Sprawa jest prosta, mówi Avansino, jeśli pakujesz w swoje ciało śmieciowe jedzenie, będziesz się czuć jak... śmieć. Nasze ciała i umysły potrzebują pełnowartościowych produktów i najlepszych składników, by pomóc nam przetrwać pełne wydarzeń, stresujące dni (czyli codzienność w redakcji).
Calgary jest wyznawczynią prawdziwego, dobrego jedzenia. Ułożyła listę 10 produktów, bez których nie może się obyć i które zmienią twoje nawyki żywieniowe na lepsze. Radzi, by zacząć od jednego składnika, ale twardo się go trzymać. Zmiana nawyku, zdaniem psychologów, trwa trzy miesiące, ale jest na stałe. Dlatego warto wytrwać.
Jarmuż
Król warzywniaka, superwarzywo hipsterów, czysta energia. Jedz ile wlezie. W weekend wybierz się na targ, kup zapas, umyj, posiekaj i zamroź. Możesz go podsmażyć z cebulą i oliwkami, dodać do sosu do pasty, wykorzystać w potrawkach. Albo zrobić chipsy. Wystarczy skropić jarmuż oliwą, posypać solą i upiec. Mniam!
Sproszkowane zielone warzywa
OK, tego do końca nie pochwalamy, bo zawsze lepiej jeść świeże warzywa, ale jeśli nie lubisz fasolki, szpinaku i kapusty, wypróbuj koniecznie preparat Juice Rite, do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością. Calgary dodaje go do wody kokosowej, aby dać sobie zastrzyk energii pod koniec pracowitego dnia.
Kokos
Woda kokosowa milion razy lepiej gasi pragnienie niż mineralna. Olej kokosowy to zdrowszy zamiennik masła, zwłaszcza na grzankach. Mleko kokosowe jest zdrowsze od sojowego czy krowiego. W sam raz do latte. Jogurt kokosowy jest w Polsce trudno dostępny. Wprawdzie półki uginają się od jogurtów o smaku kokosowym, ale z prawdziwym produktem mają niewiele wspólnego.
Gryka
Mąka z kaszy gryczanej jest bezglutenowa, lekkostrawna i doskonała w smaku! Zrób z niej makaron i krakersy. W Anglii przysmakiem są gryczane ciasteczka, które niestety ciężko w Polsce dostać. A szkoda bo są przepyszne i bardzo zdrowe!
Zdrowe zamienniki
Zamiast porannej kawy czy mrożonej latte, pij zieloną herbatę. Zaparzaj ją samodzielnie albo kupuj gotową, organiczną, koniecznie bez cukru. Doładujesz się megadawką przeciwutleniaczy, nawodnisz i ożywisz.
Quinoa
Mam nadzieję, że wszyscy o niej słyszeli - mówi Calgary. - Ale nie ma co się oszukiwać, quinoa jest dość mdła. Mój sposób? Rozkładam kaszę na blasze, spryskuję olejem kokosowym i piekę przez 15 minut, zanim zabiorę się za gotowanie. Kasza zyskuje cudowny, orzechowy smak i jest świetną bazą do potrawek, dodatkiem do mięs czy warzyw lub sałatek.
Udawane zupy-kremy
Wcale nie musisz dodawać śmietany do zupy kremu! 2 szklanki nerkowców zalej wodą, odstaw do namoczenia na noc, wrzuć do blendera, przetrzyj na puree i używaj jako zamiennik śmietany. Pychota!
Probiotyki w płynie
To najlepszy sposób, by zacząć każdy dzień. Nasze ciała bardzo potrzebują dobrych bakterii, by zwalczać te złe i regulować trawienie. A nic nie działa tak dobrze, jak probiotyki w płynie. Więc śmigaj do apteki i codziennie wypijaj porcję na pusty żołądek.
Kiełki
Dodawaj je do wszystkiego - kanapek, sałatek, dań azjatyckich. Są megazdrowe, napakowane witaminami i mikroelementami, a przy tym smaczne. W redakcji codziennie podjadamy te słonecznikowe - przypominają nam wiosnę!
Kamut
To starożytne zboże dwa razy większe od pszenicy. Zdrowsze niż ryż, orzechowe w smaku. Makaron robiony z mąki z kamut jest przepyszny i mogą go jeść bezglutenowcy. Jest trudno dostępny, ale warto poszukać go w sklepach ze zdrową żywnością.
źródło: BOSKA!