Czerwone mięso powoduje raka

Jest tak samo szkodliwe jak tytoń. Wegetarianie chcą, aby tak jak na paczkach papierosów, na opakowaniach mięsa były napisy ostrzegające przed skutkami spożywania wołowiny, czy też wieprzowiny.
Czerwone mięso powoduje raka
02.10.2008

Powodem działań wegetarian są informacje Światowego Funduszu Badań nad Rakiem, według których jedzenie czerwonego mięsa i wędlin powoduje raka jelita grubego. Działa w podobny sposób jak palenie papierosów wpływa raka płuc.

Jak się okazuje najbardziej szkodliwe jest mięso konserwowane. Chodzi o tworzące się szkodliwe związki kancerogenne. Małgorzata Rzeszutek, specjalistka ds. medycyny żywienia wyjaśnia w rozmowie z „Gazetą Wyborczą":

„Na przykład azotany i azotyny dodawane do wędlin dla smakowitego koloru i miłego zapachu tworzą n-nitrozaminy. A te uszkadzają komórki i mogą zapoczątkować proces nowotworowy. Z kolei w mięsie niekonserwowanym znajduje się tzw. żelazo hemowe, które łatwo się wchłania. Problem w tym, że wchłania się niezależnie od tego, czy organizm go potrzebuje. Tymczasem nadmiar żelaza w organizmie działa jak tzw. wolne rodniki: niszczy komórki."

Czerwone mięso zawiera zbyt dużo tłuszczów nasyconych, a lepszym źródłem żelaza są rośliny strączkowe, albo zielone warzywa. jedzenie wędlin nie tylko powoduje wzrost możliwości zachorowania na raka jelita grubego, ale także raka prostaty i piersi.

Według naukowców codzienna dopuszczalna dawka czerwonego mięsa to około 50 gram, przekroczenie tej dawki powoduje wzrost możliwości zachorowania. Polacy codziennie jedzą kilkakrotnie większą ilość.

Od dawna wiadomo o złym wpływie czerwonego mięsa na organizm, ale postawienie w jednej linii wędlin i papierosów daje do myślenia.

Polecane wideo

Komentarze (77)
Ocena: 5 / 5
Anonim (Ocena: 5) 25.02.2010 21:56
„Papilocie! Mam 22 lata, za rok wyznaczoną datę ślubu.
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 07.03.2009 23:52
nie jem miesa od 9 lat i czuje sie super! raczej nie choruje, mam dobre samopoczucie i nie wyobrazam sobie znowu jesc miesa 0o
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 07.02.2009 18:22
ja jem codzien okolo 200-500 gram miesa nie mam nadwagi choruje raz na 3 lata na grypę i robie w 30sek 34 pompki agroch i fasola chłoną azotany z nawozów nawet naturalnych i mają go kilka krotnie wiecej to tylko poto by nikt niejadł miesa i nie jadł nabiału i pił mleka by popsuć sobie cerę i kupować kremy leki i operacje tzw zapewnienie bytu produktowi
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 17.11.2008 12:54
Choroby ukladu pokarmowego powoduje tez gnicie w nim rzeczy ciezkostrawnych do ktorych zalicza sie m.in. mieso, ale poza nim jest jeszcze wiele rzeczy o ktorych sie nie mowi wiec eliminacja jednego elementu nic nie da. Sa tez zalety miesa - jest zrodlem bialka wiec to czy mamy je jesc czy nie nie zalezy raczej od tego czy "powoduje raka" tylko z naszych przekonan...
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 11.10.2008 22:59
Zabijanie zwiarzat... typie nosisz buty ze skory lub cos innego?? Pewnie tak ale nie obchodzi cie to ze zeby pozyskac ta skore tez trzeba zabic zwierze. To cie nie bulwersuje a czepiasz sie jedzenia YO ziomuś jakbyś nie wiedział to nie wszystkie buciki są ze skóry jest wiele innych materiałów np NUBUK a vegetarianie (czyli tak jak ja) nie kupują skórzanych żeczy i butów ani nie jemy produktów pochodzenia zwierzęcego :D Ziomus a dasz sobie lape uciac ze wszyscy vegetarianie tak robia??
odpowiedz

Polecane dla Ciebie