Dieta bez glutenu - moda czy poważny problem?

19 Grudnia 2014

Coraz więcej dietetyków, ekspertów ds. żywienia i trenerów zachęca do stosowania diety bez glutenu. Słusznie?

jedzenie

Ewa Chodakowska i Anna Lewandowska wyrosły w ostatnim czasie na najbardziej rozpoznawalne polskie trenerki propagujące zdrowe odżywianie. Obie sporo miejsca poświęcają glutenowi i zachęcają do wykreślenia go z jadłospisu. Również Agata Młynarska wydała książkę „Pyszna zmiana, czyli moje życie bez glutenu”; prezenterka w rozmowie z agencją informacyjną Newseria mówi tak: „Odkąd pamiętam, zawsze pobolewał mnie brzuch. Na początku września zeszłego roku wylądowałam w szpitalu z bardzo silnymi bólami, wymiotowałam, bardzo źle się czułam. Trwało bardzo długie dochodzenie do tego, co mi jest. Po bardzo dokładnych badaniach genetycznych okazało się, że mam nietolerancję glutenu i laktozy, czyli cukru, który znajduje się w mleku krowim. To było dla lekarzy światełko w tunelu”.

Na dietę bezglutenową często decydują się też osoby, u których nietolerancja nie została potwierdzona. Można wręcz dojść do wniosku, że zapanowała moda na niespożywanie glutenu. Czy to powód do niepokoju?

Zacznijmy od podstaw. Gluten jest mieszanką białek roślinnych, gluteniny i gliadyny, która występuje w ziarnach m.in. pszenicy, żyta i jęczmienia. To znakomity nośnik aromatów i przypraw, przez co bardzo chętnie korzystają z niego piekarze i producenci produktów przetworzonych. Odnajdziemy go niemal w każdym rodzaju żywności spożywczej. Gluten można wydzielić z mąki w wyniku wymycia skrobi z surowego ciasta. W tej formie wygląda podobnie do gumy do żucia. Na tej operacji opiera się metoda laboratoryjna określania ilości glutenu w mące.

Niekoniecznie celiakia

Pierwsze oznaki nietolerancji glutenu można zaobserwować po pierwszym roku życia. Najostrzejszą (choć nie jedyną) formą nietolerowania glutenu jest celiakia. Choroba związana jest z wytwarzaniem przeciwciał skierowanych przeciwko glutenowi i powoduje uszkodzenie kosmków jelitowych. Szacuje się, że choruje na nią ok. 1 proc. populacji. Jednak lekarze zauważają, że w ostatnich latach na całym świecie obserwuje się wzrost liczby pacjentów cierpiących na nadwrażliwość na gluten. Podejrzewa się, że nietolerację glutenu może mieć co setna osoba.

Strony

× Użyj prawej i lewej strzałki na swojej klawiaturze, aby przeglądać podstrony artykułu
Komentarze (15)
ocena
4.9/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

AK
(Ocena: 4)
2017-11-09 13:33:09

Mam chorobę niedoczynność tarczycy typu Hashimoto. Jest ona wywołana nietolerancją (uwaga! nietolerancja, to nie to samo co uczulenie) na gluten oraz na białko mleka i laktozę. Gluten "podziurawił" mi jelita i do krwi przedostają się nie tylko dobre składniki pokarmowe, ale te które uruchamiają układ odpornościowy do walki. Odkąd odstawiłam ww produkty czuję się o niebo lepiej.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2015-04-15 11:15:42

re: Dieta bez glutenu - moda czy poważny problem?

Synek miał pół roku jak wprowadziłam do jego diety gluten. Niestety źle go tolerował, męczyły go bóle brzuszka i luźne kupki z dużą ilością śluzu. Alergolog polecił mi odstawić gluten i podawać przez trzy miesiące latopic, który uszczelnia jelita co wspomaga walkę z alergią pokarmową. Po kuracji ponownie wprowadziłam gluten do diety Antka tym razem obył się bez komplikacji.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2015-03-05 19:43:24

re: Dieta bez glutenu - moda czy poważny problem?

Nigdy nie odstawiłam glutenu, nie rozumiem o co cały ten raban. Wiele objawów związanych z alergią na gluten może wynikać z siedzącego trybu życia jak np. ospałość. Ja żeby nie wegetować postanowiłam trochę się poruszać i schudnać. Diety nie zmieniałam ale dorzuciłam sobie acetomale wspomagające odchudzanie - szybko, zdrowo, efektownie. Polecam.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Kamila
(Ocena: 5)
2014-12-20 00:19:32

re: Dieta bez glutenu - moda czy poważny problem?

Dieta bezglutenowa nie jest dla każdego, ale jest zdrowa. Uczyłam się niedawno o niej na zajęciach z dietetyki, chodzę do szkoły policealnej. Ale najlepsze jest to, że chodzę tam dla własnej przyjemności i dla własnej satysfakcji. I opłaca się.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2014-12-20 05:37:17

super, ale kogo to obchodzi

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2014-12-20 16:50:48

Ja też chodzę do szkoły policealnej, bo chcę zdobyć zawód. Ale niestety nie wybrałam dietetyki, czy przez to jestem gorsza?

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2014-12-20 20:52:19

a mnie uczono na ,,uwaga stuudiach :P skoro tak sracie ogniem odnośnie co kto lubi, że ten cały gluten to fanaberia i nagłe odstawienie może nas więcej kosztować..

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Misha
(Ocena: 5)
2014-12-19 19:07:39

re: Dieta bez glutenu - moda czy poważny problem?

Trochę ta moda na początku mnie denerwowała. Jakiś czas temu stało się to bardzo trendy, a ja z nietolerancją na gluten borykam się od 3 lat (zrobiłam sobie test na nietolerancję pokarmową w REVITUM). Jak już ktoś jednak wcześniej zauważył, dzięki temu więcej produktów bezglutenowych jest dostępnych w marketach i mniejszych sklepach.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2014-12-19 18:13:59

re: Dieta bez glutenu - moda czy poważny problem?

Ja chyba też mam jakąś nietolerancję glutenu, bo jak zjem za dużo to mam potem pół dnia z życia wycięte. Ale mimo to często nie mogę się powstrzymać, bo kocham jeść. Po prostu bardzo ograniczyłam i czuję się lepiej.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2014-12-19 11:27:41

re: Dieta bez glutenu - moda czy poważny problem?

mam celiakię, a dzięki "modzie" na diete bezglutenową, te produkty są dostępne w zwykłym supermarkecie, a ostatnio nawet w lidlu, czy biedronce. to znacznie ułatwia funkcjonowanie i ich cena w stosunku do zwykłych produktów też spada. sa tego złe i dobre strony :)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2014-12-19 09:55:50

re: Dieta bez glutenu - moda czy poważny problem?

jaki trend? za każdym razem gdy zjem coś mącznego mam 3 h z głowy - taki ból brzucha. Nie da rady jak odstawić gluten.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2014-12-19 18:53:47

Boś cienias. Ja też mam słabą tolerancję takich rzeczy, brzuch później boli dość uporczywie.... ale skoro Ty po takim czymś masz 3h wyjęte z życia to strasznie licha musisz być ;-)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
technolog żywnosci
(Ocena: 5)
2014-12-19 09:07:03

Zgadzam się z treścią przedstawioną w artykule.

Racja. Dieta bezglutenowa to bardziej trend z hAmeryki niz faktyczne poprawienie jakosci odzywiania..

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
EWIK
(Ocena: 5)
2014-12-19 08:10:14

re: Dieta bez glutenu - moda czy poważny problem?

W końcu podane źródło rewelacji...

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz