Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, dlatego to takie istotne, aby było pełnowartościowe i pożywne. I choć kochamy klasykę w postaci jajecznicy, kanapek czy francuskich tostów, wciąż staramy się szukać nowych inspirujących przepisów z różnych stron świata.
Zobaczcie, na co każdego poranka stawiają Japończycy, co jedzą mieszkańcy Izraela, a także jaka potrawa dodaje energii Brazylijczykom!
1. Izrael - Szakszuka
Szakszuka cieszy się największą popularnością w Izraelu i Tunezji. Łączy w sobie pomidory, ostrą paprykę, kumin, pietruszkę, paprykę, ser feta i sadzone jajka. To niezwykle proste w przygotowaniu danie, doda ci mnóstwo energii z rana!
2. Japonia - grillowana ryba
Japończycy naprawdę wzięli sobie do serca zalecenia, aby to właśnie śniadanie było najbardziej obfitym posiłkiem dnia. W Japonii od razu po przebudzeniu możesz więc liczyć na grillowaną rybę, zupę miso, ryż i herbatę.
3. Peru - Ceviche lub kanapka Chicharron
Jeśli kiedykolwiek odwiedzicie Limę, koniecznie spróbujcie Ceviche, sałatki z owocami morza lub kanapki Chicharron, ze smażoną wieprzowiną i cebulą.
4. Hiszpania - Churro
Deser na śniadanie? Jesteśmy na tak! Hiszpanie myślą ponownie, dlatego często z rana serwują sobie churro, czyli ciasto smażone w głębokim oleju, tworzące długie pręty o przekroju w kształcie gwiazdki.
5. Dominikana - Mangu
Mieszkańcy Dominikany zazwyczaj na śniadanie spożywają Mangu, czyli gotowane, zielone banany z masłem, salami, serem i jajkami.
6. Kolumbia - Changua
W Kolumbii najczęściej na śniadanie serwuje się Changuę, czyli zupę z mleka, szalotki i sera.
7. Tajlandia - Kai Luak
Zapomnijcie o jajecznicy czy sadzonych! W Tajlandii podaje się jajka na miękko w małych kieliszkach i wypija jednym haustem! Na zdrowie!