Dieta, która zapewni Ci figurę marzeń: Co z czym jeść, żeby schudnąć?

21 Października 2016

Sposobem na zrzucenie zbędnych kilogramów nie jest głodówka, ale odpowiednie łączenie produktów w naszym jadłospisie.

szybka dieta

W 1920 r. amerykański chirurg William Howard Hay przedstawił wyniki swoich badań, z których wynikało, że jedną z głównych przyczyn nadmiernego przybierania na wadze jest problem z synchronizacją wydzielania przez organizm enzymów potrzebnych do spalenia węglowodanów i białek. Dlatego lekarz zaproponował poprawiającą przemianę materii tzw. dietę niełączenia, która do dziś cieszy się bardzo dużą popularnością.

Hay podzielił żywność na trzy grupy: białka (m.in. drób, mięso, jaja, ryby, mleko, sery), węglowodany (zboża i produkty zbożowe,  makarony, kasze, niektóre warzywa o dużej zawartości skrobi, np. ziemniaki i bataty oraz owoce, np. banany i daktyle, miód, cukier, słodycze) i produkty neutralne (warzywa liściaste i korzeniowe, owoce, przetwory mleczne, np. masło, jogurty, kefiry, śmietana oraz zioła, nasiona, orzechy,  pestki  i tłuszcze roślinne, czyli wszelkie oleje i oliwy).

Czy da się wyszczuplić nogi w zaledwie 14 dni? TAK! (3 ćwiczenia + dieta na zgrabne uda bez cellulitu)

Stosując dietę stworzoną przez Amerykanina powinniśmy unikać łączenia w jednym daniu węglowodanów z białkami. Ważne jest również, aby ograniczyć dzienną dawkę kalorii do 1000. Taka kuracja poprawia przemianę materii i polepsza samopoczucie, jednak dla osób prowadzących aktywny tryb życia może okazać się zbyt rygorystyczna. Dlatego nie należy stosować jej dłużej niż trzy tygodnie bez konsultacji z lekarzem.

Nie da się ukryć, że dieta Haya wywołuje dziś sporo kontrowersji, bowiem sporo specjalistów zarzuca temu programowi żywieniowemu brak naukowych podstaw. Jednak nikt nie kwestionuje tego, że faktycznie łączenie pewnych produktów nie do końca służy naszemu organizmowi, co prowadzi do „nadwyżki” kilogramów.

Czego lepiej nie jeść równocześnie? Na przykład białego pieczywa z wędliną. Do wypieku takiego chleba wykorzystuje się mąkę z ziaren pszenicy, które w procesie produkcyjnym są pozbawiane zewnętrznej osłonki – otrębów i zarodków. W efekcie surowiec traci cenne składniki odżywcze, zwłaszcza błonnik zapewniający uczucie sytości, natomiast staje się bogatym źródłem skoncentrowanych węglowodanów. Efekt? Niedługo po skonsumowaniu białego pieczywa znów czujemy głód, dlatego zamiast jednej kromki zjadamy zazwyczaj kilka, co – jak udowodnili naukowcy – prowadzi do nadwagi i otyłości.

Strony

× Użyj prawej i lewej strzałki na swojej klawiaturze, aby przeglądać podstrony artykułu
Komentarze (9)
ocena
4.6/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

gosia
(Ocena: 5)
2016-11-07 13:15:33

Jeżeli zamierzasz się odchudzić sprawdź działanie Piperine Burner ja schudłam na tym 8 kg w 2 miesiące.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
fitgirl
(Ocena: 5)
2016-10-26 10:46:35

Najlepsze na odchudzanie jest zdrowe odżywianie i ćwiczenia. Ograniczyć słodkości, jeść więcej ryżu, kaszy, warzyw itd. Tłuszcze powinny być naturalne dlatego lepiej stosować te, które mają znacznik bio. Ja znalazłam na green food fajne oleje do smażenia i na zimno z witaminami. Są super jakości i zdrowe. Jedzenie to nie wszystko, ruch to podstawa dlatego warto chociaż raz w tygodniu poćwiczyć. Rower, basen, bieganie, siłownia jest wiele możliwości, trzeba tylko chcieć :)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2016-10-23 21:55:07

Dziwne, rozmawiałam z dietetykiem na temat owoców i powiedziała mi, żeby nie jeść ich osobno, tylko jako dodatek do posiłków. No i oczywiście nie za dużo (2 porcje na dzień) i nie za późno, bo odkładają się wtedy na brzuchu.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2016-10-22 07:03:24

1000 kalorii? ludzie przecież ilość kalorii jest uzależniona od wagi i zapotrzebowania! czy osoba o wadze 50 w wieku 25 lat i osoba o wadze 79 wieku przykładowo 38 będzie miała takie samo zapotrzebowanie? no ludzie zmiłujcie sie podstawy dietetyki...

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
obydwoje
(Ocena: 5)
2016-10-21 21:50:50

jeść wszystko ale z głową i mądrze :) wtedy na pewno się schudnie, a do tego można jeść jeszcze iq green to już w ogóle nawet sie nie zauważy, że jest się na diecie

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Giu
(Ocena: 5)
2016-10-21 19:35:21

Ja na tej diecie jestem od roku! Żyję, mam się świetnie, bo głównie wcinam warzywa i ryby. Schudłam, a do tego tryskam energią zawstydzając wszystkich dookoła, a mam 35 lat:)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Giu
(Ocena: 5)
2016-10-21 19:36:53

Nie mam bladego pojęcia ile kalorii dziennie wcinam, bo nie liczę, jem wszystko, co jeść powinnam, tylko rozdzielnie!

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 1)
2016-10-21 14:02:19

Od kiedy 1000 kcal poprawia metabolizm? Na jakiej planecie?

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
Anonim
(Ocena: 5)
2016-10-21 11:22:44

Ostatnio natrafiłam w magazynie na opis Piperine Burner... na forum też się o tym piszę.. wydaje mi się że warto jeśli ktoś ma problemy z przemianą materii czy np łaknieniem.

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
  • Strona 1 z 1