Zasady diety: jesz 5 posiłków dziennie, zawsze o tej samej porze (7.00, 10.00, 13.00, 16.00, 19.00). W międzyczasie pijesz niegazowaną wodę mineralną (minimum 2 litry dziennie) i herbatki ziołowe.
Dieta dostarcza 1000 - 1200 kalorii dziennie, zatem może być stosowana tylko przez dorosłe osoby. Systematyczność posiłków uczy dobrych nawyków i zapobiega atakom głodu, które na co dzień utrudniają odchudzanie. Główne owoce diety - grejpfrut i ananas – faktycznie zawierają związki wspomagające odchudzanie (ananas - bromelinę, a grejpfrut - narynginę).
Niestety dieta nie dostarcza organizmowi wszystkich niezbędnych składników. Po dwóch tygodniach trzeba zrobić minimum 2-miesięczną przerwę, zwiększając w jadłospisie liczbę produktów mlecznych i warzyw.
Szczegółowy plan diety, którego stosowanie zagwarantuje pożądane efekty:
Dzień 1.
Śniadanie: szklanka soku ananasowego, kromka chleba razowego z plastrem szynki.
II śniadanie: szklanka soku z grejpfruta, kefir.
Obiad: 50 g dorsza upieczonego w folii, 1/2 szklanki makaronu ze szpinakiem.
Podwieczorek: 1/2 grejpfruta, jogurt naturalny.
Kolacja: sałatka z grejpfrutów, pomarańczy, cebuli i liści zielonej sałaty z winegretem.
Dzień 2.
Śniadanie: szklanka mleka 2 proc. z 2 łyżkami płatków kukurydzianych i łyżką otrąb, plaster ananasa.
II śniadanie: 150 g jogurtu owocowego light, 1/2 grejpfruta.
Obiad: 150 g pieczonej piersi kurczaka, surówka z marchwi i jabłka, 1 szklanka ryżu.
Podwieczorek: banan, 1/2 grejpfruta.
Kolacja: 50 g ryżu z fasolką szparagową.
Dzień 3.
Śniadanie: szklanka soku ananasowego, grahamka z miodem.
II śniadanie: koktajl kefirowo-grejpfrutowy.
Obiad: 150 g polędwicy wołowej, pół szklanki makaronu z pomidorem, zielona sałata z połową grejpfruta i winegretem.
Podwieczorek: 150 g jogurtu naturalnego, 2 plastry ananasa.
Kolacja: 2 plastry chudej polędwicy, cykoria, 2 kromki chrupkiego pieczywa.
Dzień 4.
Śniadanie: szklanka mleka 2 proc. z 2 łyżkami płatków owsianych i 2 łyżkami kukurydzianych oraz łyżeczką miodu i 2 plastrami ananasa.
II śniadanie: 1/2 grejpfruta, szklanka soku ananasowego.
Obiad: 150 g piersi indyka upieczonej w folii, 1/2 szklanki ryżu, 2 plastry ananasa.
Podwieczorek: banan, jogurt naturalny.
Kolacja: sałatka z 1/2 grejpfruta i plastra szynki wołowej z winegretem, kromka pieczywa chrupkiego.
Dzień 5.
Śniadanie: szklanka soku ananasowego, kromka pieczywa razowego, kubeczek twarożku wiejskiego light.
II śniadanie: 1/2 grejpfruta, 2 plastry ananasa.
Obiad: pstrąg z wody, 1/2 szklanki ryżu, sos z pomidorów i czosnku, duszona cukinia.
Podwieczorek: pieczone jabłko, jogurt owocowy light.
Kolacja: 2 plastry chudej szynki, grahamka, 1/2 grejpfruta.
Dzień 6.
Śniadanie: 2 kromki pieczywa chrupkiego, 4 plastry polędwicy, 2 plastry ananasa.
II śniadanie: szklanka soku grejpfrutowego, 1/2 dużej papryki.
Obiad: szaszłyk z polędwicy z rusztu (lub w folii), 1/2 szklanki makaronu ze szpinakiem, 2 plastry ananasa.
Podwieczorek: 1/2 grejpfruta, jogurt owocowy light.
Kolacja: twarożek wiejski light, pomidor z bazylią, 2 plastry ananasa.
Dzień 7.
Śniadanie: twarożek ananasowy light, 2 łyżki muesli, 1/2 szklanki mleka 2 proc., 2 plastry ananasa.
II śniadanie: grahamka, 2 plastry szynki drobiowej, pomidor.
Obiad: 150 g piersi kurczaka z rusztu (lub w folii), 1/2 szklanki makaronu, 2 starte marchewki z sokiem z cytryny, 1/2 grejpfruta.
Podwieczorek: szklanka soku z ananasa, kefir naturalny.
Kolacja: pieczony banan, kromka chrupkiego pieczywa z plastrem szynki wołowej.