Jeszcze do niedawna osoby wyjeżdżające za granicę narzekały na to, że brakuje im dobrego, polskiego pieczywa. Niestety, obecnie również i u nas coraz trudniej jest dostać smakowity, pełnowartościowy chleb.
To, co możemy obecnie znaleźć na półkach z pieczywem to zwykłe zakalcowate gnioty, razowe podróby i nadmuchana wata – zauważa Katarzyna Bosacka autorka książki „Czy wiesz, co jesz?” Chrupiąca skórka i złocisty kolor to tylko pozory. Tak naprawdę kupujemy w sklepach wyroby chlebopodobne, produkty pełne sztucznych polepszaczy i substancji spulchniających.
Aż trudno uwierzyć w te wszystkie oszustwa. Czasem dopiero pewne wydarzenia są w stanie otworzyć nam oczy na tak istotne kwestie. Przekonała się o tym jedna z naszych Czytelniczek:
- Nigdy nie myślałam, że chleb, który kupuję codziennie w osiedlowym sklepie jest tak naszpikowany chemią. Uświadomił mi to dopiero mój kuzyn, który jest przedstawicielem handlowym firmy rozwożącej po piekarniach gotowe mieszanki. Darek zawsze ma przy sobie piękny, kolorowy katalog ze zdjęciami najróżniejszych rodzajów pieczywa...
Czosnkowe bułeczki, razowy chlebek z żurawiną? - proszę bardzo, wystarczy odpowiedni proszek zalać wodą, dobrze wymieszać i gotowe! Podobnie jest zresztą z ciastami kupowanymi w sklepach. Z lupą trzeba szukać tam jakichś naturalnych produktów takich, jak mąka czy jajka – opowiada zbulwersowana Kamila
Dzisiejsi producenci żywności nie bawią się już w wytwarzanie pieczywa tradycyjnymi metodami. Aby obniżyć koszty, sięgają po gotowe mieszanki. Dzięki dodaniu substancji utleniających, emulgatorów i preparatów enzymatycznych, robią chleb przy znacznie mniejszym zużyciu mąki – zauważa Fakt.pl.
Co najgorsze jednak, my konsumenci często jesteśmy tego zupełnie nieświadomi. W Polsce nie ma bowiem obowiązku podawania do powszechnej wiadomości składu pieczywa.
Alicja Piechowicz
Zobacz także:
SŁODYCZE mogą być droższe niż papierosy! Wysokie podatki na łakocie mają ODCHUDZIĆ SPOŁECZEŃSTWO
Słodkie przekąski staną się bardzo drogim rarytasem.
MASZ SESJĘ? Pij mleko, będziesz mądra (Zobacz wyniki ciekawego eksperymentu)
Jeśli podczas nauki będziesz piła mleko oraz jadła dużo nabiału, szybciej zobaczysz efekty swojej pracy. Jak to możliwe?