Jeśli kiedykolwiek próbowałaś zrzucić kilka kilogramów i stosowałaś diety opisywane jako niezwykle skuteczne, zapewne doszłaś do wniosku, że nie ma jednej skutecznej metody. Podstawą jest odpowiednio zbilansowany jadłospis, dzięki któremu schudniesz, nie stracisz radości życia i narazisz się na efekt jo-jo.
O wiele łatwiej określić, co należy wyeliminować z menu, niż wskazać produkty, które koniecznie powinny się w nim znaleźć. Dzięki naszemu praktycznemu przewodnikowi dowiesz się, które owoce, warzywa, przyprawy i produkty spożywcze jeść, by nie przytyć i pobudzić organizm do walki z nadprogramowymi kilogramami.
Brokuły czy soczewica? Banany czy jabłka? Woda czy czerwona herbata? A może jedno i drugie? Przetestuj nasze sprawdzone propozycje!
OWOCE
Obowiązuje ta sama zasada, co w przypadku warzyw. Niektóre owoce są bardzo kaloryczne i zawierają sporo najbardziej niepożądanego cukru.
Doskonale sprawdzą się smaczne maliny, truskawki czy porzeczki – oczywiście podane same, bez słodkiej śmietany, a tym bardziej tuczących lodów. Polecane są również grejpfruty czy brzoskwinie.
W Polsce mamy dostęp do świeżych jabłek w wielu odmianach, więc nie powinno ich zabraknąć w naszej diecie. Są bogate w błonnik, który poprawia pracę układu pokarmowego i zapewnia sytość.
PRZYPRAWY
Wiele diet zakłada podawanie chudego mięsa, które zazwyczaj jest zupełnie pozbawione smaku. Tak nie musi być! Jest wiele przypraw, które doskonale wpływają na nasz organizm. Nie tylko możemy, ale powinnyśmy z nich korzystać.
To przede wszystkim ułatwiające trawienie kminek, rozmaryn, tymianek, majeranek i cynamon. Warto również postawić na koper czy lubczyk.
MIĘSO
Wśród nas są mięsożercy, którzy nie wyobrażają sobie bez niego życia. I wcale nie muszą! Grunt to chude mięso z jak najmniejszą zawartością tłuszczu i jak najmniej przetworzone. Parówki i mielonki nie będą dobrym wyborem.
A co będzie? Przede wszystkim mięso drobiowe – kurczak i indyk. Najlepiej gotowane na parze lub pieczone bez dodatku tłuszczu. Dla niektórych ryba to nie mięso, ale zdecydowanie zdrowiej zjeść np. dorsza, niż tłustą wieprzowinę.
NAPOJE
Niezastąpiona jest woda mineralna, która pozbawiona jest kalorii. Doskonale nawadnia nasz organizm i przy okazji daje także uczucie sytości. Dzięki niej zjesz mniej.
Dobrym urozmaiceniem są także herbaty – zielona i czerwona. Oczywiście bez dodatku cukru! Wpływają pozytywnie na cały organizm, pobudzają także metabolizm i przemianę materii.
Nie trzeba unikać mleka, choć należy zwrócić uwagę na zawartość tłuszczu. Napój ten bogaty jest w witaminy i bardzo ważny wapń. Udowodniono także, że mleko wspomaga procesy spalania tłuszczów.
WĘGLOWODANY
Wiele diet zakłada zminimalizowanie przyjmowania węglowodanów. Nie jest to słuszne podejście, bo nasz organizm nie może się bez nich obyć. Produkty o niskim indeksie glikemicznym doskonale sprawdzają się w czasie odchudzania.
Wśród nich należy wymienić przede wszystkim kaszę gryczaną, pełnoziarnisty makaron oraz płatki owsiane. Dzięki nim będziesz syta i zdrowsza, a Twoja waga nie wzrośnie.
WARZYWA
Wydaje się, że nie ma nic zdrowszego, ale nie wszystkie są wskazane, kiedy chcemy schudnąć. Najbezpieczniejsze będą w tym przypadku warzywa niskokaloryczne. Głównie zielone, najlepiej surowe lub gotowane na parze.
Do zdrowego menu możesz dopisać np. ogórki, rzodkiewkę, sałatę, cukinię, kalafiora i pomidory. Warto postawić również na kiszone ogórki czy kapustę – dzięki procesowi kiszenia mają mniej cukru i są łatwiej trawione.