Do wyznaczenia rodzaju sylwetki posłuży nam proste równanie - trzeba zmierzyć obwód talii i bioder, a potem podzielić je przez siebie (talia 64 przez biodra 104, daje 0,61).
Jeśli masz wynik w przedziale 0,50 - 0,70 - jesteś typem gruszki.
Jeżeli wynik mieści się między 0,71 - 0,80 - jesteś typem klepsydry.
Jeśli twój wynik wynosi 0,81 albo więcej - jesteś typem jabłka.
Kliknij w linki obok, jeśli jesteś typem jabłka lub gruszki.
Jeśli jesteś klepsydrą
Najlepsza dla ciebie jest dieta, w której nie przeważają ani produkty białkowe, ani węglowodany. Możesz więc jeść w zasadzie wszystko, ale... w ograniczonych ilościach. Unikaj jedynie potraw smażonych, nadziewanych słodyczy i napojów słodzonych. Codziennie wypijaj 2 litry niegazowanej wody.
Dieta zrównoważona:
Poniedziałek – 1. dzień
Śniadanie: 30 g płatków kukurydzianych lub muesli z filiżanką chudego mleka, sok z dwóch pomarańczy.
Obiad: 150 g pieczonego morszczuka, 200 g sałatki z kapusty pekińskiej, czerwonej papryki, kiszonego ogórka i łyżeczki oliwy, ugotowany ziemniak.
Podwieczorek: 150 g jogurtu.
Kolacja: 40 g chudej, wędzonej szynki, 100 g niskotłuszczowego twarożku, mały pomidor ze szczypiorem, grahamka.
Wtorek – 2. dzień:
Śniadanie: jajko na miękko, bułeczka gruboziarnista, herbata z chudym mlekiem.
Obiad: 200 g pieczonej piersi z kury, 200 g surówki z marchewki i jabłka, doprawionej sokiem z cytryny, ugotowany ziemniak.
Podwieczorek: szklanka soku pomidorowego.
Kolacja: 40 g sera mozzarella, 250 g gotowanych brokułów (na zimno), bułeczka grahamka.
Środa – 3. dzień:
Śniadanie: 100 g chudego twarożku, kromka razowego chleba, herbata z chudym mlekiem.
Obiad: 150 g chudej pieczeni, 200 g gotowanych ziemniaków posypanych natką pietruszki.
Podwieczorek: duży grejpfrut z 2 łyżeczkami cukru.
Kolacja: 150 g sałatki z kukurydzy i tuńczyka w sosie własnym, grahamka, gruszka.
Czwartek – 4. dzień:
Śniadanie: grahamka, 2 łyżeczki niskosłodzonego dżemu, 150 g jogurtu, kawa z mlekiem.
Obiad: 150 g duszonego dorsza, przyprawionego czosnkiem i natką zielonej pietruszki, 100 g czerwonej sałaty, 2 ziemniaki w mundurkach.
Podwieczorek:200 g melona.
Kolacja: 200 g gotowanych na parze warzyw (brokułów, marchewki, brukselki), grahamka.
Piątek – 5. dzień:
Śniadanie: grahamka, 2 łyżeczki miodu, 150 g jogurtu naturalnego.
Obiad: mała pizza margherita, 200 g surówki z kwaszonej kapusty i marchewki.
Podwieczorek: 2 biszkopty, sok z 2 pomarańczy.
Kolacja: 150 g sałatki z fasoli (z puszki), tuńczyka w sosie własnym, świeżej papryki, łyżeczki oliwy, czosnku, kromka chleba razowego.
Ćwiczenie na jędrne piersi:
Stań w lekkim rozkroku, w każdą rękę weź ciężarek o wadze 2 kg (mogą to być np. dwulitrowe butelki z wodą). Rozłóż szeroko ramiona, policz do dziesięciu, po czym powoli je opuszczaj do boków. Powtórz to ćwiczenie 20 razy.