Lapacho to nazwa handlowa dla drzewa z którego kory pozyskuje się susz do herbaty. Inne źródła podają, że herbata produkowana jest ze środkowej części miąższu tegoż drzewa. Jest ono także znane pod innymi nazwami, m.im.: Tecome lapacho, Tacheebo, PAU d’ARCO, „Herbata Inków”, Ipe Roxo, Tahuari, Tabebuia Ipe. Pochodzi z Ameryki Południowej, z Andów. Podobno już Inkowie wykorzystywali Lapacho do przyrządzania naparów leczących wiele chorób.
Składnikami aktywnymi w Lapacho są: lapachol i beta-lapachon. Jako związki są one uważane za silnie toksyczne. Z tego też względu wszelkie korzystne właściwości w leczeniu wielu chorób jakie im się przypisuje poddawane są pod wątpliwość. Uważa się, że z jednej strony mogą leczyć, ale z drugiej mogą bardzo szkodzić. Lapachol wykorzystywany może być także do barwienia tekstyliów i innych tkanin. Ze względu na to, że dyskusja nad Lapacho budzi wiele emocji pozwolę sobie przytoczyć głosy zwolenników i przeciwników jego spożywania.
ZWOLENNICY:
Lapachol i beta-lapachon mają działanie:
* Przeciwnowotworowe
* Bakteriobójcze
* Przeciwwirusowe (opryszczka, grypa)
* Przeciwdziałające gronkowcowi złocistemu i brucelozom
Lapacho w postaci naparu uważane jest za bogate źródło: żelaza, wapnia, potasu, miedzi i magnezu. Inkowie uważali, że napar leczy m.in.: stany zapalne, zwalcza pasożyty i poprawia trawienie. Uważa się, że oczyszcza on organizm z toksyn. W smaku wydaje się być gorzkawy, dla niektórych natomiast metaliczny. Jednak jego przyjemny aromat zachęca do spożycia.
Przeciwwskazaniem do stosowania Lapacho jest ciąża i karmienie. Badania z udziałem zwierząt dowiodły, że składniki Lapacho mają negatywny wpływ na płód. Nie wolno stosować go przy zażywaniu leków przeciwzakrzepowych. Mogą pojawić się efekty uboczne w postaci: biegunek, wymiotów, bólów głowy.
PRZECIWNICY:
Nawet najniższe dawki lapacholu i beta-lapachonu mogą wywoływać skutki uboczne, o których była mowa powyżej. W przeglądzie alternatywnych terapii chorób nowotworowych naukowcy z Zakładu Dietetyki Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku podkreślają ich toksyczne działanie. Badania, które prowadzono w latach 70. nad korzystnym wpływem Lapacho na zdrowie i leczenie nowotworów zostały przerwane i zamknięte przez Investigational New Drug. Jego toksyczne efekty były zbyt niebezpieczne, aby testować go z udziałem ludzi. Część badaczy uważa, ze prace nad Lapacho powinno się prowadzić dalej, gdyż pierwsze wyniki były obiecujące.
Autorytety w dziedzinie medycyny roślinnej zalecają, aby wziąć pod rozwagę stosowanie Lapacho przy tak dużej ilości argumentów: „za” i „przeciw”. Koszt Lapacho i jego toksyczność niech nie każą ryzykować zdrowia poprzez jego spożywanie.
Więcej porad dietetycznych oraz wskazówek dotyczących odchudzania znajdziesz w dziale DIETY.