Masło ma wspaniały smak. Nawet zwykła kromka chleba zaczyna smakować inaczej, jeżeli podamy ją z odrobiną masła. Poza tym ma świetną konsystencję i doskonale łączy się z innymi składnikami. Masła używamy zazwyczaj do pieczenia i smażenia. Jest źródłem cennych witamin (na przykład witaminy A), które odpowiadają za odporność, wzrok oraz zwalczanie komórek rakowych.
5 diet, które warto wypróbować w 2018 roku
Masło spożywane w zbyt dużych ilościach może zaszkodzić. To dlatego, że zawiera również szkodliwy cholesterol. Dobrze jest poszukać produktów, które mogą je zastąpić, a jednocześnie zapewnią taki sam poziom satysfakcji, jeżeli chodzi o smak i łączenie się z innymi składnikami.
Oto kilka alternatyw.
Roztopiony olej kokosowy zapewnia nawilżenie oraz delikatność. Dodatkowo pięknie pachnie. Twoja kuchnia wypełni się tym zapachem.
Jest pozbawione przyjemnego aromatu, ale doskonale sprawdza się w kuchni. Jest produktem dobrze „spajającym” inne składniki, a gotowanie z nim okaże się sukcesem.
Fot. unsplash.com
Jest świetną alternatywą dla masła i może być używany w przepisach, które wymagają sporej ilości masła. Sprawdzi się zwłaszcza w przyrządzaniu muffinek i naleśników. Szczególnie polecamy olej z pestek winogron (na przykład ten z serii Oleje Świata marki Oleofarm). Jego zaletą jest nieporównywalna z żadnym innym olejem właściwość zachowywania naturalnego smaku potraw na nim smażonych.
Jeżeli przygotowujesz kanapkę na słodko, sprawdzą się idealnie. Zwłaszcza masło migdałowe i z nerkowców. Niektóre osoby łączą je z wędliną i serem, ale my raczej odradzamy.
Również doskonale sprawdzi się na kanapki jako zamiennik masła. Wystarczy wydłubać miąższ z dojrzałego owocu i rozdrobnić go widelcem. Zaletą awokado jest jego konsystencja, smak oraz wartość odżywcza. Dodaj do niego trochę soli i rozdrobnionego czosnku.
W tym przypadku również mowa o zastąpieniu masła na kanapkach. Jeżeli chodzi o pastę z suszonych pomidorów, najlepsza będzie ta w zalewie z oliwy z pestkami z dyni i czosnkiem. Wystarczy je zblendować i nałożyć na chleb.
Fot. unsplash.com
Bez obaw, jabłka w ogóle nie czuć, a taka pasta na kanapki jest pyszna. Przepis znajdziesz na blogach poświęconych kuchni wegańskiej. Dobrym rozwiązaniem jest też hummus. Możesz go przyrządzić samodzielnie albo kupić.
Dieta 20 lat mniej – co jeść, by odjąć sobie lat?
Nie myl go z koncentratem pomidorowym. Przecier powinien być przyrządzony wyłącznie z naturalnych składników. Możesz go zrobić sama. Nadaje się wyśmienicie do smarowania świeżego pieczywa. Dobrze komponuje się z dodatkiem wędliny.
Pesto także możesz przygotować samodzielnie w domu. Przyrządza się je ze zblendowanych liści szpinaku, jarmużu, bazylii lub rukoli. Do liści dodaje się oliwę z oliwek i dodatki. Na przykład czosnek. Pesto jest smaczne, tłuste i dobrze się rozsmarowuje.