Kto z nas przynajmniej raz w życiu nie był w McDonald’sie, KFC, Pizza Hut albo nie próbował kebabów? Tanie, cieplutkie bułeczki wypchane mięsem oraz warzywami lub chrupiące frytki oblane keczupem to naprawdę łakome kąski.
Całą prawdę o fast foodowych przekąskach wyjawił ostatnio serwis Sfora.pl. Opublikowana tam lista sztucznych ulepszaczy obecnych w hamburgerach, pizzy czy hot-dogach przyprawia o zawrót głowy. Przy tych rewelacjach, wiadomość o tym, że frytki smażone są na starym oleju nie jest już wcale szokująca.
Zobaczcie, czym karmią nas restauracje szybkiej obsługi...
Piasek w wołowinie
Zastanawiałaś się kiedyś, dlaczego w fast foodach wszystkie kawałki drobiu czy wołowiny smakują i wyglądają zawsze tak samo? To zasługa krzemionki, związku będącego podstawowym składnikiem piasku i szkła. Krzem jest również wykorzystywany powszechnie w przemyśle elektronicznym.
Ludzkie włosy i gęsie pióra na deser
Masz ochotę na pyszne ciasteczko francuskie lub słodką babeczkę z czekoladowym kremem? Miej świadomość, że wszystkie te pięknie wyglądające słodkości zawierają w swoim składzie L-cysteinę – aminokwas wytwarzany z ludzkich włosów lub gęsich piór. Związek ten dodany do mąki, sprawia, że wypieki są bardziej pulchne i wyrośnięte.
Jak otrzymać krwistoczerwoną wołowinę?
Sposób jest prosty. Wystarczy dodać do mięsa kwas karminowy. To jeden z najczęściej używanych barwników spożywczych. Powstający z wysuszonych owadów proszek, nadaje niezwykle intensywny kolor wielu produktom spożywczym - dżemom, sosom czy marynatom.
Frytki smażone w celulozie
W jaki sposób wyprodukować jak najmniejszym kosztem tonę frytek? Wystarczy, że do tłuszczu, na którym będziemy je smażyć, dodamy celulozę. Składnik ten pozwala na minimalne zużycie innych, droższych składników, takich jak mąka czy olej. Podobnie jest zresztą podczas produkcji serów, sałatek czy babeczek. Nic tak świetnie nie spulchnia potraw jak otrzymywany z drewna emulgator.
Zabójcze pieczywo
Chrupiące bułeczki nie biorą się znikąd. Ich piękny wygląd i wyjątkowy smak to zasługa siarczanu amonu - substancji chemicznej stosowanej do produkcji środków owadobójczych. Dodawana do pieczywa poprawia walory smakowe produktu. Niestety, w dużych ilościach jest bardzo niebezpieczna dla zdrowia.
Alicja Piechowicz
Zobacz także:
Koniec z batonikami powyżej 250 kcal! Duże wersje słodyczy zostaną wycofane z rynku
Koniec ze słodyczami w wersji XXL!
Coca-Cola, herbaty Tetley i Lipton: Gdzie te (oraz inne) produkty mają najgorszą jakość?
Im dalej na Zachód, tym towary są lepsze.