Jeśli masz zamiar schudnąć, do swojej diety powinnaś dodać cykorię. Zawarty w niej mangan pomaga w trawieniu, przemianie tłuszczów oraz we wchłanianiu składników odżywczych.
Cykoria swoją gorycz zawdzięcza laktucynie i laktukopikrynie, które po zjedzeniu stymulują wątrobę do produkcji żółci. To nie wszystkie zalety tego warzywa - wspomaga również produkcję soków żołądkowych (unikniesz nieprzyjemnych wzdęć i poprawisz trawienie). W liściach cykorii znajduje się błonnik i inulina, które ograniczają wchłanianie tłuszczu z przewodu pokarmowego. Poza tym zawierają beta-karoten oraz witaminę A, które mają zbawienny wpływ na naszą skórę i zachowanie młodzieńczego wyglądu.
Mała główka cykorii (150 gramów) zawiera 31 kalorii i zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na witaminę A w 49%, witaminę C w 9%, kwas foliowy w 29%, mangan w 11%, błonnik w 5%, a beta-karoten w 50%.
Przepis jednej z naszych Czytelniczek na zapiekankę z cykorii i orzechów opublikujemy już jutro. To idealna przekąska na sobotnie popołudnie.