Jesienią i zimą nasz
jadłospis oraz nawyki żywieniowe ulegają
zmianom, jest to naturalna kolej rzeczy. Pogoda, szybciej
zapadający zmrok, a przez to krótszy dzień - nie nastrajają do
aktywnego spędzania wolnego czasu. Gdy jest zimniej, lubimy
zjeść coś ciepłego, a jest to zazwyczaj, dodatkowo, tłustsze.
Aby zachować swoją wagę i nie nabrać tłuszczyku na zimne
miesiące, jak foka, wystarczy, żebyś stosowała się do kilku
prostych rad.
Przede wszystkim, nie możesz zapominać o dostarczaniu swojemu
organizmowi odpowiedniej porcji witamin. Jesienią
i zimą są mu jeszcze bardziej potrzebne do walki z wirusami,
chorobami oraz bakteriami. Oprócz witamin ważne są też
składniki mineralne: magnez (poprawia nastrój),
wapń. Najlepiej jeść je w naturalnej postaci warzyw i owoców, a
tylko wspierać się zestawami witamin w pigułkach.
Prawidłową wagę pomogą ci utrzymać podstawowe zasady, o
których często w natłoku codziennych czynności zapominamy, a
które warto przypomnieć:
- Pilnuj kalorii. Nie chodzi o skrupulatne
liczenie każdej i robienie sobie tabelek, ale o rozsądne
jedzenie. W menu nie powinno być bomb kalorycznych w stylu
jedzenia z fast foodów, czy megadeserów. Zimą mniej się
ruszasz, więc twój organizm potrzebuje mniej kalorii. Ograniczaj
ich ilość stopniowo, tak aby przyzwyczaić żołądek do
mniejszych dawek.
- Nie zapominaj o rybach, szczególnie tych
morskich. Postaraj się, żeby pojawiały się w twoim jadłospisie
przynajmniej 3 razy w tygodniu. Zawarte w nich kwasy tłuszczowe
przyspieszają metabolizm. Ogranicz ilość czerwonego mięsa na
rzecz białego, jest chudsze.
- Pamiętaj o śniadaniu. Jeśli go nie zjesz,
twój organizm będzie się domagał pożywienia. Z głodu zjesz
to, co akurat będzie dostępne, a więc pewnie coś niezdrowego i
kalorycznego. Najlepiej, by śniadanie składało się z
węglowodanów złożonych (płatki, ciemne pieczywo) i
węglowodanów prostych (owoce). Taki zestaw zapewni organizmowi
siłę do pracy na cały dzień.
- Ogranicz sól i cukier. Cukier zawarty w
batonikach zapewni tylko krótkotrwały zastrzyk energii. Zjedzenie
go da porcję kalorii, ale nici z uczucia najedzenia. Zamiast
słodyczy wybieraj owoce albo bakalie. Sól powoduje nadciśnienie.
Nie dosalaj dań i nie jedz przekąsek oraz rzeczy z duża
ilością soli (chipsy, sery, konserwy).
- Postaw na tradycję - zupy są nie tylko
niskokaloryczne, ale i mają dużo warzyw. Poza tym, ciepłe
jedzenie jest bardziej sycące. Mniejsza porcja wystarczy do
najedzenia się.
- Zamiast rzadkich, obfitych posiłków, wybierz
częste, ale skromne. Powinnaś
jeść co 3 godziny. Mniejsze porcje pomagają zachować
prawidłowy poziom glukozy. Zorganizuj sobie dzień tak, aby
spożywać 3 posiłki podstawowe oraz 2 z przekąskami. Odpowiednie
skonstruowanie planu żywieniowego pozwala na utrzymywanie energii
w organizmie i dostarczanie mu nowej, potrzebnej do prawidłowego
funkcjonowania.
- Podstawą diety powinny być warzywa. Zawarty
w nich błonnik wpływa na pracę jelit i trawienie. Ale
najważniejsze są witaminy, które zapewnią organizmowi ochronę
przed czyhającymi wirusami i bakteriami. W trakcie dnia, jako
przekąski, wykorzystuj marchewki albo seler.