Jeśli nie wiesz, jakiego koloru produkty są najlepsze dla twojego charakteru, zrób sobie szybki test w artykule „Dieta ze względu na kolor”. Znajdziesz w nim porady dla koloru czerwonego. Podpowiedzi odnośnie diety dla koloru zielonego znajdują się w artykule pod tym linkiem. Już za tydzień kolor żółty, a dzisiaj błękit.
Tak skomponowana dieta uspokaja, znieczula, pozwala zlikwidować ból. Pomaga wszystkim mającym problemy z naczynkami, żylakami, reguluje pracę nerek, pomaga usunąć nadmiar wody z organizmu.
Produkty, na których powinnaś oprzeć jadłospis:
· białe mięsa, np, drób, cielęcina,
· czarne oliwki,
· czarne jagody,
· jeżyny,
· warzywa,
· niełuskane zboża,
· ciemne winogrona.
Produkty, które powinnaś ograniczyć:
· czerwone mięso, np. wołowina,
· węglowodany proste, np. makaron, białe pieczywo.
Pierwsze śniadanie:
· kubek kawy zbożowej z odtłuszczonym mlekiem (0,5 proc. tłuszczu),
· 1 – 2 łyżki płatków owsianych,
· 2 – 3 śliwki świeże lub suszone.
Drugie śniadanie:
· mała paczka krakersów albo 3 sucharki,
· 1 szklanka herbaty ziołowej bez cukru,
· 15 dag ciemnych winogron lub pół szklanki czarnych jagód.
Dzień pierwszy
Obiad:
- talerz zupy jarzynowej,
- mieszanka warzyw ugotowanych na parze lub uduszonych na teflonowej patelni, bez tłuszczu,
- szklanka koktajlu śliwkowego z kefirem.
Kolacja:
- szklanka soku z czarnych winogron i czerwonych porzeczek,
- surówka z orzechami.
Dzień drugi
Obiad:
- talerz zupy jarzynowej z pęczakiem,
- pieczarki duszone z czosnkiem i natką (20 dag pokrojonych pieczarek dusić 10 min. na łyżeczce oliwy, posypać natką i posiekanym ząbkiem czosnku),
- owoce leśne.
Kolacja:
- 1 szklanka soku z winogron,
- sałatka z fasoli ze szczypiorem.
Dzień trzeci
Obiad:
- pucharek porzeczek i jagód,
- 15 dag gotowanego kurczaka z ugotowaną na parze marchewką i cukinią.
Kolacja:
- zupa z płatkami owsianymi (60 dag płatków, por, marchewka, seler, tarty parmezan, sól nieoczyszczona),
- kasza kukurydziana z jagodami lub jeżynami.
Kasza z jeżynami:
Składniki (4 porcje): szklanka kaszy kukurydzianej, szklanka mleka, sól, 30 dag jeżyn, 4 łyżki cukru, bita śmietana.
Mleko zagotować ze szklanką wody, lekko osolić. Wsypać kaszę, gotować, aż wchłonie całą wodę, zostawić w ciepłym miejscu. Jeżyny opłukać, zasypać cukrem, podlać małą ilością wody, gotować 5 minut. Łyżką kłaść na talerz porcje kaszy, polać sosem jeżynowym, udekorować bitą śmietaną.
Surówka z orzechami:
Składniki (4 porcje): 1 jabłko, 3 łodygi selera naciowego, 1 pomarańcza, po kiści winogron jasnych i ciemnych, garść orzechów włoskich, 2 łyżki miodu, 1/2 szklanki jogurtu.
Połowę jabłka pokroić na plasterki, resztę zetrzeć. Seler i pomarańczę pokroić na kawałki, winogrona przekroić na pół, wyjąć pestki, składniki wymieszać, polać jogurtem i miodem.
Pozostałe dni tygodnia skomponuj na podstawie pierwszych trzech lub według własnych upodobań.