Historia zazwyczaj jest podobna. Któregoś pięknego poranka stając ponownie na wadze, z przerażeniem patrzysz na wskazaną ilość kilogramów i nie namyślając się długo postanawiasz podjąć działania. Motywację masz silną. Zaczynasz odchudzanie, jednak szybko je porzucasz. Z czego to wynika? Co przyczynia się do „porzucenia” diety?
Według specjalistów, najczęstszą przyczyną niepowodzenia jest drastyczne zmniejszenie ilości jedzenia. Wydzielanie sobie maleńkich porcji sprawia, że czujesz się sfrustrowana, zmęczona i nieszczęśliwa...
Na szczęście, istnieje sposób, aby wyrwać się z tego zaklętego wiru. Zobacz, co powinnaś jeść, aby zaspokoić głód i nie przybrać przy tym ani grama...
Dlaczego? Bo przyspiesza metabolizm, zwiększa ilość spalanych kalorii oraz zaspokaja apetyt. Poza tym, spożywanie chudego białka obecnego w rybach czy w drobiu zmniejsza w naszym organizmie wydzielanie greliny – hormonu odpowiedzialnego za powstawanie uczucia głodu.
Dlaczego? Zawierają małe ilości tłuszczu i cholesterolu. To również cenne źródło błonnika i wysokiej jakości białka roślinnego, które jest znacznie lepiej niż zwierzęce przyswajane i trawione przez organizm.
Dlaczego? Są niskokaloryczne (jedno ma około 70 kcal) i bogate w pełnowartościowe białka, które tylko niewielką część kalorii zamieniają w tłuszcz i na długo eliminują uczucie głodu. Warto również pamiętać, że jajko to niezgłębione źródło witaminy A, D, E i K.
Dlaczego? Piceatannol, będący pochodną zawartego w czerwonych winogronach resweratrolu, opóźnia, a nawet całkowicie blokuje wzrost komórek tłuszczowych.
Michalina Żebrowska
Zobacz także:
Menu na cenzurowanym: Dania, których lepiej nie zamawiać w KFC, Pizza Hut & McDonald`s
Pracownicy barów szybkiej obsługi ostrzegają przed konkretnymi daniami.
Chodzenie po galerii handlowej = skuteczny trening. Ile możesz spalić na zakupach?
Ten sposób walki z tłuszczykiem jest wyjątkowo przyjemny.
Dlaczego? Warzywa te zawierają mnóstwo błonnika pokarmowego, który pobudza metabolizm i ma działanie oczyszczające. Poza tym są prawdziwą kopalnią witamin i minerałów.
Dlaczego? Zawarte w nich substancje pobudzają trawienie, stabilizują przemianę cukrów oraz utrudniają kumulowanie się tkanki tłuszczowej.
Dlaczego? Błonnik, który jest zawarty w soczewicy redukuje poziom tłuszczów oraz poziom glukozy. Poza tym, nawet niewielki posiłek z jej zawartością szybko powoduje uczucie sytości.
Dlaczego? Jego ostry smak sprawia, że wzrasta temperatura ciała człowieka. Wskutek tego organizm zużywa więcej kalorii niż zazwyczaj, co z kolei pomaga schudnąć.