Pokaż mi jak gotujesz, a powiem ci kim jesteś – tę zasadę śmiało możesz zastosować wobec swojego partnera. O ile on w ogóle pali się do... karmienia cię.
Okazuje się, że sposób w jaki gotuje facet, może dużo nam powiedzieć o jego osobowości. Zaproponuj więc swojemu mężczyźnie, by zrobił dla ciebie coś pysznego, a potem usiądź i go obserwuj. Wraz z naszą pomocą z pewnością wyciągniesz właściwie wnioski, które mogą ci się bardzo przydać w przyszłości.
Oto lista 7 typów męskich kucharzy, z którymi możesz mieć do czynienia. Sprawdź co możesz zrobić, by wasze kolacje były jeszcze lepsze, a twój szef kuchni... gotował tylko dla ciebie!
WIELBICIEL JEDZENIA NA WYNOS
Ten to nie ma za wiele do roboty. Głównie dlatego, że za pracą szczególnie nie przepada, a jedzenie na wynos znacznie ułatwia mu życie – żadnego gotowania i sprzątania po nim. Po prostu idylla.
Jak z nim postępować: Nie rób mu wyrzutów, że za mało się stara. Nie ma sensu – on i tak nie zmieni przyzwyczajeń. Zamiast tego rozgość się i nalej wam po kieliszku wina. Z nim wszystko smakuje jak wykwintna kolacja.
FANATYK ODCHUDZANIA
Nie tylko my mamy bzika na punkcie produktów `light` - niektórzy faceci nawet nas w tej kwestii przewyższają. Taki mężczyzna spędza godziny w kuchni i przygotowuje wszystko od początku do końca własnymi rękoma. W końcu ma być zdrowo i mało kalorycznie, a to wymaga wysiłku.
Jak z nim postępować: Traktuj jego kulinarne dzieła jak wszystkie inne. Nie próbuj ich modyfikować albo doprawiać. Po prostu przystań na jego zachęcanie do jedzenia i nie bój się tego co ugotował. Ten szef kuchni musi mieć wszystko pod kontrolą. Prawdziwym wyzwaniem jest zachowywanie się tak, by nie czuł, że poddanie się jej wymaga z twojej strony poświęcenia.
WOLNY DUCH
Przepisy i zalecenia dla niego nie istnieją. W kuchni kieruje się przede wszystkim improwizacją i przeczuciami – łączy takie składniki, jakie akurat ma pod ręką. O dziwo, wszystko wychodzi mu smacznie. Po prostu nieoszlifowany diament!
Jak z nim postępować: przygotuj oprawę kolacji. Zadbaj o romantyczny nastrój (świece, nastrojowa muzyka, itp.) i pokaż, że też jesteś kreatywna. Tym z pewnością zdobędziesz serce swojego wolnego ducha.
MISTRZ GRILLA
Grillowanie to zajęcie prawdziwych mężczyzn. Przynajmniej oni tak twierdzą, a my robimy im tę przyjemność i pokornie się z nimi zgadzamy. Facet, który najlepiej czuje się przy ruszcie to prawdziwy macho lubiący dobrze zjeść – bez mięsa ciężko byłoby mu wytrzymać.
Jak z nim postępować: nigdy nie mów, że jego dania są zbyt ciężkie lub za tłuste, bo to może go urazić. Raczej poproś go o przygotowanie specjalnie dla ciebie czegoś lżejszego, np. piersi z kurczaka. Krótko mówiąc: łapy precz od jego grilla, a będzie zadowolony.
FAN MIKROFALI
Jeśli twój mężczyzna nie przepada za wysilaniem się w kuchni i każdy przepis jego specjałów zaczyna się od `włóż danie do mikrofalówki` to możesz być pewna, że nie jest on zainteresowany skomplikowanymi zasadami, którymi rządzą się kulinarne przepisy. W ogóle facet nie przepada za przestrzeganiem sztywnych reguł, a wygodę przedkłada ponad jakość.
Jak z nim postępować: Nie masz zbyt wielkiego pola do popisu, kiedy na talerzu ląduje gotowa potrawa. Możesz zadbać o dobre wino, albo doprawić danie po swojemu. Na pewno nie wolno ci narzekać. W końcu twój ukochany chciał cię nakarmić i zrobił to tak, jak najlepiej potrafił. Po prostu baw się dobrze.
WEGETARIANIN Z PASJĄ
Nie je mięsa, dba o środowisko, współczuje biednym zwierzętom – to chwyta za serce. Zwykle wegetariańscy kucharze do gotowania wkładają mnóstwo serca i pasji. Nie straszne im spędzenie pół dnia przy garach, liczą się efekty. Wszystko dla zdrowego jedzenia, które nie krzywdzi żyjących istot.
Jak z nim postępować: Przygotuj się na wspólne cięcie i siekanie mnóstwa warzyw. Zawsze pytaj, jak wiele powinnaś ich przygotować, bo dla wegetarianina nie ma nic gorszego od marnowania jedzenia. Z kolei podczas wspólnej kolacji dopytuj się o rzeczy, które go interesują – globalne ocieplenie, głód na świecie, itp. Wegetarianie są zazwyczaj osobami bardzo zaangażowanymi w sprawy środowiska i lubią ludzi, którzy podzielają ich pasję i zgadzają się z ich teoriami.
EGZOTYCZNY ODKRYWCA
Ten typ szefa kuchni nie lubi podążać wyznaczonymi trasami. Chętnie próbuje nowych smaków i gotuje potrawy po raz pierwszy. Przepada za daniami egzotycznymi i etnicznymi i jest bardzo otwarty na kulinarne eksperymenty. Uważa, że nie ma lepszej drogi do poznania innych kultur niż przez kuchnię. To ktoś, kto nie trzyma się kurczowo swojej strefy bezpieczeństwa i potrafi zaryzykować.
Jak z nim postępować: Bądź zawsze gotowa na odkrywanie nowych smaków i nie bój się tego. Bądź równie otwarta jak on i nie pukaj się w głowę, gdy zaproponuje ci weekendowy wyjazd do Czech na tamtejsze knedliczki. To prawdziwy wariat, z którym nigdy nie będziesz się nudzić. O ile pozwolisz mu zarazić cię kulinarnym szaleństwem.
SŻ