Polskie superfoods, czyli jak jeść zdrowo... i nie zbankrutować

11 Lutego 2017

Superżywność kojarzymy zwykle z olejem kokosowym, spiruliną czu jagodami acai. Tymczasem nie mniejszą wartość odżywczą ma wiele rodzimych i znacznie tańszych produktów.

zdrowa żywność

Określenie „superfood” robi w ostatnim czasie oszałamiającą karierę. Coraz więcej osób poszukuje bowiem nieprzetworzonych produktów naturalnych, bez dodatków konserwantów i innych chemikaliów, mogących pochwalić się bogactwem witamin, minerałów oraz innych korzystnych dla naszego zdrowia składników odżywczych.

W wielu artykułach na temat superżywności pojawiają się zwykle egzotyczne, trudno dostępne, a przede wszystkim dość kosztowne smakołyki. Na przykład spirulina, czyli po prostu mikroskopijne algi z grupy sinic będące bogatym źródłem pełnowartościowego białka, łatwo przyswajalnych witamin i minerałów czy wspomagającego przemianę materii chlorofilu.

Gwiazdy show-biznesu chwalą się w wywiadach, że w ich jadłospisie regularnie goszczą np. jagody acai (posiadają jeden z najwyższych współczynników antyoksydacyjnych spośród wszystkich owoców – jest on dwudziestokrotnie większy niż w przypadku winogron, przez lata uznawanych za bogate źródło przeciwutleniaczy) czy quinoa, zwana również komosą ryżową, skarbnica pełnowartościowych białek, witamin z grupy B oraz błonnika.

Zobacz również: LIST: „Przeszłam na weganizm. Ludzie przestali mnie lubić! Jest coraz gorzej...”

Innym modnym produktem jest też olej kokosowy, jeden z ulubionych produktów Anny Lewandowskiej, Angeliny Jolie, supermodelki Mirandy Kerr czy najpopularniejszej trenerki Ameryki Jillian Michaels. Świat oszalał na jego punkcie, bo olej powstający w procesie tłoczenia i ogrzewania kopry, czyli miąższu orzechów palmy kokosowej, można wykorzystywać na wiele sposobów, a poza tym jest bardzo zdrowy – zapewnia właściwe funkcjonowanie metabolizmu, wspomaga pracę układu immunologicznego, korzystnie wpływa na mózg, obniża poziom „złego” cholesterolu, a podwyższa „dobrego” oraz usprawnia pamięć.

Jednak warto pamiętać, że także wiele naszych rodzimych produktów zasługuje na określenie superżywność. Zdaniem naukowców na czele tego rankingu należy umieścić zielone warzywa liściaste, a zwłaszcza rukiew wodną – roślina z rodziny kapustowatych, o charakterystycznym ostro-pieprznym smaku, to skarbnica witamin, antyoksydantów pomagających w redukcji wolnych rodników oraz unikalnego związku – izotiocyjanianu fenetylu, który wykazuje działanie antynowotworowe.



Strony

× Użyj prawej i lewej strzałki na swojej klawiaturze, aby przeglądać podstrony artykułu
Komentarze (5)
ocena
4.8/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

Kama
(Ocena: 5)
2017-08-20 13:59:23

Jest dużo sklepów w których możemy zrobić zakupy składające się ze zdrowych, naturalnych produktów i przy tym nie zbankrutować. Np ja robię zakupy w ekopiramidzie i jestem zadowolona z jakości produktów i z ich cen, duży wybór za niewielkie pieniądze.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
klara
(Ocena: 5)
2017-03-11 16:42:38

gotowanie na parze jest najmniej kaloryczne i najzdrowsze :) kupiłam sobie w zesżłą sobotę parowar philipiak i juz 3ci posiłek jem ugotowany własnie w ten zdrowy sposob :) dania są naprawde smaczne :)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Magda
(Ocena: 4)
2017-02-18 17:08:53

Owszem super food jest teraz w modzie. Nawet w Auhan widać cały duży regał. Tylko problem lezy gdzie indziej. Trzeba wiedzieć co jeść. U mnie to, że nie toleruję laktozy dopiero wykazały badania genetyczne. A załatwiałam sobie mleko prosto od rolnika :) Poczytajcie sobie o takich typu igenesis. Chyba teraz najdokładniejsze.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
wiadomoktoq
(Ocena: 5)
2017-02-12 17:44:31

Zdrowe jedzdenie wcale nie musi byc drogie, dla chcacego nic trudnego, dlatego np jagody acaii łykam w postaci IQAcai, te same rezultaty, a ile zostaje w kieszeni...

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
parafina38
(Ocena: 5)
2017-02-12 00:20:41

baaardzo się nie docenia polskich warzywek, a szkoda bo są pyszne i super zdrowe :) ja nie rozumiem z czego to wynika, bo człowiek się o wiele lepiej czuje jak się zdrowo żywi, zwłaszcza otyli, wystarczy do takiej normalnej dietki dołączyć iqacai z jagódek i też - chudnięcie na poziomie 5-7 kilo na miesiąc bez wyrzeczeń.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
  • Strona 1 z 1