Jest marzec – świat budzi się do życia po zimowym śnie, a wiosenna zieleń zaczyna nastrajać do pozytywnego myślenia. Pierwsze warzywa właśnie trafiły na stragany, spragnieni świeżości zaczynamy szaleć - sałata, rzodkiewki, ogórki, szczypiorek, pomidory… Spożywając nowalijki, od razu czujemy różnicę w smaku pomiędzy nimi a warzywami dostępnymi przez cały rok. Zajadając się tymi przysmakami, warto zwrócić uwagę na ich wartości odżywcze.
Przede wszystkim, wybierając nowalijki, należy sprawdzić, czy pochodzą z uprawy ekologicznej, ewentualnie z dużego gospodarstwa, w którym gleba jest regularnie badana. Kupując z pewnego źródła, unikamy plantacji, które nie stosują się do norm, albo prywatnych dostawców, którzy hodują na ziemiach najbardziej zagrożonych toksynami. Przed spożyciem należy umyć warzywa ciepłą wodą, a potem starannie wytrzeć.
Nowalijek nie powinno się podawać dzieciom poniżej 3. roku życia. Podczas zakupów zwracajmy uwagę na wygląd nowalijek, ich stan oraz zapach - mogą świadczyć o pochodzeniu. Te traktowane większą ilością nawozów zazwyczaj szybciej więdną. Pamiętajmy również o ściągnięciu z warzyw skórki (z których oczywiście się da), ponieważ to w niej zatrzymuje się duża ilość toksyn.
Ok., teraz po zaliczeniu krótkiego kursu BHP możesz udać się do najbliższego warzywniaka i zaopatrzyć swoją spiżarnię w całą masę świeżutkich nowalijek. Jeszcze dzisiaj (albo jutro rano) wykorzystaj je podczas śniadania i wypróbuj nasze ekspresowe przepisy na pyszne, nowalijkowe przysmaki.
Pięć smacznych pomysłów na zdrowy początek każdego pracowitego dnia – od poniedziałku do piątku (i na każdej szerokości geograficznej)!
PONIEDZIAŁEK – Angielski poranek
Przygotuj: dwie kromki chleba tostowego (np. Sandwich, Schulstad), jedno jajko, dwa plasterki bekonu, plasterek sera, ćwiartka pomidora, ćwiartka ogórka, dwie rzodkiewki, garść świeżo skrojonego szczypiorku
Na małej patelni usmaż jajko sadzone na bekonie. Ułóż je na kromce chleba, przykryj serem i warzywami, a na koniec przykryj drugą kromką chleba. Podawaj z sokiem z kawą zbożową.
WTOREK – Szwajcarska Prowincja
Przygotuj: serek wiejski (np. Piątnica), pęczek rzodkiewek, ćwiartka ogórka, pół pomidora, pęczek szczypiorku, sól czosnkowa, pierz ziołowy
Wszystkie warzywa pokrój na drobne kawałki i dokładnie wymieszaj z twarożkiem. Całość starannie dopraw i ponownie wymieszaj. Podawaj z sokiem ze świeżych pomarańczy.
ŚRODA – Paryski lunch
Przygotuj: sałata lodowa, ogórek, pomidor, pęczek rzodkiewek, czerwona i żółta papryka, pęczek rzodkiewek, uprażone pestki słonecznika, kiełki soji, oliwa z oliwek, sól, pieprz
Pokrój warzywa na drobne kawałki, dokładnie wymieszaj z resztą składników, dopraw i polej oliwą z oliwek. Podawaj ze świeżą bagietką oraz aromatycznym cappucino.
CZWARTEK – Sandwiche z Memphis
Przygotuj: dwie kromki chleba tostowego (np. razowy Schulstad), plasterek łososia, dwie łyżeczki naturalnego serka kanapkowego (np. Hochland), ćwiartka ogórka, garść świeżo skrojonego koperku
Obie kromki chleba posmaruj serkiem, a na jedną z nich połóż łososia, ogórka oraz posyp koperek. Następnie złóż je w jedną całość i przekrój po przekątnej, tak by powstały dwa trójkąciki. Podawaj z zieloną herbatą.
PIĄTEK – Wakacje w Toskanii
Przygotuj: ciabatta, dwa świeże pomidory, młoda cebulka, oliwa z oliwek, czosnek, zioła prowansalskie, bazylia, sól i pieprz
Świeżą bułeczkę wysmaruj oliwą z oliwek i roztartym czosnkiem, a następnie opiecz z obu stron w piekarniku. Pomidory obierz ze skóry i drobno posiekaj; pokrój cebulkę. Ułóż je na ciepłych bułeczkach, dopraw solą, pieprzem i ziołami, a na koniec przystrój bazylią. Podawaj z wodą mineralną z dodatkiem cytryny i mięty.
Smacznego!
Gabriela Mostowicz-Zamenhoff
Zobacz także:
Te wszystkie torty, batoniki, wafelki, ciasta, lody, cukierki potrafią nieźle namieszać w naszych dietach i żołądkach, przy okazji spędzając nam sen z powiek, gdy stajemy na wadze.
Są na świecie takie regiony, państwa, miasta czy wioski, w których ludzie dożywają setki bez specjalnego wysiłku.