Czy mogę schudnąć... jedząc chleb?

01 Kwietnia 2017

Pieczywo tuczy – uważa wiele kobiet. Jednak prawda jest trochę inna…

chleb a dieta

Dominika od początku roku unika chleba. „Walczę z nadwagą i przyjaciółka przekonała mnie, że w pierwszej kolejności powinnam zrezygnować z pieczywa. Nie było to łatwe, bo zawsze lubiłam przekąsić kanapkę, ale czego się nie robi dla ładniejszej sylwetki” – tłumaczy młoda kobieta.

Problem w tym, że mimo wyrzucenia z jadłospisu tego typu produktów, jej waga wcale nie spadła. Wręcz przeciwnie, ostatnio naszej bohaterce przybyło nawet dwa kilogramy. „Może jednak to wcale nie chleb jest przyczyną otyłości?” – zastanawia się Dominika.

Zobacz także: Dieta długiego oddechu. Ćwiczysz 2 minuty dziennie, tracisz 12 cm w pasie

I ma sporo racji, ponieważ pieczywo – wbrew licznym opiniom – nie należy do najbardziej kalorycznych przysmaków. 100 g, czyli około cztery kromki chleba pszennego, w zależności od rodzaju i dodatków, dostarczają 200-250 kcal, mniej niż opakowanie małego jogurtu. Poza tym produkty piekarnicze zapewniają urozmaicanie posiłków ważnymi dla organizmu składnikami: węglowodanami, białkami, nienasyconymi kwasami tłuszczowymi, substancjami mineralnymi (związkami potasu, sodu, wapnia, fosforu, żelaza, magnezu, manganu czy selenu) i witaminami – zwłaszcza z grupy B i E.

Spożywanie chleba poprawia pamięć i koncentrację, chroni przed nowotworami (szczególnie dotyczy to pieczywa wypiekanego na zakwasie, zawierającego kwas mlekowy) i wzmacnia organizm kobiet w ciąży (dostarcza m.in. solidnej dawki kwasu foliowego). Pieczywo spożywane w racjonalnych ilościach może nawet zapobiegać otyłości, bowiem dzięki zawartości skrobi cząstki chleba wielokrotnie zwiększają objętość w przewodzie pokarmowym, szybko powodując „efekt przesytu”. Błyskawicznie przestajemy być wówczas głodni i tracimy ochotę na podjadanie.

Oczywiście „diabeł tkwi w szczegółach”. Jeśli chcemy poprawić nawyki żywieniowe i uporać się ze zbędnymi kilogramami, warto ograniczyć, a najlepiej wyeliminować z jadłospisu pieczywo pszenne. Do jego wypieku stosuje się mąkę z ziaren pszenicy, które w procesie produkcyjnym są pozbawiane zewnętrznej osłonki – otrębów i zarodków. W efekcie surowiec traci cenne składniki odżywcze, zwłaszcza błonnik zapewniający uczucie sytości, natomiast staje się bogatym źródłem skoncentrowanych węglowodanów.

Efekt? Niedługo po skonsumowaniu białego pieczywa znów czujemy głód, dlatego zamiast jednej kromki zjadamy zazwyczaj kilka, co – jak udowodnili naukowcy – prowadzi do nadwagi i otyłości. Częste spożywanie tego typu chleba lub bułek może również skutkować zakwaszeniem organizmu, a długotrwałe zaburzenie równowagi kwasowo-zasadowej prowadzi m.in. do nadwagi. Organizm, chroniąc się przed nadmiarem szkodliwych kwaśnych substancji, kumuluje je w komórkach tłuszczowych. Jednak musi produkować ich coraz więcej, co skutkuje rozrastaniem się tkanki tłuszczowej.  Zakwaszeniu towarzyszą też inne dolegliwości: spadek odporności, permanentne zmęczenie, wahania nastroju czy problemy z koncentracją.

Strony

× Użyj prawej i lewej strzałki na swojej klawiaturze, aby przeglądać podstrony artykułu
Komentarze (7)
ocena
4/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

Dec
(Ocena: 5)
2017-04-07 20:35:04

Wszystkie mączne produkty tuczą najbardziej, a szczególnie kiedy zjada się je wieczorem.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
DianaP
(Ocena: 3)
2017-04-01 19:11:44

Bardzo długo próbowałam zrzucić zbędne kilogramy... Nie mogłam sobie poradzić z nadwagą, zmęczeniem, osłabieniem. Zaczęłam chodzić na siłownie ale co z tego, skoro nie mialam siły na ćwiczenia... :/ Poszłam do znajomej, która zna się na odchudzaniu.. Powiedziała, że nie warto się głodzić. Lepiej jeść normalnie, byle nie nie zdrowo i regularnie ćwiczyć. poleciła mi tez naturalne tabletki IQacai. Minęły 3 miesiące a ja już waże tyle, ile chciałam! Dlatego uwazam, ze nie warto sobie odmawiać tylko probowac schudnac na spokojnie...

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
ilonka
(Ocena: 5)
2017-04-04 13:34:31

też słyszłam o tym iqacai. wydaje się ciekawym rozwiązaniem, w sumie jagody acai fajna rzecz. chyba się skuszę :)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anapolis
(Ocena: 4)
2017-04-01 13:22:52

Białe pieczywo nie ma za dużo wartości odżywczych,ale to chodzi raczej o bilans energetyczny niż to, co jemy. Oczywiście, że trzeba dostarczać określonej ilości białka, węglowodanów i tłuszczy, ale ważne jest tez ile kalorii dziennie jemy a ile spalamy. I ile razy dziennie się je.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Zooo123
(Ocena: 5)
2017-04-01 12:51:08

Pieczywo pszenne jest najmniej kaloryczne.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 1)
2017-04-01 12:41:07

hmm... chciałam napisać coś o 1 kwietnia, ale tutaj jest cały czas...

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
  • Strona 1 z 1