Stało się: postanowiłaś schudnąć i w tym celu zmieniłaś swoje nawyki żywieniowe. Zrezygnowałaś z chipsów, alkoholu i napojów gazowanych, a tuczące dania zastąpiłaś sałatkami light. Niestety, ten ostatni posiłek może niekorzystnie wpłynąć na twoje zdrowie. Dlaczego?
- Sosy sałatkowe o niskiej zawartości tłuszczu mają mniej kalorii, ale są też mniej wartościowe. Przez nie organizm nie przyswoi większości substancji odżywczych i witamin z warzyw – informuje Sfora.
Zdaniem badaczy z Iowa State University, tłuste sosy pomagają ludzkiemu organizmowi wchłonąć więcej karotenoidów, które obniżają ryzyko raka oraz chorób układu krążenia. - W naszych eksperymentach sprawdzaliśmy wpływ karotenoidów oleju rzepakowego i kukurydzianego na absorbcję. Im więcej tłuszczu, tym więcej korzystnych węglowodorów wchłaniał organizm - podsumował prof. Mario Ferruzzi.
Zamierzacie wykorzystać tę wiedzę w praktyce i od tej pory jadać sałatki wyłącznie z tłustym dressingiem?
Maja Zielińska
Zobacz także:
Piwo tuczy? WCALE NIE! Wręcz przeciwnie, możesz dzięki niemu schudnąć. JAK?
Dobra wiadomość dla wszystkich wielbicieli złocistego napoju.
Nachodzi cię nagła ochota na hamburgera albo zapiekankę? To nie tylko efekt głodu!
To, że czasem mamy nieposkromioną chęć na coś bardzo kalorycznego i niezbyt wartościowego ma związek z...