Dorosła kobieta powinna jeść dziennie między 2100 a 2300 kalorii, natomiast mężczyzna – 2600-2800. Przy odchudzaniu większość z nas decyduje się dostarczać organizmowi połowę tej dawki, choć czasem przechodzimy na wyniszczające diety, które mają raptem kilkaset kalorii. Najważniejsze to jednak chudnąć zdrowo. W jaki sposób? Włączając do diety pożywne produkty, które mają niewiele kalorii. Oto żywność, która ma ich mniej niż 50.
Czy zdawałaś sobie sprawę, że jedna nieduża rzodkiewka to zaledwie… dwie kalorie? Cały pęczek to z kolei jakieś 15-20 kalorii. Poza tym rzodkiewka jest doskonałym źródłem witaminy C. Ma również dużo włókien, które na długo wypełniają żołądek. A dzięki temu nie podjadamy.
Najmniej kalorii ma papryka zielona – w jednym strąku jest ich tylko 25. W papryce znajduje się również sporo kwasu foliowego i masa witamin: E, B1, B2 czy C. Znajdziesz w niej sód, potas, fosfor, magnez, żelazo, wapń, miedź i chlor. Papryka usprawnia także przemianę materii.
Liść sałaty lodowej to raptem sześć kalorii, a zwykłej… tyle co nic, ponieważ ma jedną kalorię! Poza tym dostarcza organizmowi sporo kwasu foliowego i witamin B, a także E i C, żelaza, potasu, magnezu, manganu i kwasów organicznych. Sałata zawiera również silne przeciwutleniacze.
Lubimy je, bo są smaczne i można je wykorzystać na wiele sposobów. Są również niskokaloryczne. Plasterek pomidora ma tylko trzy kalorie. Cały pomidor to około 26 kalorii. Pomidory zawierają również cenne mikroelementy, a ich najważniejszym składnikiem, który wpływa na wygląd skóry, jest likopen.
Wiedziałaś, że jedna sztuka tego smacznego warzywa ma raptem pięć kalorii? Szparagi pobudzają pracę nerek i zawierają sporo białka. Warto wiedzieć, że są również dobrym źródłem witamin C, K oraz z grupy B, a także potasu, żelaza, magnezu, selenu i fosforu. Natomiast w zielonych pędach znajduje się witamina A.
Porcja brokułu (trzy, cztery różyczki) ma 27 kalorii i bardzo dużo wapnia. Poza tym chroni przed rakiem – tak wynika z raportu opublikowanego w magazynie Molecular Nutrition and Food Research. Brokuły uważa się za jedną z najzdrowszych roślin świata.
Jedna pieczarka ma tylko trzy kalorie! Ale to nie koniec zalet. Pieczarki zawierają również fosfor, potas, witaminy PP, B1 i B2. Można je przygotowywać na wiele sposobów, a jeść nawet na surowo.
Inne produkty, których porcja ma mniej niż 50 kalorii: cytryna, morela, cukinia, kapusta, oliwki, śliwki, ananas, marchewka, por, brukselka, fasola, winogrona, jabłko, brzoskwinia, grejpfrut, groch, rodzynki, wiśnie, mandarynka, ostrygi, kiwi, arbuz, gruszka, buraki.
Ewa Podsiadły-Natorska
Zobacz także:
Zastosuj trening świadomego apetytu!
Ulubione warzywa & owoce Polaków: Wolimy rodzime jabłka czy zagraniczne cytrusy?
Sprawdź, czym najchętniej zajadają się Polacy.
Porcja kalafiora, czyli dwie, trzy różyczki to zaledwie 22 kalorie. Poza tym kalafior z powodzeniem może zastąpić kaloryczne ziemniaki, makaron czy ryż. Warzywo to zawiera substancje mające zdolność wiązania tłuszczu we krwi. Dużo w nim witamin K i C oraz kwasu foliowego.
Garść tego czerwonego owocu waży około 70 gramów. A w 100 gramach truskawek jest 28 kalorii. Naukowcy z Uniwersytetu w Warwick dowiedli, że ich pałaszowanie zapobiega chorobom serca i cukrzycy. To nie wszystko. Ten smaczny owoc chroni jelita, wątrobę i nerki. I jest bombą witaminową – zawiera m.in. witaminę A, C, B1, B2 oraz PP. Sporo w nim również makro- i mikroelementów.
Jedna cebula dymka ma tylko… sześć kalorii. Poza tym praktycznie nie zawiera tłuszczu. Dymkę można dodawać do każdego dania, a z pewnością wzbogaci smak potrawy. Z badań wynika również, że jedzenie dymki chroni przed niektórymi nowotworami. Jedna cebulka waży około 20 gramów, a w 100 gramach jest raptem 30 kalorii.
To podstawowy produkt osób na diecie. Łodyga selera naciowego pozbawiona części niejadalnych również ma tylko sześć kalorii. Z badań uczonych z Uniwersytetu w Missouri wynika, że związki zawarte w selerze naciowym zapobiegają rozwojowi komórek odpowiedzialnych za nowotwór piersi.
Jeśli w dzieciństwie nie przepadałaś za szpinakiem, najwyższy czas, aby to warzywo ponownie trafiło na twój talerz. Garść świeżego szpinaku zawiera tylko cztery kalorie. Tyle samo kalorii jest w łyżce szpinaku rozmrożonego. Szpinak ma również sporo nienasyconych kwasów omega-3 i kwasu foliowego.
Jeden zielony ogórek (wąż) ma średnio 23 kalorie. Gruntowy – tylko pięć kalorii. Kiszony zawiera ich siedem, a małosolny – 11. Ogórek może być dodatkiem do kanapki, składnikiem surówki albo podstawowym produktem smacznej zupy. Działa orzeźwiająco, gasi pragnienie i korzystnie wpływa na urodę.