Czym grozi niezjedzenie śniadania?

Często zapominamy, że pożywne śniadanie powinno być najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia, dostarczającym energii na wiele godzin aktywności.
Czym grozi niezjedzenie śniadania?
Fot. Thinkstock
05.05.2016

Dominika jest handlowcem w dużej firmie. Teoretycznie zaczyna pracę o godz. 8, ale szef nalega, by przejeżdżała trochę wcześniej i przed porannym zebraniem przygotowała harmonogram działań. „W efekcie wychodzę z domu o 6, zwykle w pośpiechu, a śniadanie jest ostatnią rzeczą o której wtedy myślę. Czasem uda mi się wypić łyk kawy, jeszcze rzadziej wrzucić w siebie parę łyżek płatków zalanych zimnym mlekiem, jednak zwykle wybiegam z domu na głodniaka. Gdy mam chwilę, kupuję batona w kiosku pod domem. Pierwszy posiłek zjadam zazwyczaj koło południa, a i to nie zawsze, bo często nie mam czasu” – opisuje młoda kobieta.

Taki system odżywiania jest na pewno bardzo dobrze znany wielu współczesnym Polkom, zapracowanym i zaabsorbowanym rodziną do tego stopnia, że zapominającym o zjedzeniu śniadania. Tymczasem lekarze i dietetycy wciąż przypominają, że powinien być to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Nasz organizm właśnie w pierwszych godzinach po przebudzeniu spala najwięcej kalorii, dlatego potrzebuje „paliwa”. Szacuje się, że odpowiednio skomponowane śniadanie zapewnia blisko 25 proc. całodziennej mocy. Bez wartościowego posiłku narażamy się na zmęczenie, obniżenie koncentracji czy wydajności w pracy.

Zobacz także: Co pić rano?

„Spożycie rano choćby kanapki hamuje nadmierne wydzielanie glukozy, która jest produkowana w nocy, szczególnie u chorych na cukrzycę” – podkreśla w rozmowie z PAP prof. Władysław Grzeszczak, kierownik katedry i kliniki chorób wewnętrznych, nefrologii i diabetologii Śląskiego Uniwersytetu Medycznego. Trudno zatem się dziwić, że według naukowców ryzyko rozwoju cukrzycy u osób, które po przebudzeniu zapominają o dostarczeniu organizmowi odpowiedniej dawki pożywienia, jest o ponad 20 proc. większe niż u pozostałych.

Uwaga na wrzody

Wiele kobiet rezygnuje ze śniadań, ponieważ liczy, że dzięki temu zachowa szczupłą sylwetkę. Nic bardziej błędnego! Poranna głodówka nie tylko nie sprzyja odchudzaniu, ale wręcz przeciwnie – niedobór węglowodanów spowalnia bowiem przemianę materii i sprzyja przybieraniu na wadze. To właśnie jedzenie wczesną porą sprawia, że mamy później mniejszy apetyt i chęć na podjadanie, która jest jedną z przyczyn rozwoju otyłości. Spożywając solidne śniadanie, spalamy w ciągu dnia 150 kalorii więcej niż osoby unikające porannych posiłków.

co jeść na śniadanie

Fot. Thinkstock

Dzięki utrzymaniu prawidłowej masy ciała zwiększa się szansa na długie i zdrowe życie, czego dowiedli uczeni z Atlanta`s Stress Institute. Z ich badań wynika, że stulatkowie znacznie częściej jadają śniadania niż osoby, które żyją krócej. Dzięki temu są znacznie mniej narażeni m.in. na choroby układu krążenia: zawał czy atak serca.

Unikanie śniadań wywołuje także inne konsekwencje – w naszym organizmie zwiększa się wydzielanie soków żołądkowych, co sprzyja stanom zapalnym oraz rozwojowi choroby wrzodowej, objawiającej się pieczeniem w żołądku, dokuczliwym bólem brzucha, mdłościami albo krwotokami. Czasem wrzody w ogóle nie są dokuczliwe i same się goją, ale potrafią też wywołać śmiertelnie groźne zapalenie otrzewnej.

Polecamy: Tran - fakty i mity

Śniadanie modelki

Warto brać przykład z supermodelek. Na przykład Heidi Klum, która mimo „czterdziestki” na karku i urodzenia czwórki dzieci wciąż może pochwalić się świetną figurą. Jej śniadanie to zazwyczaj owsianka z jogurtem naturalnym, musli na mleku (wzbogacone orzechami, migdałami i suszonymi owocami) oraz sok owocowy.

co jeść na śniadanie

Fot. Thinkstock

Miranda Kerr Lubi zaczynać dzień od koktajlu ze świeżo wyciśniętych warzyw i owoców. „Później jem organiczne jajka albo owsiankę. To świetny sposób, aby moje ciało zaczęło dzień. Wierzę, że śniadanie jest jednym z najważniejszych posiłków” – podkreśla modelka.

Wielką fanką koktajli jest również gwiazda telewizyjnych programów kulinarnych – Nigella Lawson, która rano wypija szklankę „mikstury” przygotowanej z mleka, zmiksowanego z zamrożonym bananem, czterema łyżeczkami czekolady w proszku oraz łyżeczką rozpuszczalnej kawy espresso i miodu.

