Kolory na talerzu - co jeść, by być szczupłą i zdrową?

Żeby dieta była zdrowa, nie może w niej zabraknąć warzyw i owoców w różnych kolorach.
Kolory na talerzu - co jeść, by być szczupłą i zdrową?
15.06.2014

Kolor produktów ma znaczenie. Powód? Odcienie zielonego, czerwonego, fioletowego, białego czy żółtego są sygnałem świadczącym o tym, że dane warzywa i owoce zawierają cenne składniki – w tym zwłaszcza przeciwutleniacze, które pełnią nieocenioną rolę w profilaktyce zdrowia. Im więcej naturalnych, zdrowych produktów w naszej kuchni, tym lepiej. Warto jednak wiedzieć, które z nich wykazują największy wpływ na organizm, przed czym chronią i dlaczego trzeba je jeść jak najczęściej.

Gra w zielone

Zielone produkty wspomagają pracę układu limfatycznego, oddechowego i serca, działają uspokajająco, wzmacniają krew. Takie działanie wykazuje przede wszystkim sałata, szpinak, brokuły i brukselka. Ogórek, kiwi i awokado są natomiast bogatym źródłem witaminy C i błonnika. Swoje cenne właściwości zielone warzywa zawdzięczają chlorofilowi, który chroni nas przed szkodliwym działaniem wolnych rodników i wzmacnia odporność organizmu. Chlorofil wiąże toksyczne składniki i powstrzymuje je przed dotarciem do tkanek.

Postawmy na zielone zioła. Strażniczką zdrowia jest pietruszka – bogate źródło witaminy C, K, A, PP oraz kwasu foliowego, wapnia, żelaza i magnezu. Wykazuje szeroki wpływ na zdrowie – usuwa nadmiar wody z organizmu, chroni przed anemią, poprawia wzrok. Korzystnie na trawienie wpływa koperek, który hamuje rozwój szkodliwych drobnoustrojów w jelitach. Z kolei szczypiorek działa lekko przeczyszczająco i pobudza łaknienie.

Po zielone warzywa warto sięgać, jeśli zależy nam na szczupłej sylwetce – ma na to wpływ spora obecność błonnika, który na długo zapewnia uczucie sytości, korzystnie wpływa na ruch robaczkowy jelit, regulując trawienie, redukuje również wchłanianie się tłuszczów. Zielone warzywa ponadto wzmacniają naczynia krwionośne i są nieocenione w diecie przyszłych mam.

Żółte jak słońce

Pozytywnie na zdrowie wpływają warzywa i owoce żółte. Banany, grejpfruty, melony, cytryny usprawniają pracę mózgu i są bogatym źródłem witamin A i C. Wzmacniają też wzrok. Dla zdrowia warto sięgać po kukurydzę, szafran, żółtą paprykę. Produkty w tym kolorze korzystnie wpływają na nasz nastrój, działają pobudzająco, pomagają ukoić skołatane nerwy.

zdrowe jedzenie

Bogactwem witaminy C jest cytryna, która ma w składzie również krzem, jod, mangan. Cytryna pomaga na choroby serca i nerek, zbija wysokie ciśnienie, pobudza metabolizm, obniża poziom „złego” cholesterolu. Bardzo zdrowe są również banany, które na długo zasycają i są świetnym źródłem potasu, który zapobiega atakom serca. Również w bananach jest spora ilość witaminy C oraz cennego błonnika. Bardzo pożywna jest kukurydza – zawiera dużo białka i skrobi oraz cenne kwasy tłuszczowe. Kukurydza przeciwdziała odkładaniu się cholesterolu.

Składniki obecne w żółtych warzywach i owocach spowalniają procesy starzenia się organizmu, chronią przed groźnymi schorzeniami (w tym nowotworami), korzystnie wpływają na kondycję skóry, włosów i paznokci, chronią oczy.

zdrowe jedzenie

Pomarańczowe skarby

Warzywa i owoce pomarańczowe pobudzają apetyt i aktywizują układ odpornościowy. Obfitują w beta-karoten (prowitaminę A), który jest bardzo cennym składnikiem. Należy on do grupy karotenoidów, które są silnymi antyoksydantami. Potwierdzono badaniami, że beta-karoten obniża ryzyko wystąpienia chorób serca, chroni również organizm przed atakiem wolnych rodników. Wiadomo na pewno, że im więcej mamy beta-karotenu we krwi, tym mniejsze jest prawdopodobieństwo wystąpienia zaburzeń komórkowych. Beta-karoten korzystnie wpływa też na urodę, np. nadając skórze pomarańczowego zabarwienia.

Dla zdrowia warto jeść morele, marchewkę, dynię, paprykę, brzoskwinie, papaję, mango. Z kolei jedzenie pomarańczy dodaje optymizmu. Duża ilość tych produktów na talerzu to bujne włosy, jędrna skóra i mocne paznokcie. Pomarańczowe warzywa i owoce wzmacniają także wzrok – chronią nas przed starczym zwyrodnieniem plamki żółtej, biorą udział w syntezie kolagenu i sprzyjają mocnym, zdrowym stawom. Są również bezcenne, jeśli chodzi o spowolnienie procesów starzenia.

zdrowe jedzenie

W pomarańczowych warzywach i owocach jest także sporo witamin (głównie C, A i z grupy B) oraz biopierwiastków. Brzoskwinia korzystnie wpływa na pracę mózgu, a razem z marchwią jest doskonałym źródłem błonnika. Pomarańcza ma dodatkowa właściwości bakteriobójcze.

Czerwone, fioletowe, białe

Jeśli szukasz naturalnych produktów, które wykazują właściwości regenerujące i dostarczają nam energii, sięgnij po czerwone – pomidory, buraki, truskawki, rzodkiewkę, czerwoną paprykę, rabarbar. Obecne w nich składniki są szczególnie korzystne dla mężczyzn – redukują ryzyko wystąpienia raka prostaty. Obniżają ponadto poziom „złego” cholesterolu LDL i wzmacniają stawy. Czerwone warzywa i owoce dobrze wpływają na pracę serca i układu krążenia. Dzieje się tak za sprawą obecnego w nich likopenu, który jest silnym przeciwutleniaczem o udowodnionym działaniu przeciwnowotworowym i spowalniającym procesy starzenia. Likopen pełni też istotną rolę w wygładzaniu zmarszczek.

zdrowe jedzenie

Powinniśmy także uwzględnić w naszej diecie warzywa i owoce fioletowe, które pomagają się skupić i wspierają pracę wątroby. Chodzi m.in. o śliwki, jagody, borówki, bakłażany. Swój fioletowy kolor zawdzięczają one silnym przeciwutleniaczom. Składniki tych produktów wzmacniają serce i odporność, regulują trawienie, redukują ryzyko rozwoju nowotworów. Zapewniają też gładką, elastyczną skórę. Fioletowe warzywa i owoce są zdrowe, bo zawierają antocyjany chroniące nas przed bakteriami i wirusami. Są ponadto przeciwutleniaczami wyłapującymi wolne rodniki. Fioletowe produkty zapobiegają rozwojowi cukrzycy.

Szczególną uwagę warto jeszcze zwrócić na warzywa białe takie jak czosnek i cebula. To naturalne antybiotyki. Inne białe warzywa takie jak kalafior czy cykoria wzmacniają układ odpornościowy i działają przeciwzapalnie. Białe warzywa obniżają także ryzyko wystąpienia raka piersi, okrężnicy i prostaty, a przy tym równoważą ilość hormonów. Po białe zawsze warto sięgać przy różnego typu infekcjach.

Ewa Podsiadły-Natorska

Polecane wideo

Komentarze (4)
Ocena: 5 / 5
Anonim (Ocena: 5) 08.03.2015 12:30
To fakt, to ważne w jaki sposób jedzenie zostało podane to też wpływa na nasz styl jedzenia. Można sobie dogadzać na wiele sposobów. Zdrowe jedzenie + acetomale + jakieś lekkie ćwiczenia i jesteśmy zdrowe i szczupłe cały czas.
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 23.06.2014 10:49
kolory tak :) do tego dobre soki, bez cukru, bo tylko takie piję, swoje kupuję w oleofarm, plus dużo wody ;) i mam zdrową dietę :)
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 15.06.2014 15:36
no papilocie wkoncu cos madrego :) oby tak dalej
odpowiedz
Lily (Ocena: 5) 15.06.2014 12:09
aż dziwne ale naprawdę ciekawy artykuł
odpowiedz

Polecane dla Ciebie