5 toksyn, które naturalnie wystepują w jedzeniu (Uważaj na nie - MOGĄ ZABIĆ!)

Lista groźnych substancji, których przypadkowe zjedzenie może by naprawdę tragiczne w skutkach.
5 toksyn, które naturalnie wystepują w jedzeniu (Uważaj na nie - MOGĄ ZABIĆ!)
11.01.2012

Naturalne produkty uchodzą za najbardziej pożądane w codziennej diecie. Nie wszystkie jednak są w pełni bezpieczne dla naszego organizmu, gdyż spożywane w nadmiernej ilości mogą się okazać poważnym zagrożeniem dla zdrowia, a nawet… życia.

Wiosną grubo obieraj ziemniaki

Długo przechowywane zielone pomidory oraz kiełkujące ziemniaki zawierają duże ilości solaniny. Jest to glikozyd, który może wywoływać podrażnienia przewodu pokarmowego objawiające się biegunką, wymiotami, mdłościami, zaburzeniami oddychania czy krążenia. Nie powinno się także zjadać ziemniaków, które miejscami są zielone. Największe ryzyko zatrucia solaniną występuje w okresie wiosennym. Wtedy przechowywane ziemniaki kiełkują, a zawartość solaniny wzrasta. Im ziemniaki dłużej leżą, tym powinno się je grubiej obierać, aby zniwelować ilość toksycznego związku. Kiedy już kiełkują warto zamienić je na inne warzywa albo sięgać wyłącznie po młode ziemniaki.

Unikaj gryzienia pestek

Owoce pestkowe często zawierają substancje trujące właśnie w pestkach. Jednymi z powszechnie stosowanych i lubianych owoców pestkowych są wiśnie. Długotrwałe „żucie” lub pogryzienie pestek wiśni sprzyja natychmiastowemu wytworzeniu cyjanku wodoru w organizmie. Objawami zatrucia tą substancją są wymioty i mdłości. Duże steżenie cyjanku powoduje zaś zaburzenia oddychania, przyspieszenie rytmu serca, a w najgorszym przypadku prowadzi do śmierci.

Jedz tylko „nieobite” jabłka

Wybierając się na zakupy, staraj się wybierać wyłącznie jabłka okazałe, nieuszkodzone i bez śladów stłuczeń. Tego typu uszkodzenia lub widoczny proces psucia w owocach sprzyja powstawaniu tzw. patuliny - toksycznej substancji o działaniu rakotwórczym i mutagennym. Nietsety,wysoka temperatura podczas przygotowywania przetworów z jabłek nadpsutych nie zmniejsza zawartości tego niebezpiecznego składnika. Stąd tak ważne jest, aby na soki owocowe wybierać sztuki zdrowe i nieuszkodzone.  Oprócz tego należy pamiętać, że usunięcie obitej części jabłka, też niczego nie zmienia, ponieważ pleśń – mimo że niewidoczna gołym okiem - przerasta w głąb owocu.

toksyny

Uważaj na trujące ryby

Rozdymka tygrysia, ryba znana pod nazwą Fugu, jest prawdziwym rarytasem w japońskich restauracjach. Tylko wytrawni kucharze potrafią przygotować ją w taki sposób, aby  po jej spożyciu wyjść żywym z lokalu. Fugu są bardzo smaczne, jednak wnętrzności i ikra mają wysokie właściwości toksyczne. Do tego stopnia, że można się nimi śmiertelnie zatruć. Wszystkiemu winna jest tetrodotoksyna – substancja, która najpierw prowadzi do paraliżu mięśni, a następnie uduszenia.

Nie poparz się nerkowcem

Nanercz zachodni, częściej zwany nerkowcem, rodzi jedne z najsmaczniejszych orzechów na świecie. Jako część jadalną wykorzystuje się znajdujące się w jego wnętrzu „jabłko nerkowca”, gdyż łuska zawiera bardzo żrący sok, który może poparzyć skórę. Zabójcza toksyna nanercza to urushiol, który znajduje się także w trującym bluszczu.

Więcej artykułów z działu DIETY przeczytasz tutaj.

Zobacz także:

Pikantne przyprawy do zimowej kuchni

Jakich ognistych przypraw nie powinno zabraknąć na twoim stole?

Potrawy, które szkodzą cerze

Uważaj przez co możesz nabawić się wyprysków i dodatkowych kilogramów.

Polecane wideo

Komentarze (36)
Ocena: 4.69 / 5
gość (Ocena: 5) 22.03.2024 20:30
Tak to prawda glupota zabija, a te badania to tylko po to by ludzie ne leczyli sie naturalnymi sposobami. Pozdrawia serdecznie
odpowiedz
gość (Ocena: 5) 01.10.2022 22:28
Najgłubsza strona na świecie, powinna być karalna.
odpowiedz
gość (Ocena: 5) 05.10.2020 23:50
. ty pustaku , glosic takie brednie i klamstwa ludziom !!!Witamina jest nieszkodliwa dla zdrowych tkanek z bardzo prostego powodu: każda molekuła B 17 zawiera jedną jednostkę cyjanku, jedna jednostkę benzaldehydu i dwie jednostki glukozy(cukru) zamknięte razem. Po to, aby cyjanek mógł stać się niebezpieczny trzeba najpierw otworzyć molekulę, aby go uwolnić, trick którego jest w stanie dokonać jedynie pewien enzym, zwany beta-glucosidase, który jest obecny w całym ciele ludzkim w maleńkich ilościach przy czym jego ilość znacznie wzrasta do znacznych ilości ( stukrotnie wyższych) tylko w jednym miejscu: w siedlisku złośliwego narośla rakowego. Tak więc cyjanek bywa jedynie jakby otwierany w miejscu, gdzie znajduje się rak, z drastycznymi efektami, które całkowicie niszczą komórki !!! Mam 64 lata i jem wszelkiego rodzaju pestki od dziecinstwa , nawet z pomaranczy , cytryny czym bardziej gorzka tym lepsza , jem jablka tylko dlatego , aby sie dostac do pestek (...) Glupota zabija !!
odpowiedz
gość (Ocena: 5) 06.11.2018 10:39
Czy ktoś spotkał się z przypadkiem śmierci po połknięciu pestki Cherymoji? Można znaleść dużo informacji że są niebezpieczne. Jedna nie mogą znaleść żadnych szczegółowych np. objawach zatrucia.
odpowiedz
gość (Ocena: 5) 12.08.2018 23:16
Czereśnie a wiśnie to chyba różnica?
odpowiedz

Polecane dla Ciebie