Część ostrych przypraw zawiera w sobie tzw. kapsaicynę - związek, który w ostatnich latach poddawany jest licznym badaniom naukowców. Wykazano, że ma ona korzystny wpływ w profilaktyce nowotworów oraz leczeniu otyłości.
Kapsaicyna nadaje ostry smak papryczce chilli, a jej pochodne odpowiadają za smak pieprzu i innych ostrych przypraw. Ten związek chemiczny sam w sobie - wyizolowany - jest toksyczny dla człowieka. Producenci przypraw mogą dysponować czystą formą kapsaicyny, ale proces produkcji wymaga od nich bardzo dużej dokładności w określaniu jej dawek w poszczególnych produktach, np. w sosach, aby nie wywoływała ona negatywnych skutków zdrowotnych. W połączeniach, w których występuje naturalnie oraz dodawana do potraw w małych ilościach jest bezpieczna dla zdrowia.
Waga przypraw
Badania z udziałem zwierząt pokazały, że zawartość kapsaicyny w diecie sprzyja zahamowaniu budowania tkanki tłuszczowej. Są to dobre wiadomości dla osób borykających się z nadwagą. Jednak teraz badacze muszą sprawdzić, czy taki sam efekt kapsaicyna będzie miała w przypadku ludzi. Problem otyłości dotyka już bardzo szerokie grono ludzi na całym świecie, stąd tak ważne jest, aby szukać pomocy w naturalnych metodach utraty masy ciała.
Inne eksperymenty, ale już prowadzone z udziałem ludzi pokazały, że potrawy zawierające pochodne kapsaicyny mają wpływ na przyspieszenie spalania tkanki tłuszczowej. Naukowcy tłumaczą, że spożycie ostro przyprawionej żywności wysyła do mózgu informację, na którą organizm reaguje (w dużym uproszczeniu) wyrzutem adrenaliny i przyspieszeniem akcji serca, co z kolei wywołuje proces spalania kalorii.
Kapsaicyna w profilaktyce nowotworów
Poza dobrymi wiadomościami dla osób odchudzających się, są też dobre wieści dla osób zagrożonych ryzykiem wystąpienia nowotworu. Ostre przyprawy, w których składzie znajduje się kapsaicyna i związki pochodne od wielu lat postrzegane są jako źródło antyoksydantów - substancji zalecanych w profilaktyce nowotworów. Stanowią one źródło witamin (A, C) oraz składników mineralnych takich jak potas czy magnez.
Neutralizacja ostrego smaku
Najczęściej kiedy zjadamy coś pikantnego, wydaje nam się, że najlepiej wypić dużo wody, aby pozbyć się pieczenia w przełyku. W przypadku kapsaicyny woda nie ugasi pożaru nią wywołanego. Nie rozpuszcza się ona bowiem w wodzie. Po wypiciu wody możemy co najwyżej przenieść kapsaicynę na inne odcinki przewodu pokarmowego, a tym samym zwiększyć uczucie palenia. Ostry smak można za to zabić spożyciem tłuszczu, mleka, a nawet alkoholu.
Więcej artykułów o odchudzaniu przeczytasz w specjalnej sekcji na Papilocie – Diety.
Zobacz także: