Kwas foliowy (folacyna, witamina B6) ma olbrzymie znaczenie dla rozwoju dziecka. Zapobiega pojawianiu się wad rozwojowych cewy nerwowej. Stosowne suplementy powinno się przyjmować już na trzy miesiące przed planowanym zajściem w ciążę oraz przynajmniej przez pierwszych 12 tygodni jej trwania. Folacyny nie powinno zabraknąć w diecie przyszłej mamy, dlatego staraj się jak najczęściej wykorzystywać w kuchni szpinak, kapustę, brokuły, szparagi, brukselkę, awokado, banany, żółtka jaj, fasolę, pomidory i orzechy.
Zaletą tych dań jest fakt, że smakują wyśmienicie, są oryginalne i z pewnością zachwycą wszystkich, którym się je zaserwuje. Mało tego – zielone potrawy są zdrowe i pożywne. Możesz je przygotować zarówno na obiad, jak i na podwieczorek czy kolację. Powodzenia. I smacznego!
Szybka groszkówka
Składniki: 1 puszka konserwowego groszku, 4 szklanki rosołu (może być z kostki, o smaku grzybowym, warzywnym lub drobiowym), garść posiekanej zieleniny (natka pietruszki, koperek, bazylia), garść startego żółtego sera (najlepiej parmezanu), 1 łyżeczka oliwy lub masła, sól, pieprz
Wykonanie: groszek zmiksować z zalewą lub przetrzeć przez sito. Zagotować rosół, dodać przecier groszkowy i zagotować na niewielkim ogniu. Doprawić do smaku. Przed podaniem dodać oliwę i posiekaną zieleninę, ewentualnie starty ser. Podawać z pieczywem, a jeszcze lepiej ze świeżymi grzankami z bułki lub razowego pieczywa, można też z groszkiem ptysiowym lub krakersami.
Tarta ze szpinakiem
Składniki: (ciasto) – 200 g mąki, 100 g masła, 3 łyżki zimnej wody, olej, pół łyżeczki soli, (nadzienie) – 300 g mrożonego szpinaku, 300 g cebuli, 3 ząbki czosnku, 2 jajka, 100 g startego żółtego sera, 150 ml śmietany, 2 łyżki masła, sól, pieprz
Wykonanie: szpinak rozmrozić. Mąkę wymieszać z solą i posiekać dużym nożem z masłem. Wlewając wodę, szybko ugniatać ciasto. Po zagnieceniu włożyć do lodówki na pół godziny. Po tym czasie rozwałkować ciasto i włożyć na natłuszczoną olejem okrągłą formę. Piec w 200 stopniach przez 10 minut. Podczas pieczenia odparować rozmrożony szpinak, dodając do niego rozgniecione ząbki czosnku. Cebulę pokroić w plastry. Na patelni roztopić masło, następnie zeszklić cebulę. Jajka zmieszać ze śmietaną, dodać przestudzony szpinak oraz cebulę. Wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Całość wylać na ciasto i wstawić do piekarnika na 25 minut, piec w temperaturze 200 stopni.
Placki z cukini
Składniki: 50 dag cukini, 2 jajka, 4 łyżki mąki pszennej, garść posiekanej zieleniny (natki pietruszki, świeżej mięty i koperku), ostra papryka, olej, sól, pieprz
Wykonanie: cukinię obrać i zetrzeć na drobnej tarce. Odcisnąć nadmiar wody. Cukinię przełożyć do miski, wbić jajka, dodać przesianą mąkę i posiekaną zieleninę. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką. Ciasto dokładnie wymieszać – najlepiej mikserem na niskich obrotach. Na patelni porządnie rozgrzać olej. Uformować placuszki (nakładać łyżką na patelnię), smażyć z obu stron na złoty kolor. Gotowe placki odsączyć z nadmiaru tłuszczu papierowym ręcznikiem.
Papista. Pasja pistacjowa
Składniki: 1 puszka konserwowego groszku, pół szklanki wyłuskanych pistacji, po 2 łyżki sezamu i pestek słonecznika, 1 łyżeczka sosu sojowego, 1 łyżka oleju lnianego tłoczonego na zimno, opcjonalnie 1 łyżeczka mieszanki włoskiej, oliwki
Wykonanie: zmielić odsączony groszek i pistacje. Dodać drobno zmielone w młynku do kawy ziarna sezamu i pestki słonecznika. Przyprawić mieszanką włoską. Mielić dalej, dodawać stopniowo sos sojowy, olej oraz wodę – żeby pasta miała konsystencję umożliwiającą posmarowanie jej na chlebie. Dodać oliwki według uznania, ewentualnie płatki drożdży spożywczych.
Spaghetti z pesto genovese
Składniki: 500 g makaronu spaghetti, 1 pęczek bazylii, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka startego żółtego sera, opcjonalnie orzeszki pinii, 6 łyżek oliwy
Wykonanie: ugotować makaron w osolonej wodzie według przepisu – al dente. Do blendera wrzucić bazylię, czosnek, oliwę i ewentualnie orzechy pinii (zamiast nich można dodać orzechy włoskie) i miksować do uzyskania preferowanej konsystencji, najlepiej na gładką masę. Gdy makaron będzie gotowy, dodać do niego pesto genovese i wymieszać. Całość posypać startym żółtym serem.
Szczawianka
Składniki: 40 dag szczawiu, 6 szklanek esencjonalnego rosołu z kostki, 4 łyżki gęstej śmietany, 4 jajka ugotowane na twardo, 8 cebulek dymek bez szczypiorku, sól, pieprz
Wykonanie: szczaw dokładnie oczyścić i posiekać. Rosół zagotować, wrzucić szczaw i ponownie doprowadzić do wrzenia. Zdjąć garnek z ognia, a następnie doprawić do smaku. Dymkę posiekać, jajka pokroić w ćwiartki. Rozłożyć na talerze i zalać rosołem. Do każdej porcji podać łyżkę śmietany.
Fasolka po żoliborsku
Składniki: 1 torebka (około 50 dag) mrożonej fasolki szparagowej, 2-3 ząbki czosnku, sok z cytryny lub ocet winny, garść posiekanej natki pietruszki, oliwa lub dobry olej, sól, cukier
Wykonanie: fasolkę – bez rozmrażania – wrzucić do wrzącej, osolonej i ocukrzonej wody. Gotować do miękkości. Czosnek zmiażdżyć lub drobno posiekać, wymieszać z pięcioma łyżkami oliwy, dwiema łyżkami soku z cytryny i szczyptą soli. Fasolkę wymieszać z posiekaną zieleniną i doprawić sosem. W zależności od upodobań można podawać na zimno lub na gorąco.
Julia Wysocka
Zobacz także: