Zima nie jest najlepszym okresem na stosowanie niskokalorycznych diet, ponieważ nasz organizm musi walczyć z niskimi temperaturami i unoszącymi się w powietrzu wirusami. Naukowcy z Uniwersytetu Michigan udowodnili, że gdy nie dostarczamy sobie odpowiednich dawek dziennego zapotrzebowania na witaminy i sole mineralne, mamy kłopoty z przezwyciężeniem nawet zwykłej grypy. Aby temu zapobiec, należy wzmacniać swoją odporność od wewnątrz i zajadać się produktami bogatymi w substancje odżywcze. Warto, bo mimo że kalendarzowa wiosna zbliża się coraz większymi krokami, za oknem zima w pełni.
Gdzie znaleźć witaminy o tej porze roku?
Świeże soki – naturalne, samodzielnie wyciskane soki to cenne źródło witamin i minerałów. I tak, sok z pomarańczy zawiera flawonoidy oraz witaminę A, B i C, a sok z grejpfruta - przeciwutleniacze i błonnik, dzięki czemu doskonale wpływa na pracę układu krwionośnego. Z kolei sok z marchwi nie tylko poprawia koloryt skóry, ale również, dzięki zawartości witaminy C, poprawia ogólną odporność organizmu. Sok z cytryny, podobnie jak z żurawiny, szczególnie polecany jest osobom z obniżoną odpornością, a sok z ananasa – wszystkim przeziębionym i przemęczonym. Sok jabłkowy jest cennym źródłem witaminy A, B1, B2, PP i C, dzięki czemu działa wzmacniająco i przeciwstarzeniowo.
Kiełki – są bogate w mikroelementy oraz minerały, takie jak cynk, jod, mangan, żelazo, lit czy selen. Należy jednak pamiętać, że szybko tracą swoje właściwości, dlatego trzeba je jeść, gdy są świeże. Kiełki dobrze smakują jako dodatek do sałatek i kanapek.
Domowe przetwory – zimą można do woli zajadać się słodkimi konfiturami, szczególnie tymi z malin i truskawek, gdyż dostarczają tak potrzebnych wówczas witamin. Warto również sięgać po kiszonki, gdyż proces kiszenia sprzyja witaminom i nie niszczy ich.
Triki i pułapki:
Zobacz także:
Jak dieta może wpłynąć na stan skóry?
Koktajle oczyszczające dla zdrowia i urody
Nadia Tyszkiewicz