Choć domowy posiłek jest podobno zdrowszy i tańszy od dań serwowanych w lokalach gastronomicznych, Polacy coraz chętniej stołują się w restauracjach i barach szybkiej obsługi. Tak przynajmniej wynika z badania "Polska na talerzu" przeprowadzonego przez TNS OBOP na zlecenie MAKRO Cash & Carry. - Co dziesiąty z nas jada w restauracji lub barze raz w miesiącu. Codziennie tylko 2 na 100 Polaków – wylicza Sfora.pl.
Najczęściej poza domem jedzą mężczyźni z wyższym wykształceniem, mieszkańcy dużych miast oraz osoby w grupie wiekowej 15-29 lat. Na posiłki wydają średnio niewiele - 15,65 zł. - Polacy oszczędzają. Kiedyś do kawy brali ciastko, teraz się już nie bierze. Przychodzi rodzina na pizzę. Wcześniej każdy brał dla siebie coś do picia, teraz jest jeden napój dla wszystkich – tłumaczy Andrzej Szwed z New York Pizza Coffee w Sosnowcu.
Jaką kuchnię preferują mieszkańcy naszego kraju? Odpowiada nam m.in. sushi, pizza, czy hamburgery, ale nie gardzimy również typowo polskimi posiłkami, takimi jak żurek, pierogi oraz schabowy z kapustą.
A Wy często jadacie poza domem? Jakie dania zamawiacie najchętniej?
Maja Zielińska
Zobacz także:
Afera FAST FOODOWA - klienci jednej z sieci dostawali do jedzenia PRZETERMINOWANE kurczaki!
Przeterminowane mięso trafiało do restauracji. Fuj!
Ile % mięsa jest w parówkach ze stacji benzynowych? (Do tych danych naprawdę ciężko było dotrzeć!)
Więcej tego nie tkniecie. Mięso? Jakie mięso?