Aromatyczna i lekka dieta dla trzydziestolatek

Twój organizm nie potrzebuje już tylu kalorii, co 10 lat temu, więc czas najwyższy przejść na lżejszą i bardziej urozmaiconą dietę. Podpowiadamy, co jeść, aby dłużej zachować młody wygląd, czego unikać, żeby nie przybrać na wadze i jak komponować jadłospis, żeby było smacznie i lekko.
Aromatyczna i lekka dieta dla trzydziestolatek
12.10.2008

W wieku trzydziestu, trzydziestu kilku lat większość kobiet żyje bardzo intensywnie. Robimy kariery zawodowe, rodzimy dzieci i często nie starcza nam czasu na gotowanie pełnowartościowych, zbilansowanych dań. Zadowalamy się zjedzoną na szybko kanapką i wypitą w biegu czarną kawą. A to wieli błąd!

Przede wszystkim, należy sobie uzmysłowić, że w wieku trzydziestu lat zapotrzebowanie na kalorie maleje. Spalamy je wolniej, a co się „zresztuje” - odłoży się w okolicach bioder. Na domiar złego, najpopularniejszym sposobem na stres jest jego zajadanie. Dlatego klucz do sukcesu to dieta niskotłuszczowa połączona z aktywnością fizyczną. Co ci szkodzi np. napinać pośladki, stojąc w długiej kolejce albo gimnastykować ramiona, oglądając telewizję?

Które witaminy są szczególnie ważne?

Witaminy A (kapusta, pomidory, masło, śmietana, sery tłuste, liście buraka, liście rzepy, szczaw, kalarepa, marchew, pietruszka, rzeżucha, sałata, szpinak, dynia jarzębina); witaminy z grupy B, miedź i cynk (kasza gryczana, pieczywo razowe, ser żółty, orzechy, ziarna słonecznika, warzywa strączkowe) - dla włosów, które słabną.

Witaminy A i E (kukurydza, warzywa zielone, mięso, masło oleje roślinne) - dla pięknej skóry.

Witamina C (porzeczki czarne, czerwone, białe, truskawki, poziomki, maliny, pomarańcze, cytryny, jagody czarne, agrest, kapusta, papryka, pomidory, kalafior, kalarepa) - wspomaga odporność.

Kwas foliowy - jeśli jesteś w ciąży.

Uwaga: To, że jesteś w ciąży, nie znaczy, że musisz jeść za dwoje! Badania mówią, że ciężarne potrzebuję jedynie 300 kcal więcej. Zamiast mnożyć komórki tłuszczowe, które pozostaną z tobą do końca życia (zawsze chętne, by po brzegi wypełnić się tłuszczem), lepiej wzbogać dietę o wapń, magnez oraz żelazo.

Najwyższy czas na zmianę przyzwyczajeń i złych nawyków!

  • Nie unikaj warzyw i owoców, ale uważaj na winogrona i banany - są bardzo kaloryczne! Staraj się, aby każdy posiłek zawierał odrobinę warzyw lub owoców.
  • Wybieraj pieczywo pełnoziarniste, a klasyczny ryż zastąp tym nieoczyszczonym - błonnik potrafi czynić cuda!
  • Zamiast tłuszczu pochodzenia zwierzęcego, stosuj roślinny. Zrezygnuj z masła i smalcu na rzecz margaryny i oliwy z oliwek albo z pestek winogron.
  • Zamiast smażyć, gotuj, piecz, grilluj.
  • Zapomnij o solniczce. Zadbaj, by zawsze mieć pod ręką zioła - bazylię, tymianek, cząber, którymi będziesz mogła doprawić swoje dania.

Przykładowa dieta dla trzydziestolatki:

Dzień pierwszy

Śniadanie: filiżanka muesli z chudym mlekiem.

Drugie śniadanie:

- kromka ciemnego pieczywa,

- 2 łyżeczki twarożku ze szczypiorkiem.

Obiad:

- zupa krem z brokułów przyprawiona jogurtem,

- filet z piersi z kurczaka, zapiekany, z pomidorem.

Przepis: Filet z piersi kurczaka lub indyka (15 dag), sól, przyprawa do drobiu, łyżeczka oleju, 1 pomidor, oliwki, ostra papryczka chilli.

Umyte mięso osuszyć, natrzeć przyprawą do drobiu, skropić olejem, odstawić; następnie mięso ułożyć na folii aluminiowej, na wierzchu położyć plasterki pomidora, oliwki i cienko pokrojoną papryczkę chili. Wszystko ułożyć na blasze, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190°C, piec ok. 30 minut; podać z ziemniakami upieczonymi w folii.

Kolacja: sałatka jarzynowa z sokiem z cytryny (bez majonezu).

Dzień drugi

Śniadanie:

- 1 jajko na miękko,

- 1 pomidor,

- 1 kromka pełnoziarnistego pieczywa.

Drugie śniadanie: 1 kubek chudego jogurtu.

