siemię lniane – nasiona lnu zwyczajnego zawierają sporo białka o bardzo korzystnym zestawie aminokwasów, witaminy z grupy B, błonnik oraz bardzo dużo niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Doskonale wpływają na funkcjonowanie żołądka. Mają swój udział w profilaktyce antynowotworowej.

Czosnek – naturalny antybiotyk. Niszczy drobnoustroje, działa dezynfekująco. Korzystnie wpływa na pracę serca, wzmacnia odporność, chroni nas przed rozwojem chorób. Zapewnia prawidłowe funkcjonowanie układu krwionośnego. Zawiera m.in. żelazo, magnez, potas, witaminy z grupy B i witaminę C.

superfood

Cebula – kolejny naturalny antybiotyk. Pełno w niej witamin i biopierwiastków. Uodparnia organizm na infekcje, pomaga zwalczyć przeziębienie i grypę. Reguluje rytm wypróżnień, obniża wysoki cholesterol i stabilizuje poziom cukru. Można ją stosować wewnętrznie i zewnętrznie w postaci okładów np. na oparzenia i odmrożenia.

Kasza jaglana – królowa wśród kasz. Zawiera rzadko występującą w produktach spożywczych krzemionkę, która wykazuje leczniczy wpływ na stawy, wygląd skóry, paznokci i włosów. Działa antywirusowo i wysuszająco. Nie zawiera glutenu.

Płatki owsiane – zawierają witaminy z grupy B, żelazo, magnez, wapń, potas i duże ilości błonnika. Doskonale zasycają, obniżają poziom „złego” cholesterolu, korzystnie wpływają na ruchy perystaltyczne, regulują poziom cukru. Ich spożywanie działa na organizm przeciwnowotworowo.

superfood

Natka pietruszki – to bogactwo witaminy C i żelaza. Natkę pietruszki powinny jeść przede wszystkim osoby z anemią. Jej spożywanie korzystnie wpływa na procesy trawienne, usprawnia funkcjonowanie wątroby i układu moczowego. Oczyszcza nerki, wzmacnia wzrok, a także pomaga w przypadku reumatyzmu, kamieni moczowych, wzdęć czy niestrawności.

Kiszonki – są skarbnicą biopierwiastków i witamin. Pomagają przywrócić równowagę kwasowo-zasadową organizmu. Zwiększają odporność organizmu na infekcje, pomagają wyregulować ciśnienie krwi, są lekkostrawne. Ich spożywanie zalecane jest osobom dbającym o linię.

Jabłka – oto nasz skarb narodowy. Przede wszystkim znakomicie wpływają na ruchy robaczkowe jelit. Zawierają cenny kwas ursolowy, który zapewnia siłę mięśni. Obniżają wysoki cholesterol, chroniąc nas przed chorobami serca, potęgują odporność, pomagają usunąć z organizmu toksyny.

superfood

Superjedzenie z różnych zakątków świata

Wiele jest również superfoods za granicą. To m.in. wspomniany wcześniej olej kokosowy uważany za najzdrowszy olej świata pełen zdrowych tłuszczów, witamin i związków dobroczynnie wpływających na organizm człowieka. Bardzo zdrowe są nasiona chia (szałwii hiszpańskiej), które zawierają kilkakrotnie więcej białka od mleka, mają też błonnik, witaminy z grupy B oraz witaminę E – tzw. eliksir młodości. Superżywnością są także jagody goji (bogate w silnie działające przeciwutleniacze, aminokwasy i liczne biopierwiastki) oraz jagody acai (pełne witamin, aminokwasów, minerałów, kwasów omega-3 i omega-6, antyoksydantów i enzymów).

Na tym lista superfoods się nie kończy. Do superżywności zalicza się też jagody (borówki), orzechy, tłuste ryby, pokrzywę, pigwę, algi, kakaowiec, karob, wodę kokosową, amarantus, komosę ryżową, pyłek pszczeli, aloes, cytrusy, paprykę, czarną i czerwoną porzeczkę, szpinak, trawę pszeniczną, grzyby shiitake, jarmuż, rośliny strączkowe, brokuły, sok brzozowy, aronię, olej lniany, czarnuszkę, żurawinę, zieloną herbatę, granaty, żeń-szeń, jajka, kurkumę, sól himalajską, pomidory, buraki, marchew.

superfood

Zachować zdrowy rozsądek

Uwaga! Nie dajmy się nabić w butelkę. Nie wszystko, co producent nazywa „superjedzeniem”, faktycznie nim jest. Od 2007 roku posługiwanie się tym terminem na terenie Unii Europejskiej jest dozwolone jedynie w przypadku tej żywności, która przeszła szereg badań, a jej prozdrowotne działanie zostało udowodnione naukowo.

Pamiętajmy również, że superfood powinny być dodatkiem do zdrowej, zbilansowanej diety. Nie zmienia się to, że należy spożywać 5-6 niewielkich posiłków w ciągu dnia, a na naszym talerzu nie powinno brakować warzyw, owoców, ryb, nasion, kasz, ziół. Warto również mieć świadomość, że produkt powinien być pozyskiwany we właściwy sposób. Najlepiej kupować żywność ekologiczną oferowaną przez sprawdzonych dostawców. Pamiętajmy ponadto o właściwym przechowywaniu jedzenia.

Ewa Podsiadły-Natorska

Polecane wideo

Komentarze (3)
Ocena: 5 / 5
agnieszka (Ocena: 5) 06.11.2015 11:32
ja zamiast suplementów diety pije soki naturalne np. z rokitnika, który ma dużo witaminy C albo aronii, która ma działanie przeciwnowotworowe, najważniejsze, zeby były bez dodatku cukru, bezpośrednio wyciskane z owoców, a nie z mnóstwem ulepszaczy, polecam linie soków świata z oleofarmu, bo to prawdziwe 100% soki :)
odpowiedz
Maciek (Ocena: 5) 09.04.2015 15:48
Suplement diety sprawdzony przez ponad 500 tysięcy Polaków! 30-dniowy zapas, 60 kapsułek suplementu OmegaMarine Forte+ ZA DARMO. Płacę tylko koszty związane z przesyłką 9,95 zł.
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 09.04.2015 11:17
Z siemieniem lnianym polecam uważać, jest dużo przeciwskazań do jego spożywania. Poszukajcie w google.
odpowiedz

Polecane dla Ciebie