Dieta hollywoodzka jest niskokaloryczna. Spożycie dzienne powinno wynosić 1200 - 1500 kcal. Zaczynając kurację, nie trzeba od razu schodzić do tak niskiego poziomu. Można stopniowo obniżać próg zapotrzebowania na kalorie, po 200 - 300 dziennie, aż organizm się przyzwyczai.
Jadłospis powinien opierać się przede wszystkim na takich produktach jak: jogurt naturalny, cebula, otręby, drożdże, kiełki. W pierwszym tygodniu diety je się tylko owoce (np. 4 pomarańcze, 3 grejpfruty, 750 g truskawek, 250 g suszonych lub świeżych śliwek, 400 g mandarynek). W kolejnych dwóch tygodniach dodajemy warzywa, chude mięso i produkty zbożowe. Potraw nie solimy. Pomiędzy jedzeniem różnych rodzajów owoców należy zachować godzinną przerwę. Między owocami a mięsem - dwugodzinną. Zakazane jest mleko. Z napojów dozwolona jest jedynie niegazowana woda mineralna i gorzka herbata.
UWAGA: Dieta hollywoodzka jest uboga w składniki odżywcze, więc należy ją stosować ostrożnie.
Przykładowy jadłospis:
I śniadanie:
4 łyżeczki ziaren pszenicy zmiksowane z łyżeczką miodu, z sokiem z cytryny, z łyżeczką naturalnego jogurtu i 3 posiekanymi orzechami laskowymi lub suszonymi śliwkami.
II śniadanie:
2 kromki pieczywa razowego lub pełnoziarnistego, 0,5 szklanki świeżych kiełków oraz do wyboru – 100 g chudego sera białego, 50 g wędzonej chudej ryby, jajko na twardo.
Obiad:
150 g kurczaka – gotowanego lub z rusztu, kromka chleba pełnoziarnistego, pół główki sałaty.
Podwieczorek:
Jogurt naturalny lub kefir.
Kolacja:
2 szklanki surowych lub gotowanych warzyw z sosem winegret, posypanych 2 łyżkami otrąb.