Jakie płatki wybrać na śniadanie?

Smaczne, sycące, proste w przygotowaniu – płatki zbożowe!
Jakie płatki wybrać na śniadanie?
20.07.2011

Najpowszechniejsza forma spożywania płatków zbożowych – w połączeniu z produktami mlecznymi - zapewnia efekt uzupełniania się aminokwasów. Lizyna jest aminokwasem ograniczającym wartość biologiczną produktów zbożowych, natomiast w produktach mlecznych jest jej nadmiar. W efekcie otrzymujemy podniesienie wartości biologicznej białka, szczególnie ważne dla wegetarian. Dodatkowo płatki zbożowe dostarczają organizmowi witaminy z grupy B (B1, B2, B6, B12, kwasu foliowego oraz pantotenowego), witaminę C i E oraz wapno, żelazo i błonnik.

Płatki powstały w sposób zupełnie przypadkowy. W 1894 roku dr John Harvey Kellog gotował pszenicę dla swoich podopiecznych w sanatorium w Michigan. Niestety, ziarna się rozgotowały się, a ograniczone możliwości finansowe nie pozwoliły na wyrzucenie nieudanego dania. Po rozwałkowaniu, okazało się, że ciasto nie jest spójne, natomiast po osuszeniu nowy wynalazek okazał się całkiem smaczny. Kolejne eksperymenty dotyczyły już innych zbóż. W kolejnym roku rozpoczęto starania związane z opatentowaniem nowego produktu.

Kaloryczność płatków zbożowych waha się w przedziale od 320 do 390 kcal/100 g. Jednak wszelkie dodatki w postaci syropu glukozowego czy suszonych owoców podnoszą kaloryczność zbożowej przekąski.

Dietetycy radzą, aby wybierać płatki z pełnego ziarna zbóż, które zachowują najwyższe wartości odżywcze. Na rynku dostępny jest jednak szerszy wybór różnego rodzaju płatków – od kukurydzianych, przez owsiane, po żytnie i gryczane. Które płatki okażą się najlepsze dla Ciebie?

Płatki kukurydziane (Niewskazane przy nadciśnieniu)

Są bogatym źródłem błonnika pokarmowego (prawie 7 g w 100 g produktu), a także magnezu, żelaza, potasu i selenu. Mogą być spożywane przez chorych na celiakię ze względu na brak glutenu w kukurydzy. Niestety, płatki kukurydziane to również ukryte źródło sodu, dlatego lekarze odradzają ich jedzenie osobom borykającym się z chorobami nerek, nadciśnieniem czy niewydolnością krążenia. Tego rodzaju płatki świetnie smakują z mlekiem, ale równie doskonale sprawdzają się jako nowoczesna panierka do potraw z chudego drobiu. Są lekkostrawne, a zatem także odpowiednie dla dzieci.

płatki zbożowe

Płatki owsiane (Normują poziom cholesterolu)

Dzięki zawartości betaglukanów płatki owsiane pomagają w obniżeniu poziomu cholesterolu, usprawniają proces trawienia, mają również swój udział w oczyszczaniu organizmu z toksyn. Dodatkowo, owsianka należy do produktów o wysokiej zawartości błonnika pokarmowego (w tym również cukrów złożonych), dzięki czemu stabilizuje poziom cukru we krwi i pomaga zapobiegać cukrzycy. Płatki owsiane to również doskonałe źródło żelaza, magnezu, cynku, potasu, fosforu, wapnia, witamin B1, B6, E, kwasu foliowego, a także pierwiastków śladowych: selenu, miedzi, manganu oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Zawartość wyżej wymienionych substancji odżywczych może warunkować zapobieganie chorobom serca oraz nadciśnieniu.

W sprzedaży można obecnie znaleźć 3 typy płatków owsianych: zwykłe, górskie i błyskawiczne. Najmniejszym stopniem przetworzenia charakteryzują się pierwsze z nich, ale tylko płatki błyskawiczne są gotowe do spożycia bez gotowania. Płatki owsiane można również wykorzystać jako dodatek do ciasta naleśnikowego czy placuszków owsianych.

Płatki jęczmienne (Zapobiegają zaparciom)

Zawierają prawie 10 g błonnika pokarmowego na 100 g produktu, dzięki czemu zapobiegają zaparciom, wzdęciom i niestrawności oraz zmniejszają ryzyko zawału serca. Betaglukany wykazują również działanie przeciwwirusowe, a regularnie dostarczane organizmowi pozytywnie wpływają na odporność. Płatki jęczmienne zawierają w swym składzie witaminy z grupy B, żelazo, magnez, wapń, cynk, potas, fosfor, miedź, chrom. Ten ostatni może stymulować produkcję insuliny we krwi, a zatem regulować poziom glukozy. Zawarte w płatkach jęczmiennych przeciwutleniacze, w tym tokotrienole, kwercetyna selen i kwasy fenolowe, pomagają zapobiegać nowotworom.

płatki zbożowe

Płatki gryczane (Idealne dla wegetarian)

Różnią się od płatków z innych zbóż przede wszystkim składem aminokwasowym. Zawierają lizynę oraz leucynę, a więc mają lepiej zbilansowany skład aminokwasowy. Owe aminokwasy pozytywnie wpływają na pracę mózgu. Ponadto rodzaj zboża z jakiego zostały wyprodukowane pozwala na spożywanie ich przez osoby będące na diecie bezglutenowej. Płatki gryczane zaawierają mnóstwo składników mineralnych niezbędnych dla prawidłowej pracy organizmu, a więc magnez, żelazo, wapń, siarkę, kobalt, nikiel, miedź, cynk, bor, jod. Są również cennym źródłem witaminy E oraz B1 i B2.

