Z powodu obecności w produktach spożywczych zanieczyszczeń czy niebezpiecznych barwników, posiłki mogą zawierać rzeczy, których nigdy nie chciałabyś spożyć. Apelujemy więc o rozważne czytanie etykiet przed zakupem. Pamiętaj, że ograniczenie spożycia przetworzonej żywności z pewnością pozwoli Ci uniknąć przynajmniej części z tych substancji.
Włosy są częścią jedzenia
Być może Cię to zaszokuje, ale istnieją normy, które określają dozwoloną ilość włosów w pożywieniu na każde 100 gram. Takie naturalne zanieczyszczenia są dopuszczalne, dopóki nie jest ich zbyt wiele i nie zagrażają naszemu zdrowiu.
Cukier jest wszędzie
Syrop kukurydziany o wysokiej zawartości fruktozy stał się jedym z najbardziej powszechnych składników żywności na świecie. Jedynie 1/5 wszystkich zjadanych przez nas w skali roku cukrów pochodzi z rzeczywistego cukru, reszta pochodzi z wszelkiego rodzaju dodatków do żywności, o których nie mamy pojęcia. Te dodatki mają rzeczywisty wpływ na nasze organizmy, chociażby przez samą nieświadomie spożywaną przez nas ilość cukru.
Owoce i warzywa są mniej pożywne niż kiedykolwiek
Amerykański Departament Rolnictwa potwierdził, że zawartość składników odżywczych w owocach i warzywach jest obecnie zaniżona, gdyż przemysł jest bardziej skupiony na wyglądzie produktów w supermarketach niż rzeczywistej zawartości składników odżywczych. Mniej wapnia, żelaza, witaminy C i ryboflawiny niż kilka lat temu oznacza, że należy jeść więcej świeżych produktów niż kiedykolwiek.
Restauracje mogą wprowadzać w błąd, jeśli chodzi o zawartość kalorii
Ponieważ paczkowane jedzenie ma surowsze wymogi, jeśli chodzi o podawanie wartości odżywczych produktu, restauracje, w tym fast foody często podają zaniżoną wartość kaloryczną w porównaniu do rzeczywistego produktu. Badania wykazały, że prawie 20% analizowanej żywności zawierało do 100 kalorii więcej niż wartości, które podały restauracje.
Amoniak jest stosowany w przetwórstwie mięsnym
W procesie przetwarzania na mięsie mogą rozwijać się bakterie. Dlatego do jego oczyszczania często używa się amoniaku. Jest to dosyć przerażające, ponieważ ta substancja stosowana jest jako produkt do czyszczenia podłóg, okien czy do polerowania drewna.
Robaki kończą w żywności celowo
Pomijając niektóre naturalne zanieczyszczenia w postaci włosów czy owadów, niektóre robaki trafiają na nasze talerze celowo. Chodzi oczywiście o barwnik spożywczy, jakim jest koszenila, uzyskiwana ze sproszkowanych mszyc. Barwniki spożywcze są złe dla każdego, ale jeśli jesteś weganem, zwróć szczególną uwagę na czytanie etykiet.
Prawda o kosztach żywienia
Nie jest tajemnicą, że tańsze jedzenie jest również znacznie gorszej jakości. Naturalne pożywienie z dużą ilością składników odżywczych kosztuje dziesięć razy więcej w przeliczeniu na 2000 kalorii, w przeciwieństwie do swoich fast foodowych odpowiedników. Jeszcze bardziej przerażające jest to, że koszt żywności to tylko 19% jego całkowitej ceny, a cała reszta to koszty związane z marketingiem, pakowaniem produktu i transportem.
`Brak tłuszczów trans` w rzeczywistości oznacza `mniej tłuszczów trans `
Zgodnie z przepisami etykieta `brak tłuszczów trans` może być zastosowana do dowolnego produktu spożywczego, który zawiera mniej niż 0,5 grama tłuszczu trans. Ponieważ większość firm w branży żywności dostosowuje ilość porcji do tego wymogu, w praktyce oznacza to, że można jeść dużo tłuszczów trans, nie mając o tym pojęcia.