Przepis pochodzi z portalu kulinarnego ALDENTE:
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: 2
Składniki
200 g świeżych kurek
3 łyżki masła
1 cebula
1 ząbek czosnku
150 g ryżu arborio
150 ml białego wytrawnego wina
1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego
pieprz
świeży tymianek
50-80 g parmezanu
Przygotowanie
Szukasz pomysłu na efektowne ale proste danie? Oto jest! Risotto nie wymaga wielkich umiejętności. Sekretem jest ryż arborio i domowy, doskonale doprawiony bulion. I czas. Bo poganianie ryżu na nic się zda.
Kurki, kureczki, skarby jesieni! Pogoda kurkowa dopisuje więc w każdym sklepie bez problemu kupicie złociutkie grzybki. Ich czyszczenie jest trochę kłopotlwe, bo w blaszkach często kryje się sporo piasku, ale warto się pomęczyć, bo smak domowego risotto z kukrami jest absolutnie boski. I gwarantuje błogi uśmiech zadowolenia na ustach jedzących je osób. Przeskrobałeś coś? Chcesz przeprosić ukochanego, że wywaliłaś jego kolekcję starych Przeglądów sportowych? A może masz zwyczajnie ochotę na romantyczną kolację we dwoje? Jaki by to nie był powód, zrób dziś risotto!
1. Bulion podgrzej w garnku. Trzymaj go na minimalnym ogniu-- musi być ciepły. Czy można przygotować bulion z kostki? Można, ale smak z pewnością nie będzie ten sam.
2. Kurki opłucz na sitku pod zimną wodą. Nie mocz ich zbyt długo bo nabiorą wody i stracą smak! Usuń piasek i wszelkie zabrudzenia. Zrób to dokładnie. No chyba, że chcesz aby piasek chrzęścił w zębach. Im mniejsze kurki, tym lepsze. Większe grzyby pokrój w kawałki.
3. Rozgrzej dużą patelnię. Wrzuć kurki i smaż, aż całkowicie odparuje woda. Do zrumienionych grzybów dodaj masło, posiekaną cebulę i czosnek oraz listki z dwóch gałązek tymianku. Smaż kilka minut, aż cebula będzie szklista.
4. Dodaj ryż (odmianę arborio produkuje firma Kupiec-- dostaniesz ją w większości supermarketów) i smaż, aż ziarenka zrobią się przezroczyste (ok 2-3 minuty). Dodaj wino, przemieszaj i smaż, aż wino odparuje. Następnie podlewaj ryż bulionem w porcjach po 125 ml. Kolejną porcję dolej dopiero, gdy ryż wchłonie cały płyn. Całość potrwa 20-25 minut. Risotto jest gotowe, gdy ma kremową konsystnecję ale ryż nadal jest al dente.
5. Na koniec dopraw risotto świeżo mielonym pieprzem i odrobiną soli. Dodaj starty parmezan. Wymieszaj. Podawaj z białym winem (wszak do gotowania zużyto tylko kieliszek, reszta nie może się zmarnować...).