Trwa ogólnopolska kampania „5 porcji warzyw, owoców lub soku”. Jej głównym założeniem jest propagowanie właściwego stylu życia, na który składa się przede wszystkim prawidłowa, zbilansowana dieta, bogata w odpowiednie porcje owoców, warzyw lub soku. O tym, że warzywa i owoce trzeba jeść regularnie, wie każdy. A co z sokami? Zwykle pijemy je rzadziej, a jeśli już, to najczęściej zadowalamy się tymi z kartonika.
Dr Norman W. Walker, ojciec sokoterapii, powiedział: „Nie ma na świecie takiej pigułki, która mogłaby dostarczyć niezbędnego pożywienia naszej krwi. Leki są w tym przypadku rodzajem protezy. Świeże i odpowiednio wyciśnięte soki stanowią najlepszy, żywy pokarm, jaki możemy dostarczyć naszemu organizmowi. Dzięki sokom szybciej się zregenerujemy i przywrócimy organizmowi stan równowagi. Picie surowych soków z warzyw i owoców jest najpewniejszą, najskuteczniejszą, a także najszybciej działającą metodą odżywiania organizmu”.
Skondensowana forma warzyw
Soki warzywne pełnią nieocenioną rolę w profilaktyce zdrowia i pomogą, jeśli zależy nam na pozbyciu się zbędnych kilogramów. Nieprzypadkowo – soki to bowiem skondensowana forma warzyw. Znajduje się w nich wszystko to, co najcenniejsze: witaminy i pierwiastki, cenne dla zdrowia związki i enzymy. Sokoterapia uznawana jest za niekonwencjonalną metodę wspomagającą leczenie chorób cywilizacyjnych oraz skuteczną i naturalną formę suplementacji.
Ciekawostką jest fakt, że soki owocowe mają znacznie wyższy ładunek glikemiczny, przez co powodują gwałtowny wzrost stężenia cukru we krwi po spożyciu. Takiego działania nie wykazują natomiast soki warzywne, które mają naturalnie niższą zawartość węglowodanów oraz są źródłem wysokich dawek łatwo przyswajalnych składników odżywczych.
– Główną rolę w sokoterapii odgrywają warzywa. Wśród nich znajdują się typowo polskie warzywa, szczególnie korzeniowe, które są dostępne w każdym punkcie sprzedaży, oraz warzywa liściaste. W tym wypadku możemy wyciskać sok na przykład z natki pietruszki, sezonowych ziół czy również z pokrzyw. Może to być także hodowana w domu trawa z pszenicy, owsa czy żyta – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle dr Jacek Radwański, autor książki „Sokoterapia”.
Do pozyskania soków z warzyw najlepsza jest wyciskarka (sokowirówka) wolnoobrotowa. Pamiętajmy, że soki dostępne w sprzedaży poddawane są obróbce, a to oznacza, że zazwyczaj pozbawione są czynnych substancji odżywczych i często zwierają substancje chemiczne. Dlatego zawsze czytajmy etykiety!
Pić małymi łykami
Powinniśmy wypijać ok. 0,5 l soków dziennie, choć jeśli chcemy schudnąć albo wyleczyć chorobę, można tę dawkę zwiększyć dwu- albo nawet trzykrotnie. Soki spożywamy między posiłkami, popijając je małymi łykami. Powoli, każdy łyk przetrzymując na chwilę w ustach w celu wymieszania soku ze śliną.
Wartość odżywcza soków warzywnych zależy od metody ich pozyskiwania. Działanie wysokiej temperatury oraz długi czas przechowywania doprowadzają do utraty cennych składników pokarmowych. Soki warto wyciskać domowymi metodami i spożywać zaraz po przygotowaniu. Warto wiedzieć, że soki zachowują większość wartości obecnych w świeżych warzywach.
– Sokoterapia spełnia doskonałą rolę przy rekonwalescencjach. Na przykład po chemioterapiach czy przy leczeniu nowotworów pomaga odbudować siły witalne organizmu. Jest skuteczną formą suplementacji niezbędnych składników odżywczych, w tym witamin i minerałów, których we współczesnej, przetworzonej żywności po prostu brakuje – podkreśla dr Jacek Radwański.
Profilaktyka antynowotworowa
Soki doskonale gaszą pragnienie, orzeźwiają, dostarczają niezbędnych składników odżywczych, działają oczyszczająco na organizm. Gdy spożywamy je regularnie, przemiana materii pracuje na wysokich obrotach i pozbywamy się toksyn, a także nadmiernych ilości soli. Soki warzywne wzmacniają ponadto naturalne siły obronne organizmu, działają bakteriobójczo, przywracają równowagę kwasowo-zasadową, a nawet chronią nas przed nowotworem.
Badania potwierdziły, że surowe i świeże (koniecznie należy podkreślić to słowo: świeże) soki są czynnikiem działającym stabilizująco na organizm i zaopatrującym go w brakujące składniki.
Uwaga jednak – jeśli się odchudzamy, soki nie mogą być podstawowym elementem jadłospisu przez dłuższy czas ze względu na niską zawartość kalorii, białka oraz tłuszczu. Nie powinny być również jedynym źródłem warzyw w diecie.
Przykładowe przepisy:
Sok ogórkowy – środek moczopędny. Jest w nim aż 40 proc. potasu, 20 proc. fosforu i 7,5 proc. wapnia. Szczególnie wskazany dla osób z wysokim ciśnieniem.
Sok marchwiowy – wzmacnia włosy, paznokcie i skórę, nadając jej ładny odcień. Dba o układ trawienny, podnosi odporność organizmu, wzmacnia żołądek i wątrobę.
Sok selerowy – usprawnia funkcjonowanie wątroby, poprawia nastrój, leczy reumatyzm. Korzystnie wpływa na wygląd skóry.
Sok pomidorowy – poprzez dużą zawartość potasu obniża wysokie ciśnienie krwi. Redukuje ryzyko zachorowań na nowotwory, podkręca przemianę materii.
Sok z kapusty – bogactwo witaminy C i witamin z grupy B. Doskonale wpływa na metabolizm i pomaga stracić na wadze.
Sok buraczany – korzystnie wpływa na krew, wspomaga działanie układu pokarmowego. Działa leczniczo przy ok. 100 schorzeniach, m.in. na zaparcia, anginę, grypę, wrzody.
Ewa Podsiadły-Natorska