Naturalne produkty uchodzą za najbardziej pożądane w codziennej diecie. Nie wszystkie jednak są w pełni bezpieczne dla naszego organizmu, gdyż spożywane w nadmiernej ilości mogą się okazać poważnym zagrożeniem dla zdrowia, a nawet… życia.
Wiosną grubo obieraj ziemniaki
Długo przechowywane zielone pomidory oraz kiełkujące ziemniaki zawierają duże ilości solaniny. Jest to glikozyd, który może wywoływać podrażnienia przewodu pokarmowego objawiające się biegunką, wymiotami, mdłościami, zaburzeniami oddychania czy krążenia. Nie powinno się także zjadać ziemniaków, które miejscami są zielone. Największe ryzyko zatrucia solaniną występuje w okresie wiosennym. Wtedy przechowywane ziemniaki kiełkują, a zawartość solaniny wzrasta. Im ziemniaki dłużej leżą, tym powinno się je grubiej obierać, aby zniwelować ilość toksycznego związku. Kiedy już kiełkują warto zamienić je na inne warzywa albo sięgać wyłącznie po młode ziemniaki.
Unikaj gryzienia pestek
Owoce pestkowe często zawierają substancje trujące właśnie w pestkach. Jednymi z powszechnie stosowanych i lubianych owoców pestkowych są wiśnie. Długotrwałe „żucie” lub pogryzienie pestek wiśni sprzyja natychmiastowemu wytworzeniu cyjanku wodoru w organizmie. Objawami zatrucia tą substancją są wymioty i mdłości. Duże steżenie cyjanku powoduje zaś zaburzenia oddychania, przyspieszenie rytmu serca, a w najgorszym przypadku prowadzi do śmierci.
Jedz tylko „nieobite” jabłka
Wybierając się na zakupy, staraj się wybierać wyłącznie jabłka okazałe, nieuszkodzone i bez śladów stłuczeń. Tego typu uszkodzenia lub widoczny proces psucia w owocach sprzyja powstawaniu tzw. patuliny - toksycznej substancji o działaniu rakotwórczym i mutagennym. Nietsety,wysoka temperatura podczas przygotowywania przetworów z jabłek nadpsutych nie zmniejsza zawartości tego niebezpiecznego składnika. Stąd tak ważne jest, aby na soki owocowe wybierać sztuki zdrowe i nieuszkodzone. Oprócz tego należy pamiętać, że usunięcie obitej części jabłka, też niczego nie zmienia, ponieważ pleśń – mimo że niewidoczna gołym okiem - przerasta w głąb owocu.
Uważaj na trujące ryby
Rozdymka tygrysia, ryba znana pod nazwą Fugu, jest prawdziwym rarytasem w japońskich restauracjach. Tylko wytrawni kucharze potrafią przygotować ją w taki sposób, aby po jej spożyciu wyjść żywym z lokalu. Fugu są bardzo smaczne, jednak wnętrzności i ikra mają wysokie właściwości toksyczne. Do tego stopnia, że można się nimi śmiertelnie zatruć. Wszystkiemu winna jest tetrodotoksyna – substancja, która najpierw prowadzi do paraliżu mięśni, a następnie uduszenia.
Nie poparz się nerkowcem
Nanercz zachodni, częściej zwany nerkowcem, rodzi jedne z najsmaczniejszych orzechów na świecie. Jako część jadalną wykorzystuje się znajdujące się w jego wnętrzu „jabłko nerkowca”, gdyż łuska zawiera bardzo żrący sok, który może poparzyć skórę. Zabójcza toksyna nanercza to urushiol, który znajduje się także w trującym bluszczu.
Więcej artykułów z działu DIETY przeczytasz tutaj.
Zobacz także:
Pikantne przyprawy do zimowej kuchni
Jakich ognistych przypraw nie powinno zabraknąć na twoim stole?
Uważaj przez co możesz nabawić się wyprysków i dodatkowych kilogramów.