Jakie pieczywo jeść na diecie?

Nawet jeśli obecnie nie stosujesz żadnej diety, warto wiedzieć, jak na twoje zdrowie wpływa pieczywo ciemne, jasne i złociste.
Jakie pieczywo jeść na diecie?
08.09.2009

Podstawą twojego śniadania jest chleb? Obecnie jada się go coraz rzadziej, ale z pewnością szybciej nasycisz się pieczywem niż kubkiem kawy. Do najzdrowszych nie należą pszenne bułki, gdyż najczęściej dodaje się do nich polepszacze. Jeśli naprawdę dbasz o swoje zdrowie, przerzuć się lepiej na chleb razowy - czy to pszenny, czy to żytni. Zawiera on błonnik poprawiający pracę jelit. Dzieciom najlepiej podawać graham, ze względu na jego delikatność. Zrezygnuj natomiast z chleba tostowego, gdyż jest to czysta chemia: środki antypleśniowe, konserwanty, polepszacze.

Największe właściwości zdrowotne ma pieczywo orkiszowe. Sięgaj po nie, jeśli kontrolne badania wykazują, że masz podniesiony poziom cholesterolu we krwi. Orkisz wzmacnia organizm, dlatego powinien być spożywany w czasie spadków odporności. Wspomaga leczenie nerek oraz wątroby, a nawet – działa na psychikę. Cukrzycy, dzięki pieczywu orkiszowemu, mogą zmniejszyć dawkę insuliny.

Od długiego czasu chętniej jada się lekkie pieczywo. Wychodzi się z założenia, że jest ono mniej kaloryczne. To oczywiście prawda, o ile nie przyczynia się do stałego uczucia głodu. Co ważniejsze, niska zawartość kaloryczna nie oznacza zerowej zawartości. Aby najeść się lekkim pieczywem, zjadamy bardzo dużo kromek i organizmowi dostarczamy więcej kalorii niż podczas zjedzenia dwóch kromek chleba razowego. Warto go jednak spożywać, gdy cierpi się na nadciśnienie, gdyż zawiera mniej sodu i więcej potasu.

Mając problemy z układem trawiennym, skuśmy się czasem na pieczywo z naturalnego kwasu mlekowego. Z pewnością zauważyłyście ostatnio trend powrotu do chleba na naturalnym zakwasie. Tak wypiekano chleb, zanim wszechobecne stały się konserwanty. Kwas mlekowy pomoże wam zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka jelita grubego, o którym słyszy się ostatnio coraz częściej. Jeśli jednak nie przepadasz za smakiem tego rodzaju chleba, zdecyduj się na zdrowe ciastka ze zboża orkiszowego.

Małgorzata Mrozek

Zobacz także:

Chrupkie pieczywo – prawdy i mity

Z chrupkim pieczywem nie można przesadzać. Poznaj prawdy i mity na temat lekkich chlebków.

Pancerny pojemnik na pieczywo

Znudził ci się  stary, drewniany chlebak? Jeśli chcesz się przerzucić na chlebak aluminiowy, poznaj projekt Armadillo.

Polecane wideo

Komentarze (41)
Ocena: 5 / 5
Beto (Ocena: 5) 18.08.2017 18:30
Dobre porady dot. diety odchudzającej znajdziecie na http://www.lafoto.pl/czego-nie-jesc-na-diecie-odchudzajacej/
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 29.08.2011 14:26
To nieprawda, że nie je się pieczywa na diecie. Można bowiem nie rezygnować z kromki do śniadania i nadal chudnąć :) Oczywiście jest jeden warunek - jeśli jest to pieczywo ciemne i naturalne. Szczerze mówiąc, dopiero jak zaczęłam czytać opakowania, to przekonałam się, ile niektórzy producenci ładują do chleba chemii! Polecam znaleźć takie pieczywo, które jest tworzone tylko przy pomocy naturalnych metod i nie zawiera konserwantów - do tej grupy klasyfikuje się np. pieczywo Limaro :) Polecam! Magda
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 13.09.2009 15:22
A ja bym radziła jeszcze, żeby sprawdzić, czy pieczywo nie zawiera cukru, soli i karmelu (czyli zamiast czarnego chleba pełnoziarnistego lepiej kupić ten średnio ciemny). Gdy zwróciłam na to uwagę, zdziwiłam się, ile bochenków "zdrowego" pieczywa zawiera te składniki.
odpowiedz
Anonim (Ocena: 5) 12.09.2009 21:46
nie je się pieczywa na diecie !
zobacz odpowiedzi (4)
Anonim (Ocena: 5) 10.09.2009 12:41
JAK KTOŚ MA DIETĘ NIECH W OGÓLE ZREZYGUNJE Z CHCEBA, A JAK NIE MA TAKIEJ SPOSOBNOŚCI TO NIECH JE TYLKO I WYŁĄCZNIE PEŁNOZIARNISTY CIEMNY CHLEB... nic poza tym!
zobacz odpowiedzi (1)

Polecane dla Ciebie