Przełom w kuchni! Moda na sezonowe menu wchodzi na salony!

Polska branża gastronomiczna zmienia się proporcjonalnie do oczekiwań klienta, a często zaskakuje go innowacjami oraz kreatywnością.
Przełom w kuchni! Moda na sezonowe menu wchodzi na salony!
09.11.2015

Sezonowe menu w restauracjach jeszcze kilka lat temu były czymś niewyobrażalnym w polskiej branży gastronomicznej. Obecnie moda na sezonowość jest coraz bardziej popularna wśród świadomych restauratorów.

Dzięki wielu programom kulinarnym, blogom oraz czasopismom Polacy zaczynają rozumieć i dostrzegać przewagę wyszukanych potraw serwowanych w restauracjach czy bistro nad niezdrowym, szybkim jedzeniem.  Społeczeństwo jest coraz bardziej otwarte na eksperymenty i poszerzanie kulinarnych horyzontów, lubi próbować nowych potraw oraz delektować się wyszukanymi połączeniami smaków.

comfort food zorza

Renesans, jaki przeżywa obecnie polska branża gastronomiczna to prawdziwy powód do dumy. Dzięki zastosowaniu nowych, coraz lepszych rozwiązań, bistra oraz restauracje coraz bardziej przekonują do siebie swoich gości i zmieniają ich nawyki żywieniowe na lepsze, lansują nową jakość oraz nowe połączenia smaków. Świadomość oraz otwartość na nieznane wśród Polaków nieustannie rośnie, więc miejmy nadzieję, że  ten głód odkrywania nie ustanie...

comfort food zorza

Polska branża gastronomiczna zmienia się proporcjonalnie do oczekiwań klienta, a często  zaskakuje go innowacjami oraz kreatywnością. Społeczeństwo nie oczekuje już od swoich ulubionych restauracji statyczności - tych samych potraw, tego samego smaku. Dzieje się wręcz przeciwnie, klient oczekuje zmian, nie chce po raz kolejny dokonać tego samego wyboru. Idąc do restauracji liczy na to, że zostanie zaskoczony i zje coś, co go zaintryguje. Dzięki sezonowemu menu, które coraz częściej gości w dużej ilości restauracji, jest to możliwe.

„Obok pracy mam jedną knajpę, jem tam codziennie, ale nie dlatego, że lubię…to jedyna knajpa w okolicy, a menu jest niezmienne, więc może się znudzić. Marzę o jakiejś odmianie” – mówi Julia.

comfort food zorza

Bardzo ważnym aspektem sezonowości menu są okazje, a przede wszystkim przypominanie o tradycji. Listopad dla przykładu jest okresem, w którym w restauracjach króluje gęsina - mięso zdrowe, aromatyczne oraz soczyste. Niegdyś zajmowała honorowe miejsce na wielu polskich stołach, dziś jest to mięso zapomniane. Aby przypomnieć jej smak, wiele restauracji zdecydowało się zawrzeć gęsinę w swoim cyklicznym menu.

Idealnym przykładem jest Zorza, warszawskie bistro, które utworzyło specjalny cykl sezonowych menu z hasłem przewodnim „Z miłości do sezonowości”. Do 13 grudnia, w ramach akcji „GĘSINA NA ŚW. MARCINA”  można będzie spróbować gęsi w trzech wyjątkowych odsłonach, specjalnie opracowanych przez szefa kuchni Zorzy - Rafała Wronkę.  Uroczysta inauguracja nowego menu odbędzie się 6 listopada przy dźwiękach jednego z najlepszych warszawskich DJ-ów I say Mikey. Imprezę patronatem objął magazyn kulinarny i lifestylowy KUKBUK oraz Slow Food Polska

https://www.facebook.com/events/985739824805815/

comfort food zorza

Sezonowość w restauracjach to nie fanaberia szefów kuchni. Menu dostosowane jest do dostępności regionalnych, sezonowych produktów. Coraz większa liczba osób kładzie nacisk na zdrowy tryb życia, a co za tym idzie, przywiązuje również wagę do tego, co spożywa. Na przykładzie wcześniej wspomnianej Zorzy można stwierdzić, że takie menu łączą super food, czyli najbardziej wartościowe składniki oraz comfort food, czyli to co najsmaczniejsze. Dzięki cyklicznej zmianie menu klient ma pewność, że produkty z jakich przyrządzone zostało jego danie są świeże, zdrowe oraz zasobne w składniki odżywcze.

Polecane wideo

Komentarze (2)
Ocena: 5 / 5
GoodForYou blog (Ocena: 5) 06.11.2015 10:58
Też jem sezonowo, ale w wersji wege.
zobacz odpowiedzi (1)

Polecane dla Ciebie