Obiad: szaszłyk z kaszą kuskus, sałatka z pomidora.

Przepis: 10 dag wołowej polędwicy, 1 cebula, kawałek zielonej papryki, sól, pieprz, łyżeczka oleju, zioła, 3 łyżki kaszki kuskus.

Polędwicę umyć, osuszyć, pokroić na kawałki. Pieprz wymieszać z ziołami i olejem, posmarować mięso, odstawić. Cebulę pokroić w krążki, paprykę na kawałki, nadziać na przemian z mięsem na szpadki. Szaszłyk upiec na ruszcie albo usmażyć na patelni bez tłuszczu. Kaszkę kuskus zalać wrzątkiem (1 cm nad powierzchnią kaszki), przykryć, a kiedy zwiększy objętość, ułożyć na niej szaszłyk, posypać ziołami.

Kolacja: sałatka owocowa bez cukru.

Dzień trzeci

Śniadanie:

- 2 łyżki muesli z chudym mlekiem,

- 1 kromka chleba z masłem,

- 1 pomidor.

Drugie śniadanie: kromka chleba razowego z plasterkiem białego sera i łyżeczką niskocukrowego dżemu.

Obiad:

- zapiekanka z warzyw z makaronem,

- owoce w galaretce.

Kolacja:

- sałatka z selera z kiełkami,

- 1 szklanka soku warzywnego rozcieńczonego wodą.

Przepis: 1 bulwa selera, garść kiełków, sól, pieprz, sok z cytryny, 3 łyżki jogurtu naturalnego, 1 czerwona cebula, szczypiorek, natka pietruszki.

Seler dobrze oczyścić, obrać, pokroić na plastry, skropić sokiem z cytryny, wrzucić na osolony wrzątek, gotować ok. 10 min. Wyjąć, ostudzić, ułożyć na talerzu, posypać posiekaną czerwoną cebulą i kiełkami. Polać jogurtem, posypać zieleniną.

Dzień czwarty

Śniadanie:

- 2 plasterki chudej wędliny drobiowej albo pieczonej cielęciny,

- 1 kromka ciemnego pełnoziarnistego pieczywa.

Drugie śniadanie: 1 jabłko.

Obiad:

- 1 filiżanka bulionu warzywnego z ziołami,

- łosoś pieczony w folii aluminiowej, z ryżem na sypko,

- sałatka z pieczarek i papryki.

Przepis: Stek z łososia (ok. 20 dag), sok z cytryny, sól, biały pieprz, 1 łyżka oliwy z oliwek.

Łososia posolić, obficie skropić sokiem z cytryny, oprószyć białym pieprzem. Folię posmarować oliwą, ułożyć rybę, położyć na blasze. Piec ok. 10 min., w temp. 180°C. Wyłożyć na talerz, posypać zieleniną, podawać z ryżem.

Kolacja: 2 łyżki kaszy manny ugotowanej na wodzie z 1 łyżką niskocukrowego dżemu i jogurtu.

Dzień piąty

Śniadanie:

- pasta z 2 łyżek twarogu, połowy ugotowanego na twardo jajka, 2 łyżek jogurtu i szczypiorku,

- 1 kromka razowego, pełnoziarnistego pieczywa.

Drugie śniadanie: 1 mandarynka.

Obiad:

- wołowina z cytryną pieczona w folii,

- surówka z selera naciowego,

- ugotowana marchew.

Przepis: 15 dag wołowiny bez kości, 1/2 cytryny, sól, pieprz, pół łyżeczki oliwy z oliwek.

Umyte mięso osuszyć, skropić obficie sokiem z cytryny i oliwą z oliwek. Oprószyć pieprzem, zawinąć w aluminiową folię, ułożyć na blasze, włożyć do piekarnika rozgrzanego do 190°C na 30 min. Wyjąć, rozwinąć, posypać skórką z cytryny, zawinąć na 10 minut. Podawać z sałatkami.

Kolacja: ugotowane warzywa z 1/2 łyżeczki masła.

Polecane wideo

Komentarze (16)
Ocena: 5 / 5
Gosia (Ocena: 5) 06.02.2015 12:37
Zapomnij o soli,a co przepis napisane dodaj SÓL hihihihi
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 23.06.2009 12:53
szkoda życia na diety;)
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 24.10.2008 13:34
w dupie mam tą diete ja nie jadam 5 posiłkow tylko 3 dziennie i to leprze niz te 5 wymienionych nienawidze muesli
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 14.10.2008 17:18
[quote="girafka"][quote][b]Gosc[/b] Zajebista dieta , chyba dla anorektyczek. A gdzie przyjemnosc jedzenia???[/quote] dokladnie... glownie chodzi mi o sniadania, jak mozna najesc sie 2 lyzkami muesli??!![/quote] przecież tam jest do tego pomidor i kromka chleba!!!! Ludzie to co wy jecie??????
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 13.10.2008 19:09
Bardzo fajna dieta.Od jutra zaczynam .
odpowiedz

Polecane dla Ciebie