Dlaczego warto zaczynać dzień od owsianki?

24 Października 2015

Owsianka wraca do łask! I dobrze, bo to posiłek zdrowy, niezwykle pożywny, a do tego bardzo smaczny.

owsianka

Owies zwyczajny to jedno z najdłużej uprawianych przez człowieka zbóż. Robi się z niego płatki owsiane, które to z kolei służą do przygotowania owsianki. Owies od tysiącleci ceniony jest za swoje właściwości lecznicze oraz wysokie walory odżywcze. Nie wymaga szczególnych warunków, więc jego uprawa jest prosta. A jego spożywanie doskonale wpływa na nasz organizm.

Potęga zdrowia

Produkty z owsa są ważnym źródłem bardzo cennych składników odżywczych – białek, tłuszczów, węglowodanów, związków mineralnych, witamin i błonnika. Tego ostatniego owies jest bogatym źródłem, zatem spożywanie owsianki to sposób na zdrowe jelita – błonnik pobudza perystaltykę, regulując trawienie i chroniąc nas przed zaparciami. Ma również zdolność do redukcji wysokiego poziomu „złego” cholesterolu. Swoje prozdrowotne właściwości owsianka zawdzięcza zwłaszcza obecnym w niej beta-glukanom.

W porównaniu z innymi gatunkami zbóż zawartość polisacharydów (cukrów złożonych) w owsie jest najniższa, co ma szczególnie znaczenie w przypadku osób dbających o linię i walczących z niechcianymi kilogramami.

Płatki owsiane to obfite źródło witamin z grupy B, które dobroczynnie wpływają na układ nerwowy (regulują stany emocjonalne, poprawiają samopoczucie, pomagają się skoncentrować, korzystnie wpływają na pamięć). Inną cenną witaminą w owsie jest witamina E – silny przeciwutleniacz, tzw. eliksir młodości i płodności. W owsiance znajdziemy też: wapń, potas, żelazo, fosfor, magnez oraz duże ilości rozpuszczalnego w wodzie krzemu. W owsie znajdują się bardzo cenne dla zdrowia przeciwutleniacze, które spowalniają starzenie się organizmu, chronią nas także przed groźnymi chorobami, w tym nowotworami.

Spożywanie płatków owsianych zalecane jest wszystkim, a szczególnie osobom intensywnie uczącym się i pracującym. Owsiankę powinno się jeść w przypadku nadwagi, zaburzeń czynności przewodu pokarmowego, niedoborów białka, obniżonej sprawności psychofizycznej, nadciśnienia, wysokiego poziomu cholesterolu we krwi czy miażdżycy.

Strony

× Użyj prawej i lewej strzałki na swojej klawiaturze, aby przeglądać podstrony artykułu
Komentarze (10)
ocena
5/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

gabrielka
(Ocena: 5)
2015-11-05 08:25:42

re: Dlaczego warto zaczynać dzień od owsianki?

na początku było mi ciężko, ale wkońcu przekonałam się do owsianki, najbardziej smakuje mi z rodzynkami, suszonymi jabłkami, miedoem i ostantio jeszcze zaczełam dodawać do niej błonnik z żywymi kulturami bakterii z oleofarmu, jeden taki posiłek rano starcza mi na długo, czuje się po nim dobrze i mam dużo energii :)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
hanka
(Ocena: 5)
2015-10-27 16:02:08

re: Dlaczego warto zaczynać dzień od owsianki?

świetna na śniadanie, syci i jest pycha :) jem ekologiczną z bio-kraina.pl

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
pipi
(Ocena: 5)
2015-10-24 21:42:53

re: Dlaczego warto zaczynać dzień od owsianki?

mam straszne gazy po owsiance ;/ a szkoda bo ją uwielbiam

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Langstrumpf
(Ocena: 5)
2015-10-24 22:18:36

Ja również lubię owsiankę i też mam po niej wzdęcia i gazy niestety. A się właśnie ostatnio zastanawiałam dlaczego zawsze w środę i czw mam gazy straszne..a to właśnie dlatego, że w te dni na śniadanie jadam owsiankę. Brawo ja.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2015-10-24 20:07:24

re: Dlaczego warto zaczynać dzień od owsianki?

Po owsiance chce mi się mniej jeść później w ciągu dnia. Lepiej mnie zapycha niż kanapki. Dobrze jest jeść ją na słodko... później nie szukam słodkiego w ciągu dnia:)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2015-10-24 16:28:23

re: Dlaczego warto zaczynać dzień od owsianki?

Próbowałam się do owsianki przekonać ,ale za chiny ludowe nie mogę. Próbowałam w różnych kombinacjach, z owocami, z cynamonem, z ksylitolem i ciągle nie mogę zdzierżyć tej konsystencji i braku smaku.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2015-10-24 12:16:05

re: Dlaczego warto zaczynać dzień od owsianki?

Mam malutkie dziecko które karmie piersią. Miało ono ogromne problemy z robieniem kupy. Babcia wtedy zaczela mi hotowac tzw paciare - właśnie ze zmielonych ziaren. Takie domowe, wlasna pszenica zmielona i inne ziarna. Od kad to jem moje dziecko nie ma żadnych problemów z kupka. Polecam :)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2015-10-24 12:06:13

re: Dlaczego warto zaczynać dzień od owsianki?

Czy któraś z Was Papilotki, stosowała owsiankową dietę i może pochwalić się rezultatami?

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2015-10-24 18:26:21

Sprawdzone na własnej skórze przez długi okres czasu i nie daje to rezultatów

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2015-10-24 09:31:18

re: Dlaczego warto zaczynać dzień od owsianki?

bardzo często jem owsiankę na śniadanie :) właśnie narobiliście mi smaka, idę sobie zrobić!

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
  • Strona 1 z 1