Czy zdarza wam się nagotować zbyt dużo jedzenia, a potem odgrzewać je nawet kilka razy? Niektórzy być może specjalnie przyrządzają większą ilość potrawy, aby starczyło na dwa dni. To oszczędność czasu i wygoda.
Zła wiadomość jest taka, że niektóre produkty po podgrzaniu stają się szkodliwe dla zdrowia. Dobrze jest posiadać taką wiedzę. Jeżeli do tej pory nie miałaś o tym pojęcia, koniecznie przeczytaj, co musisz skonsumować od razu.
Zobacz także: 29-letnia Brytyjka uzależniła się od energetyków. Wypija... 30 puszek dziennie!
Z nimi trzeba uważać nie tylko podczas zbierania. Pomijając to, że niektóre z nich są trujące, najlepiej spożyć je od razu po przygotowaniu. Te rośliny szybko się psują. Jeżeli o to nie zadbasz, ucierpi twój żołądek.
Ryż często gości w naszej kuchni. Gotujesz więcej paczek ryżu niż jest potrzebne, aby potem zaoszczędzić na czasie? Jeżeli przechowujesz go w temperaturze pokojowej dłużej niż godzinę, wytworzą się w nim bakterie wywołujące biegunkę i wymioty. Podobnie stanie się, gdy będziesz trzymać ugotowany ryż w lodówce dłużej niż jeden dzień.
Zdarzyło ci się podgrzewać jajecznicę albo gotowane jaja? Zbyt krótki czas poddawania ich kolejnej obróbce termicznej prowadzi do powstania toksyn.
Kurczak jest najważniejszym składnikiem wielu potraw. Czy wiedziałaś, że pod wpływem odgrzewania staje się szkodliwy dla zdrowia? Dzieje się tak, ponieważ zmienia się struktura białka. Rozwiązaniem jest podgrzewanie go przez dłuższy czas w niskiej temperaturze.
W przypadku selera problemem są azotany. Podczas odgrzewania stają się rakotwórczymi azotynami. Jeżeli przygotowałaś zupę z selerem, spożyj go od razu. Resztę zupy możesz zachować do odgrzania.
Wiele osób zachwyca się, że są takie zdrowe, ale one również mogą być rakotwórcze. Nie odgrzewaj ich.
Ze szpinakiem dzieje się dokładnie to samo, co z selerem. Dobra wiadomość jest taka, że możesz go schłodzić do – 5 stopni Celsjusza. To zapobiega zamianie azotanów w azotyny.
Odgrzewana marchew również jest rakotwórcza.