Ta informacja na pozór brzmi śmiesznie, jednak, jak wykazały badania naukowców z Centrum Odżywiania Człowieka przy Uniwersytecie Kalifornijskim w Los Angeles, to, jakiego koloru spożywamy potrawy, wpływa na nasze samopoczucie i zdrowie.
Oddziaływanie kolorów na ludzki organizm od wieków wykorzystuje chińska medycyna naturalna. Proste zmiany w diecie mogą sprawić, że odzyskasz wewnętrzny spokój i równowagę, a twój organizm zacznie prawidłowo pracować i będziesz zdrowsza.
Aby sprawdzić, jaki kolor jest przypisany twojej osobie, musisz przeprowadzić prosty test. Zaznacz wszystkie określenia z poniższych, które odpowiadają tobie, a potem sprawdź, do jakiej grupy należą. Jeśli liczba punktów będzie taka sama, powtórz test i spróbuj jak najbardziej dopasować stwierdzenia do siebie:
Czerwony
- Swobodna
- Gaduła
- Impulsywna i żywiołowa
- Pełna radości życia
- Beztroska
- Władcza i stanowcza
- Wymagająca
- Czasem leniwa
Żółty
- Ambitna
- Spokojna, zawsze opanowana
- Z dystansem
- Realistka
- Stabilna emocjonalnie
- Zdeterminowana w działaniu
- Pracowita
- Małomówna
Zielony
- Nadwrażliwa
- Niespokojna
- Sympatyczna
- Niestała w uczuciach
- Impulsywna
- Optymistka
- Zawsze aktywna
Błękitny
- Uporządkowana
- Opanowana
- Towarzyska
- Godna zaufania
- Chwiejna w nastrojach
- Czasem pobudliwa
- Niespokojna wewnętrznie
Fioletowy
- Refleksyjna
- Drobiazgowa i pedantyczna
- Pesymistka
- Niezbyt towarzyska i małomówna
- Spokojna, opanowana
- Wybredna, ale łakoma
Dzisiaj dieta czerwona. Co tydzień będziemy prezentować diety dla kolejnych kolorów.
PRZESTAŃ LICZYĆ KALORIE, ZWRACAJ UWAGĘ NA KOLOR TEGO, CO JESZ
Dieta dla osób z czerwonej grupy reguluje ciśnienie krwi, przyspiesza metabolizm, zatrzymuje gwałtowne zmiany nastroju, ułatwia trawienie.
Produkty, na których powinnaś oprzeć jadłospis:
Produkty, które powinnaś ograniczyć:
Zastosuj się do tych wskazówek i wprowadź je do swojej diety.
Na śniadanie jadaj zazwyczaj to samo, dopiero podczas obiadu i kolacji urozmaicaj swoją dietę.
Pierwsze śniadanie:
- szklanka ziołowej lub owocowej (np. z hibiskusa) herbaty, bez cukru;
- pojemniczek chudego jogurtu naturalnego;
- 20 dag sałatki owocowej, np. z truskawek, malin lub mieszanych owoców;
- 1 kromka ciemnego, tostowego pieczywa.
Drugie śniadanie:
- szklanka soku z różowych grejpfrutów przyprawionego pieprzem, solą i kroplą oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia.
Dzień pierwszy
Obiad:
- zupa z dyni;
- warzywa (marchewka, czerwona kapusta ugotowana na parze, pomidor, kawałek rzepy, papryki, 1 – 2 rzodkiewki, łyżeczka oliwy).
Kolacja:
- 1 szklanka soku z porzeczek i malin;
- sałatka z arbuza;
- 1 szklanka świeżego soku z pomarańczy.
Dzień drugi
Obiad:
- zupa krem z pomidorów, z dodatkiem świeżej bazylii;
- ryba pieczona lub gotowana na parze, z plasterkiem cytryny i jedną łyżeczką sosu sojowego.
Kolacja:
- sałatka z pomarańczy (1 pomarańcza, kilka liści sałaty, łyżeczka oliwy, sól, parę ziarenek sezamu);
- grzanka z pomidorem.
Dzień trzeci
Obiad:
- szklanka zupy kremu z selera (kawałek bulwy i łodygi, marchewki, pomidor, 5 truskawek i garść malin);
- polędwica z porzeczkami i łyżką ugotowanego makaronu.
Kolacja:
- pucharek mieszanych cytrusów (1 pomarańcza, pół grejpfruta, 1 mandarynka, sok z cytryny);
- sałatka z warzyw z grzanką.