Wielu lekarzy mówi, iż spożywanie 2 jabłek dziennie pozwala zachować zdrowie. Jest w tym wiele prawdy, ponieważ owoce te zawierają mnóstwo witamin i substancji, które wzmacniają układ odpornościowy. Przydatne jest to zwłaszcza jesienią, kiedy organizm potrzebuje dodatkowej ochrony przed chorobami, wtedy też jabłka są najsmaczniejsze i dostępnych jest najwięcej ich odmian.
Różnią się one kształtem, wielkością, barwą, aromatem i smakiem. Wszystkie jednak pozytywnie wpływają na zdrowie:
Chronią układ krążenia oraz serce – jabłka są źródłem kwercetyny, przeciwutleniacza, który uszczelnia naczynia krwionośne i zapobiega odkładaniu się na nich blaszek miażdżycowych, pośrednio chroniąc przed zawałem serca. Takie samo działanie wykazuje kombinacja witaminy C, związków organicznych i magnezu, jaka występuje w tych owocach.
Są lekarstwem zarówno na zaparcia jak i na biegunki – obecny w surowych owocach błonnik pokarmowy wspomaga perystaltykę jelit i ułatwia wypróżnianie, pomagając w zwalczaniu zaparć. Jeśli jednak owoce zostaną przed spożyciem podduszone lub upieczone, staną się lekarstwem na biegunkę.
Obniżają ryzyko chorób nowotworowych – te właściwości jabłka zawdzięczają polifenolom, które jako antyoksydanty neutralizują wolne rodniki, które mogą doprowadzić do uszkodzenia DNA i przekształcenia zdrowej komórki w rakową. Uważa się, iż spośród owoców, to jabłka zawierają najwięcej związków hamujących rozwój nowotworów.
Obniżają poziom cholesterolu we krwi – to zasługa błonnika pokarmowego, a zwłaszcza jego rozpuszczalnej w wodzie frakcji – pektyny, która reguluje gospodarkę kwasów żółciowych oraz wiąże cząsteczki cholesterolu i usuwa je z organizmu. Najwięcej pektyny zawiera skórka oraz gniazda nasienne.
Oczyszczają organizm – to kolejna zasługa błonnika pokarmowego, który wiąże metale ciężkie, toksyny i wolne rodniki, a następnie usuwa je z organizmu.
Działają odkwaszająco – obecne w jabłku takie składniki mineralne jak żelazo i potas nadają mu właściwości odkwaszających. Owoce te szczególnie polecane są więc osobom, które spożywają dużo produktów mięsnych i zbożowych, w celu zachowania równowagi kwasowo-mineralnej.
Zabezpieczają przed astmą – udowodniono, że dzieci matek, które w ciąży spożywały dużo jabłek (4 lub więcej tygodniowo), rzadziej zapadały na astmę. W przypadku dorosłych również zaobserwowano korzystny wpływ spożywania jabłek na płuca.
Poprawiają pamięć – odkryto, że sok jabłkowy wspomaga produkcję neuroprzekaźnika - acetylocholiny – co prowadzi do usprawnienia działania pamięci. Przewiduje się nawet, iż w przyszłości ta właściwość jabłek może być wykorzystywana w leczeniu choroby Azheimera.
Wzmacniają dziąsła – wykazano, iż gryzienie jabłka pozytywnie wpływa na wzmocnienie dziąseł.
Dostarczają cennych witamin i składników mineralnych – dojrzały owoc zawiera witaminę C, B1, B2, B6 oraz E, a także takie makroelementy jak wapń, potas, i magnez.
Sprzyjają zachowaniu zgrabnej sylwetki – średnie jabłko (o wadze 100 g) dostarcza tylko 52 kcal. Kaloryczność tych owoców jest tak niska, bowiem ok. 85 % ich masy stanowi woda.
Pomagają zachować ładny wygląd – dzięki obecności wapnia i krzemu pozytywnie wpływ na skórę, włosy i paznokcie.
Ciekawostki:
1. Jabłka wydzielają etylen, który reguluje wzrost. Jeśli np. w spiżarni mielibyśmy zielone pomidory, to znacznie szybciej one dojrzeją w towarzystwie jabłek.
2. Brązowe plamy, które pojawiają się na zepsutych jabłkach wywołane są przez rakotwórczy alkaloid – patulinę. Przenika on przez cały miąższ, dlatego samo wycięcie zgniłego kawałka nie wystarczy, takie jabłko należy po prostu wyrzucić.
Jakie jabłka wybrać?
- na kompot – najlepsze będą owoce kwaśne i aromatyczne o białym lub kremowym miąższu, np. odmiany beforets, wealthy i spartan
- na marmolady, dżemy, przeciery i galaretki – bogate w cukry i pektyny odmiany takie jak antonówki
- do suszenia – mięsiste idared lub jonatan