Gdzie szukać witamin o tej porze roku?

Mimo że kalendarzowa wiosna zbliża się coraz większymi krokami, za oknem zima w pełni. Aby uchronić się przed infekcjami i przeziębieniami, warto wzmacniać swój organizm od wewnątrz. Dowiedz się, gdzie o tej porze roku znaleźć witaminy, aby w zdrowiu i dobrym humorze przywitać wiosnę!
Gdzie szukać witamin o tej porze roku?
01.03.2009

Zima nie jest najlepszym okresem na stosowanie niskokalorycznych diet, ponieważ nasz organizm musi walczyć z niskimi temperaturami i unoszącymi się w powietrzu wirusami. Naukowcy z Uniwersytetu Michigan udowodnili, że gdy nie dostarczamy sobie odpowiednich dawek dziennego zapotrzebowania na witaminy i sole mineralne, mamy kłopoty z przezwyciężeniem nawet zwykłej grypy. Aby temu zapobiec, należy wzmacniać swoją odporność od wewnątrz i zajadać się produktami bogatymi w substancje odżywcze. Warto, bo mimo że kalendarzowa wiosna zbliża się coraz większymi krokami, za oknem zima w pełni.

Gdzie znaleźć witaminy o tej porze roku?

Świeże soki naturalne, samodzielnie wyciskane soki to cenne źródło witamin i minerałów. I tak, sok z pomarańczy zawiera flawonoidy oraz witaminę A, B i C, a sok z grejpfruta - przeciwutleniacze i błonnik, dzięki czemu doskonale wpływa na pracę układu krwionośnego. Z kolei sok z marchwi nie tylko poprawia koloryt skóry, ale również, dzięki zawartości witaminy C, poprawia ogólną odporność organizmu. Sok z cytryny, podobnie jak z żurawiny, szczególnie polecany jest osobom z obniżoną odpornością, a sok z ananasa – wszystkim przeziębionym i przemęczonym. Sok jabłkowy jest cennym źródłem witaminy A, B1, B2, PP i C, dzięki czemu działa wzmacniająco i przeciwstarzeniowo.

Kiełki są bogate w mikroelementy oraz minerały, takie jak cynk, jod, mangan, żelazo, lit czy selen. Należy jednak pamiętać, że szybko tracą swoje właściwości, dlatego trzeba je jeść, gdy są świeże. Kiełki dobrze smakują jako dodatek do sałatek i kanapek.

Domowe przetwory zimą można do woli zajadać się słodkimi konfiturami, szczególnie tymi z malin i truskawek, gdyż dostarczają tak potrzebnych wówczas witamin. Warto również sięgać po kiszonki, gdyż proces kiszenia sprzyja witaminom i nie niszczy ich.

Triki i pułapki:

  • Zrezygnuj z gotowania warzyw w wodzie (powoduje zanik substancji odżywczych), a zamiast tego gotuj na parze.
  • Nie kupuj foliowanych warzyw i owoców, które mają zazwyczaj dłuższy termin przydatności, wynikający z użycia środków konserwujących.
  • Szczególnie korzystne dla zdrowia są te mniej popularne warzywa i owoce, np. awokado, kiwi, brokuły i seler naciowy.

Zobacz także:

Jak dieta może wpłynąć na stan skóry?

Koktajle oczyszczające dla zdrowia i urody

Nadia Tyszkiewicz

Polecane wideo

Komentarze (44)
Ocena: 5 / 5
Aga (Ocena: 5) 30.01.2018 10:42
Zimą witaminy warto uzupełniać jeszcze suplementami diety, ja stosuje witaminy franciszkańskie D3-Calcium-K2 ,które pomagają utrzymać prawidłowe proporcje witamin w organizmie. Zamawiam je przez internet na stronie nowoczesnezioła.
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 03.03.2009 08:57
ja osobiscie zakupuje witaminy i mineraly w kapsulkach formy OLIMP, wiem, ze nie naturalne ale w odpowiednich ilosciach.
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 02.03.2009 22:13
[quote="anulka786"]a ja polecam jogurty... jestem uczulona na czekoladę którą niestety uwielbiam wiec staram sie zamiast wcinać czekoladę zjeść raz dziennie mały jogurcik. I jestem zdrowa. A zaczęłam spożywać jogurty w większych ilościach dopiero tej zimy i nie choruje. Zauważyłam że rzeczywiście troszkę mnie uodporniły bo do tej pory zimą byłam wiecznie chora... Także polecam zdrowo i ze smakiem;)))[/quote] pewnie dlatego, że jogurty mimo tego, że są zaszczepiane bakteriami, wcześniej faszeruje się antybiotykami, aby wykurzyć bakterie mlekowe
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 02.03.2009 19:28
A ja właśnie wypiłam świeży sok z cytrusów, mniam ;P
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 02.03.2009 14:15
2009-03-01 21:08 Gosc a ja właśnie piję aktimela... to ma witaminy? nie to ma bakterie które wpływaja dobrze na odpornosc organizmu. ja slyszalam ze toniszczy nauralną odporność i jak przestaniesz pic actimela to chorujesz taka jest prawda wlasnie juz po 2 tyg. wszystko ci niszczy nie pijecie actimela!!!!! juz lepiej zjesc zwykly jogurt Actimel po 2 tyg jak przerwiesz kuracje bd pozbawiona naturalnych składników obronnych organizmu po prostu przestaną się produkować przez co twoja bariera ochronna zaniknie a ty bd chorowała.[/quote] A prawda jest taka, że Actimel posiada bakterie, które korzystnie wpływają na mikroflorę ukł. pokarmowego i chroną przed bakteriami chorobotwórczymi. Ale cały paradoks polega na tym, że wg przeprowadzonych badań takie działanie Actimela jest zauważalne tylko u 5% społeczeństwa a u reszty nie zauważa się żadnych korzyści zdrowotnych wynikających z jego picia(szkoda, że takie informacje nie są ogólnie dostępne np. na opakowaniu produktu- ale cóż rynek...)
odpowiedz

Polecane dla Ciebie