Płatki żytnie (Zapobiegają nowotworom)

Są idealne dla osób przebywających na diecie - udowodniono, że sycą lepiej niż płatki z pszenicy, a w dodatku regulują przemianę materii. Zawierają cały wachlarz składników mineralnych (żelazo, magnez, potas, wapń, a także sód, mangan, kobalt, miedź, cynk, chrom, fosfor, jod, fluor, bor) oraz witamin z grupy B (B1, B2, B6, PP, inozytolu, kwasu pantotenowego oraz foliowego) i witaminę E. Dzięki zawartości lignanów są czynnikiem zapobiegającym chorobom układu sercowo- naczyniowego, a także nowotworom piersi, prostaty, okrężnicy oraz kamicy żółciowej.

Płatki jaglane (Dla osób nietolerujących glutenu)

Podobnie jak wszystkie produkty zbożowe są dobrym źródłem witamin z grupy B, niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Zawierają również kwas krzemowy, który ma działanie wygładzające cerę, wzmacniające włosy oraz paznokcie. Dodatkową ich zaletą jest fakt, że należą do grona produktów bezglutenowych.

płatki zbożowe

Otręby (Usprawniają perystaltykę jelit)

Są produktem powstałym z przemiału pełnego ziarna zbóż (pszenicy, owsa lub żyta). W ich skład wchodzi głównie zewnętrzna warstwa ziarna, czyli okrywa owocowo-nasienna. Jest to najbogatsza pod względem składników odżywczych część ziarna. Otręby zawierają sporą ilość błonnika nierozpuszczalnego, dzięki czemu usprawniają perystaltykę jelit oraz przyspieszają metabolizm.

Cechują się wysoką zawartością witamin A, E oraz fosforu, wapnia, potasu, cynku oraz magnezu. Sprawdzają się jako odżywczy dodatek do jogurtów czy serków homogenizowanych, a także jako składnik chleba, musli, batoników zbożowych czy ciasteczek. Otręby pszenne zawierają spore ilości fosforu, potasu, magnezu, żelaza, a także cynku oraz manganu. Absorbują z organizmu substancje toksyczne i wspomagają ich wydalanie. Niestety u osób nadwrażliwych otręby mogą wywoływać niepożądane objawy, m.in. alergię pokarmową czy nadpobudliwość jelita grubego.

Crunchy (Doskonałe jako przekąska)

Tę mieszankę prażonych w oleju płatków zbożowych można samodzielnie przygotować w domu. Wystarczy połączyć ulubione płatki, posiekane orzechy czy owoce suszone, „skleić” miodem i podprażyć na patelni lub w piekarniku. Wersja dostępna w sprzedaży zawiera zazwyczaj karmel lub syrop. Dzięki prażeniu crunchy nabiera chrupkości. Taka przekąska dostarcza spore ilości błonnika pokarmowego i pobudza perystaltykę jelit.

Musli (Stanowi doskonały dodatek do wypieków)

Wymyślił je prawdopodobnie szwajcarski lekarz M. Bircher-Benner, podając pacjentom w swoim szpitalu. Jest to produkt podobny do crunchy, zawierający zmieszane płatki zbożowe, bakalie, orzechy, rodzynki, suszone owoce, jednak nie jest on prażony w oleju, dzięki czemu ma zdecydowanie niższą wartość kaloryczną. Musli najlepiej smakują z dodatkiem mleka czy jogurtu, ale może też być doskonałą bazą do wypieku domowych batoników czy ciasteczek zbożowych.

Więcej artykułów z działu DIETY przeczytasz tutaj.

Polecane wideo

Komentarze (15)
Ocena: 5 / 5
Anonim (Ocena: 5) 21.07.2011 18:40
Mój nr 1 to płatki Obsta "Sonatina". Robią kilka wersji smakowych, jedne smaczniejsze od drugich :) Mają mnóstwo dodatków i w każdej paczce jest ich naprawdę sporo (nie trzeba ich szukać z lupą ;) ). Mirabella
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 20.07.2011 21:52
owsianka, nesquik, cookie crisp ^^
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 20.07.2011 18:30
cheerios,cookie crisp albo cini minis - i poranek jest udany ;)
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 20.07.2011 17:58
Ja mam przepis na owsiankę śniadaniową, przygotowany przez dietetyka z poradni freshline.com.pl także wiem, co jem, mówiąc kolokwialnie. Wszystko świeże, zdrowe i jaka radość z jedzenia ;)
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 20.07.2011 14:22
ja jem otręby ;)
odpowiedz

Polecane dla Ciebie