Wiadomo, że każdy tyje inaczej. Niektórym „idzie” w pupę, innym w biodra, a jeszcze innym w brzuch albo uda. Wszystkiemu winne są hormony odpowiedzialne za przemianę materii.
Chcąc właściwie modelować ciało, musimy dobrać odpowiednią dietę do swojej sylwetki.
Do wyznaczenia rodzaju sylwetki posłuży nam proste równanie - trzeba zmierzyć obwód talii i bioder, a potem podzielić je przez siebie (talia 64 przez biodra 104, daje 0,61).
Jeśli masz wynik w przedziale 0,50 - 0,70 - jesteś typem gruszki.
Jeżeli wynik mieści się między 0,71 - 0,80 - jesteś typem klepsydry.
Jeśli twój wynik wynosi 0,81 albo więcej - jesteś typem jabłka.
Oto plan diety dla typu gruszki:
Odpowiednia jest dla ciebie dieta bogata w białko, bo organizm łatwo zamienia je w energię. Jadaj więc mięso i ryby, chude sery, jogurt, dużo warzyw i owoców. Wystrzegaj się zaś masła, sosów, białego pieczywa, produktów wędzonych i konserwowanych. Codziennie wypijaj 2 litry niegazowanej wody.
Dieta bogata w białko:
Poniedziałek – 1. dzień:
Śniadanie: szklanka bawarki (mleko z herbatą) z łyżeczką cukru, 2 sucharki razowe, 3 łyżeczki dżemu, sok z 2 pomarańczy.
Obiad: makaron z warzywami, 100 g piersi kurczaka, usmażonej na łyżeczce oliwy, 100 g sałaty z sokiem z cytryny.
Podwieczorek: 150 g melona.
Kolacja: 150 g solonego śledzia, 150 g surówki z kapusty pekińskiej, dymki (razem ze szczypiorkiem) i łyżeczki oliwy, bułka grahamka.
Wtorek – 2. dzień:
Śniadanie: filiżanka cappuccino, mała drożdżówka, sok z dużego różowego grejpfruta.
Obiad: 100 g polędwicy wołowej, usmażonej na łyżeczce oliwy, 200 g surówki z sałaty, pomidora i łyżeczki oliwy, ugotowany ziemniak, utarte surowe jabłko z łyżeczką cukru.
Podwieczorek: średnie jabłko.
Kolacja: 150 g ryby po grecku, mała grahamka, 200 g sałatki ze świeżych owoców.
Środa – 3. dzień:
Śniadanie: 30 g muesli ze szklanką mleka półtłustego, duża pomarańcza.
Obiad: 100 g wołowiny duszonej w sosie pomidorowym, 30 g ryżu, 150 g brukselki.
Podwieczorek: 150 g rozmrożonych owoców.
Kolacja: 150 g gotowanego kurczaka (na zimno), 150 g sałatki z pomidora, cebuli i łyżeczki oliwy, kromka chleba razowego.
Czwartek – 4. dzień:
Śniadanie: filiżanka półtłustego mleka z niewielkim dodatkiem kawy, 5 biszkoptów, szklanka soku morelowego lub marchwiowego.
Obiad: 100 g kurczaka duszonego w ziołach, 100 g łazanek w sosie pomidorowym, 150 g sałaty z sokiem z cytryny.
Podwieczorek: 80 g sera mozzarella, duże jabłko.
Kolacja: 200 g gotowanych brokułów, bułka grahamka.
Piątek – 5. dzień:
Śniadanie: 150 g jogurtu owocowego, 2 sucharki razowe, 2 łyżeczki miodu.
Drugie śniadanie: 2 plasterki ananasa z puszki.
Obiad: 200 g dorsza gotowanego na parze lub z grilla, 60 g ryżu, 150 g sałaty z pomidorem i łyżeczką oliwy.
Podwieczorek: sok z jednej pomarańczy.
Kolacja: 50 g gotowanej brukselki, posypanej łyżeczką parmezanu, bułka grahamka.
Sobota – 6. dzień:
Śniadanie: jajko na twardo, 150 g jogurtu owocowego, 5 biszkoptów.
Obiad: 100 g chudego schabu karkowego z rusztu, 50 g ryżu gotowanego z cukinią, 200 g papryki duszonej z kilkoma zielonymi oliwkami i ząbkiem czosnku na łyżeczce oliwy.
Podwieczorek: duże jabłko.
Kolacja: sałatka z 200 g sałaty, 100 g kukurydzy i 60 g tuńczyka w oleju, bułka grahamka, 1 kiwi.
Niedziela – 7. dzień:
Śniadanie: 20 g muesli, 150 g jogurtu owocowego, sok z jednego jabłka.
Obiad: 150 g piersi kurczaka duszonej z migdałami, 60 g ryżu gotowanego z szafranem lub curry, sałata z łyżeczką oliwy i sokiem z cytryny.
Podwieczorek: 200 g melona.
Kolacja: 200 g sałatki z zielonej sałaty, pomidora i jajka na twardo, bułka grahamka, jabłko.
Ćwiczenie na szczupłe uda:
Wykonaj przez skakankę 50 skoków żabką (ze złączonymi stopami). Następnie tyle samo, skacząc naprzemiennie na lewą i prawą stopę; staraj się przy tym uderzać piętami w pośladki. Odpocznij przez minutę, oddychając głęboko, po czym jeszcze raz powtórz ćwiczenia.
W przyszłym tygodniu opublikujemy propozycje diet dla pozostałych typów sylwetki, oraz jak ubierać się i tuszować mankamenty figury - przeczytajcie koniecznie!