Na śniadanie warto też czasami skosztować jednej z najbardziej lubianych przez Polaków potraw, czyli jajecznicy. Jej miłośniczką jest Alessandra Ambrosio. „Głodni? Śniadanko! Pycha” – napisała na Twitterze supermodelka i zaprezentowała zdjęcie posiłku. Na talerzu widać było jajecznicę, bekon, naleśniki, pomidora i awokado.

co jeść na śniadanie

Fot. Thinkstock

Zawartość białek czyni jajecznicę posiłkiem o dużych wartościach odżywczych. Znajdziemy w niej m.in. aminokwasy egzogenne, których nasz organizm nie wytwarza, a są dla niego niezbędne. Dwa jaja o masie ok. 60 g pokrywają w 35 proc. dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka na te aminokwasy. Jajka są bogate w mikro i makroelementy. Zawierają witaminę E, A, D, kwas pantotenowy. Stanowią doskonałe źródło wapnia, żelaza, fosforu i magnezu.

Usmażona na łyżeczce masła lub oliwy jajecznica z dwóch jaj ma około 215 kalorii (w 100 g), aż 12,7 g białka i 18 g tłuszczu. Zawiera również odrobinę węglowodanów (1,4 g), którymi warto jednak „doładować” organizm, przegryzając jajecznicę kromką pełnoziarnistego chleba.

Domowa pasta

Nie zapominajmy też o miodzie. Porcja tego pszczelego smakołyku na śniadanie stanowi pokaźną dawkę paliwa na cały dzień wytężonych działań. Dzięki swoim cennym właściwościom miód spełnia rolę stabilizatora poziomu cukru i insuliny. Znacząco zwiększa siłę i wytrzymałość, a dodatkowo wzmacnia odporność oraz wyróżnia się wysoką aktywnością antybiotyczną.

co jeść na śniadanie

Fot. Thinkstock

Na śniadanie warto też zjeść kromkę pełnoziarnistego pieczywa z pastą kanapkową, najlepiej przygotowaną samodzielnie, co pozwoli uniknąć wielu konserwantów i wzmacniaczy smaku, którymi nafaszerowane są produkty sklepowe.

Możemy przygotować pastę rybną – z tuńczykiem, makrelą, szprotkami  czy wędzonym pstrągiem, jajeczną, mięsną lub warzywną – z pomidorami, oliwkami, fasolą albo cieciorką. Wszystkie składniki wystarczy umieścić w wysokim naczyniu, zblenderować, a następnie dodać ulubione zioła oraz przyprawy.

Zamiast „małej czarnej”, poranek rozpocznijmy od kubka kawy zbożowej, która dzięki zawartości cykorii wspomaga procesy trawienia, reguluje pracę jelit i pobudza łaknienie. Dostarcza także dużo błonnika, magnezu, selenu oraz witamin z grupy B. W „zbożówce” nie znajdziemy tłuszczu, a dzięki dużej zawartości błonnika napój przyspiesza pracę przewodu pokarmowego i zmniejsza wchłanianie cukrów z pożywienia. Jest także dość niskokaloryczny – 100 g gotowej kawy zbożowej bez mleka i bez cukru, dostarcza od 5 do 50 kalorii.

Zobacz także: Tłuste jedzenie, które pomoże Ci schudnąć

RAF

Polecane wideo

Komentarze (5)
Ocena: 5 / 5
Ula (Ocena: 5) 22.09.2016 10:51
Problemy z wagą, a więc co mówię:] Na szczęście znalazłam rozwiązanie na blogu:)) Polecam, ciekawie pisany http://zbijamywage.pl/preparaty-wspomagajace-odchudzanie/najlepsze-preparaty-wspomagajace-odchudzanie-top-3
odpowiedz
MamaTosi (Ocena: 5) 26.08.2016 22:35
Jakoś ja nie jadam śniadania i jest okey. jestem mamą 6miesięznej córki i nie mam czasu rano jeść.. ani ochoty. A o wage nie muszę się martwić jem tyle ile potrzebuję.. Po 2 miesiącach po porodzie waga wróciła... złe nawyki objadania się chyba powoduje tycie.. Widzę jak ludzie siadają i jedzą sporo na raz... żołądek jest mały jem mało ale kiedy odczuwam głód.. pochłaniam słodkie i jakoś nie widzę aby to miało też tuczy jak to się mówi ze słodkie itp tuczy.
odpowiedz
MamaTosi (Ocena: 5) 26.08.2016 22:35
Jakoś ja nie jadam śniadania i jest okey. jestem mamą 6miesięznej córki i nie mam czasu rano jeść.. ani ochoty. A o wage nie muszę się martwić jem tyle ile potrzebuję.. Po 2 miesiącach po porodzie waga wróciła... złe nawyki objadania się chyba powoduje tycie.. Widzę jak ludzie siadają i jedzą sporo na raz... żołądek jest mały jem mało ale kiedy odczuwam głód.. pochłaniam słodkie i jakoś nie widzę aby to miało też tuczy jak to się mówi ze słodkie itp tuczy.
odpowiedz
klaudia (Ocena: 5) 11.05.2016 09:57
Odchudzasz sie? Włącz do kuracji novoslim który świetnie przyśpiesza metabolzim, ja schudłam 11 kg w 2 miesiące więc nie chciałam ale cała kuracja powinna trwać 3 miesiące.
odpowiedz
elena (Ocena: 5) 08.05.2016 20:41
u mnie nie jedzenie śniadania przyczyniło się do odkładania kilogramów i radzę wam dziewczyny, naprawdę nie róbcie tego!! zjedzcie cokolwiek, nawet jogurt będzie lepszy niż nic. to był jeden z powodów dla których sporo przytyłam. teraz jestem na diecie odchudzającej już drugi miesiąc i udało mi się schudnąć już 6kg w ciągu pierwszego. dużo się ruszam, ćwiczę i jem jak trzeba :) do tego wspomagam się tabletkami z zieloną kawą IQGreen i walczę! bo lato coraz bliżej :D
odpowiedz

Polecane dla Ciebie