O tym, że byle jakie jedzenie źle wpływa na nasz organizm, wiemy nie od dziś. A jednak często sięgamy po to, co dla nas szkodliwe, szczególnie podczas diety odchudzającej. Przygotowaliśmy małą ściągę, jak poruszać się po bogactwie jedzenia:
1. Pij dużo wody z cytryną (wbrew pozorom służy odkwaszaniu organizmu). Woda ułatwia wypłukiwanie toksyn, czyli działa oczyszczająco. Pamiętaj, woda zabija głód!
2. Przyjmuj witaminy i minerały. Pomagają one zamienić pokarm w energię, a szczególnie łykaj jod.
3. Zwiększ ilość węglowodanów, ale uważaj na cukry proste, np. glukozę. Powodują one szybki wzrost poziomu cukru we krwi, na co organizm reaguje gwałtownym wyrzutem insuliny. To z kolei hamuje metabolizm tłuszczu i sprawia, ze organizm zaczyna go gromadzić.
4. Jedz sporą ilość białka (2 - 3g białka na kg masy ciała), powoduje ono przyspieszenie metabolizmu nawet o 30%.
5. Spożywaj ananasy, w dużej ilości. W ich skład wchodzi bromelia – substancja, która ułatwia trawienie.
6. Przyrządzaj częste, ale za to mniejsze posiłki (5 - 6) pamiętaj, aby przerwy między nimi były nieduże, około 2 godzin. Nie pozwól, abyś poczuła głód.
7. Kofeina i tyrozyna biorą udział w tworzeniu hormonów w mózgu oraz w nadnerczach, dzięki którym organizm spala tłuszcz.
8. Pij soki tylko z warzyw. Mają mało kalorii oraz sycą. Owocowe soki zawierają cukier, dlatego są niewskazane. Do tego stosuj przyprawy korzenne: imbir, curry, cynamon.
9. Obniż poziom spożywanych tłuszczów - są one wolniej wchłaniane przez organizm, tzn. są wolniej trawione, co może zwolnić metabolizm.
10. Pamiętaj o śnie. Gdy organizm jest wypoczęty, lepiej funkcjonuje i regeneruje się. Ludzie niewyspani lub żyjący w stresie mają wyższy poziom kortyzolu (wydzielany przez nadnercza), co powoduje wolniejsze pozbywanie się tłuszczu.