„Witam, mam pytanie o charakterze dietetycznym. Czytałam wiele tego rodzaju artykułów na Papilocie. Moim odwiecznym problemem jest zakup produktu do smarowania pieczywa. Tyle się mówi o zdrowotnych właściwościach masła i szkodliwości margaryny. Przyznaję, że sama do tej pory wybierałam to pierwsze. Ale czy faktycznie margaryna jest tak szkodliwa, jak się zwykło o niej mówić? Proszę o radę, Teresa.”
Spór na ten temat sięga odległych lat. Kiedy margaryna w 1869 roku, za sprawą francuskiego chemika, Hippolyte'a Mege-Mouriésa, po raz pierwszy została wprowadzona na rynek, przysporzyła niemałych problemów. Od tego czasu trwa walka pomiędzy jej zwolennikami a tymi, którzy jednak wolą masło.
Margaryna, w procesie powstawania, zostaje pozbawiona szkodliwych substancji, które zagrażają zdrowiu osób otyłych i mających zbyt wysoki poziom cholesterolu. Dostarcza go o wiele mniej niż masło i nie jest aż tak kaloryczna. Na rynku pojawiło się wiele jej wersji, o dodatkowo obniżonej liczbie kalorii. Niewątpliwie przy tworzeniu tych produktów pomyślano o osobach dbających o linię, jednocześnie lubiących kanapki w pełnym tego słowa znaczeniu oraz o chorych na miażdżycę, dla których redukcja tłuszczu w diecie powinna być priorytetem. Co więcej, aby margaryna dostarczała nam niezbędnych wartości odżywczych, wzbogacona została o witaminy A, D, E, K i niezbędne kwasy tłuszczowe NNKT.
O ile o witaminach wiemy nieco więcej, o tyle o kwasach tłuszczowych NNKT niekoniecznie każdy słyszał. NNKT - Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe: linolowe, linolenowe i arachidowe, nie są wytwarzane przez organizm człowieka - muszą być dostarczane razem z pożywieniem, mają zbawienny wpływ na zdrowie. Dlatego też, prozdrowotne margaryny, oprócz bogactwa witamin, posiadają w swoim składzie wiele ciekłych olejów roślinnych, które zawierają NNKT.
Masło ma bardzo dobry wpływ na prawidłowy rozwój małych dzieci. Jest bogate w tłuszcze mleczne, które zawierają kwasy CLA, a te z kolei są niezwykle ważne i cenne podczas prawidłowego funkcjonowania systemu immunologicznego. Według badań, powinno się unikać margaryny, komponując dietę maluchów. Zawarte w niej izomery i tłuszcze zostały wytworzone w procesie modyfikacji wysycania wodorem. Masło to także ważne źródło witaminy A, mającej pozytywny wpływ na wzrok - powoduje złuszczanie się i odnawianie śluzówki.
Podsumowując - masło jest wskazane w przypadku osób młodszych, rozwijających się. Po ukończeniu 25. roku życia warto z niego zrezygnować na rzecz margaryn, które pomogą zmniejszyć poziom cholesterolu i dostarczą NNKT oraz witamin.
Zobacz także: