To nie tylko przekąska, ale również świetny zamiennik pieczywa. Jeden wafel ryżowy (najlepiej wybierać produkty z ryżu brązowego, bez dodatkowych, często niezbyt korzystnych dla zdrowia składników) dostarcza zaledwie 40 kalorii, podczas gdy kromka pszennego chleba nawet 100-200 kcal.
Zobacz także: 19 błędów, przez które nigdy nie schudniesz
Zwykle nie ma jednak specjalnie głębokiego smaku, dlatego warto wykorzystać go do przygotowania kanapki w stylu fit. Dwa wafle ryżowe przekładamy samodzielnie wykonaną pastą kanapkową: rybną (z tuńczykiem, makrelą, szprotkami czy wędzonym pstrągiem), jajeczną lub warzywną – z pomidorami, oliwkami, fasolą albo cieciorką. Zamiast majonezu dodajmy gęsty jogurt i łyżeczkę musztardy, zamiast tuńczyka w oleju lepiej użyć ryby w sosie własnym. Wszystkie składniki wystarczy umieścić w wysokim naczyniu, zblenderować, a następnie doprawić ulubionymi ziołami oraz przyprawami.
Kromki chleba możemy też zastąpić sałatą, np. masłową, która zawiera dużo witaminy C, kwasu foliowego, potasu, wapnia, żelaza, magnezu i fosforu. Dzięki temu działa oczyszczająco na organizm i ułatwia procesy trawienia, a także obniża poziom cholesterolu. Do przyrządzenia zdrowych kanapek świetnie nadaje się również sałata rzymska, która była ceniona już w starożytnym Egipcie, Grecji i Rzymie, gdzie traktowano ją przede wszystkim jako roślinę leczniczą. Do dziś uchodzi za najzdrowszą z sałat. Zawiera spore ilości karotenu, który korzystnie wpływa na funkcjonowanie wzroku i układu odpornościowego. Jest także cennym źródłem witamin: B1, B2, PP oraz C i minerałów: wapnia, chromu, fosforu, potasu, magnezu i żelaza.
Jak przygotować kanapki z sałaty? Na umyte i osuszone liście układamy po prostu smaczne dodatki, np. kawałki usmażonego kurczaka, ryż, fasolę, pomidory i doprawiamy sosem guacamole. Sałata świetnia komponuje się również z jogurtem naturalnym, sosem winegret, kukurydzą, papryką, ogórkiem czy awokado.
Podczas uprawy i przechowywania tę odmianę sałaty chroni się przed słońcem, dzięki czemu jej listki są białokremowe. A także bardzo zdrowe – dzięki dużej zawartości witamin (A, C, B, E, K), kwasu foliowego oraz innych związków organicznych (m.in. inuliny) cykoria wzmacnia odporność, stymuluje wydzielanie żółci, obniża poziom cholesterolu. Dobrze wpływa na włosy i paznokcie. Wspomaga trawienie, działa oczyszczająco – pozwala uwolnić się od toksyn.
Podłużne liście to świetna baza zdrowych kanapek. Cykoria ma jednak dość ostry smak, dlatego nie wszyscy ją lubią. Goryczy możemy się pozbyć, przed podaniem mocząc liście w zimnej wodzie. Po osuszeniu układamy na nich np. kawałki smażonego indyka, jajko sadzone, plaster pomidora i trochę sera pleśniowego.
Fot. Thinkstock
Kapelusze tych popularnych grzybów to świetny zamiennik chleba. Najlepiej sprawdzają się pieczarki portobello, które mają mięsistą strukturę i okazałe rozmiary. Badania naukowe dowiodły, że sprzyjają odchudzaniu, wzmacniają odporność oraz wspomagają układ krążenia.
Pieczarkowe kapelusze należy najpierw podsmażyć. Następnie na jeden z nich nakładamy kanapkowy farsz, może być to np. usmażona pierś z kurczaka, pokrojone suszone pomidory oraz trochę listków rukoli. Później przykrywamy to drugim kapeluszem z pieczarki i stabilizujemy całość wbitą w środek wykałaczką.
Czerwona, żółta, pomarańczowa, zielona – warzywo kusi nas różnymi kolorami i kształtami. Może być także alternatywą dla chleba, przede wszystkim bardzo zdrową, np. w papryce dawka witaminy C czterokrotnie przekracza jej zawartość w cytrynie. W jej czerwonej odmianie znajdziemy także luteinę i ksantynę – substancje, które pomagają w utrzymaniu dobrego wzroku. Papryka zielona to skarbnica kwasu foliowego, a żółta dostarcza również sporo witaminy E, nieprzypadkowo zwanej „witaminą młodości”.
Jak przygotować paprykową kanapkę? Wystarczy przekroić warzywo na pół, wydrążyć włókna i pestki, a następnie włożyć do środka farsz, na przykład z pokrojonej w kostkę szynki, sera żółtego i awokado, przyprawiony ulubionymi ziołami.
Fot. Thinkstock
Zamiast chleba możemy też wykorzystać bakłażana. Walory tego warzywa już dawno doceniła kuchnia śródziemnomorska i azjatycka. Polacy również powinni je polubić, ponieważ jest bogatym źródłem wielu witamin i składników odżywczych, przede wszystkim potasu, fosforu, żelaza i wapnia oraz witaminy A, C i B. Fioletowa skórka bakłażana zawiera unikalne związki fenolowe, m.in. antocyjany, które działają przeciwalergicznie, przeciwgrzybiczo, przeciwnowotworowo i przeciwwrzodowo.
By przygotować smakowitą przekąskę należy najpierw zgrillować plastry bakłażana, następnie przełożyć je farszem, np. pokrojonym w kostkę pomidorem, szynką i serem kozim lub mozarellą.
To świetny i zdrowy pomysł dla łasuchów. Grube plastry jabłka przekładamy masłem orzechowych, które jest wprawdzie kaloryczne, ale to „dobre” kalorie. Masło orzechowe zawiera przede wszystkim niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, a także ważne dla zdrowia pierwiastki (m.in. magnez, cynk, potas, fosfor, miedź) i witaminy (z grupy B czy E).
Masło orzechowe warto jeść na śniadanie czy jako przekąskę podczas intensywnej pracy umysłowej. Dodatkowy atut: masło orzechowe można zrobić w domu – porcję orzechów wystarczy długo miksować, aż do uzyskania gładkiej, kremowej masy. W wersji na słodko można dodać niewielką ilość miodu albo cukru (np. kokosowego), a w wersji na słono – sól morską lub himalajską.
Zobacz także: Najlepsze triki na spalenie kalorii (Możesz chudnąć podczas snu... i seksu!)
RAF